用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Disney dvd 升級版
樓主: 1511
go

Disney dvd 升級版 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我今日order, 要等到下星期二才送貨

今次個upgrade 真係幾 attractive ! 我個仔一睇隻 Demo 碟已經話好鐘意呀! 問完價錢仲更加想買, 以 DWE 的價錢, $28XX for 12DVD 真係算OK 抵買 啦!
有媽媽問會唔會睇完 Zippy 系列就唔多睇 Programe ! 確實 Zippy 係比較得意, 所以睇完 Zippy 就少 D 興趣去睇 Programe 啦! 不過當停一陣又會去番睇 Programe 呀! 只要每隔一段時間去換教材, 小朋友的興趣就會不斷啦!
不過各家長, 要好好愛惜你買的Zippy 系列, 因好似冇得更換的, 我之前想更換 Zippy and me 的DVD, staff 話唔係主課程係冇得更換的, 好彩套DVD 未花到跳線, 因此即刻做套 backup, 比小朋友睇backup碟.

我套升級版到左啦,百幾隻歌group埋一起,又真係方便過開step by step。。

但我有的擔心,書本所有歌DVD都有齊,好処是BB更容易了解歌仔内容,但係bb會唔會中意睇DVD而唔睇書呢,因為DVD會動,點都有趣過睇書啦。。

所以即使BB再大的我打算仍是以聼CD和睇書為住。。媽媽們,你地會點平衡呢?

Sennywoo, 我這樣做可行嗎?

醒目開學勳章

原帖由 1511 於 09-7-23 12:03 發表
我套升級版到左啦,百幾隻歌group埋一起,又真係方便過開step by step。。

但我有的擔心,書本所有歌DVD都有齊,好処是BB更容易了解歌仔内容,但係bb會唔會中意睇DVD而唔睇書呢,因為DVD會動,點都有趣過睇書啦。。

所以即使BB ...

呢個都係好好既做法黎架, 要佢習慣唔只係睇dvd, 仲要聽cd, 咁至可以用盡全套系統。

我有時都會叫佢聽歌仔時囉書出黎話我知係邊首架, 睇下佢記唔記得之餘, 又可以等佢習慣下睇書。

原帖由 一一一 於 09-7-23 23:49 發表

想問下zippy是不是另一套來的,我兒童節時收到一隻zippy dvd,我覺得內容好日常生活化,我bb又好喜歡,我可不可只加zippy個套呢?請問幾錢呀?

zippy係另一套黎架, 我唸可以只upgrade zippy, 但價錢都唔平架, 約2千多。

但我覺得你有主課程的話, 真係專注主課程系統對佢較有幫助, 如果你俾左zippy佢, 就可能會浪費左依家用緊個套啦, 當然除非家長真係好用心及識得分配時間俾小朋友用啦, 個人既小小意見, 希望可以幫到你^^

醒目開學勳章

醒目開學勳章

我夾埋Zippy一齊睇, 但我個囡又不會不睇主課程, 不過我都未正式開始用step by step, 剛剛開始咗Let's play, 我覺得套碟幾好Bor!

另外我覺得Zippy有些歌動作化D, 小朋友睇的時候可以一齊跟住做, 好開心!

原帖由 sennywoo 於 09-7-24 08:36 發表

呢個都係好好既做法黎架, 要佢習慣唔只係睇dvd, 仲要聽cd, 咁至可以用盡全套系統。

我有時都會叫佢聽歌仔時囉書出黎話我知係邊首架, 睇下佢記唔記得之餘, 又可以等佢習慣下睇書。 ...

thank you!

其實她現在都有少少反應,昨晚當她聼到hippopotamus隻歌時,她定一定,然后望落本書到,想找河馬o個版。。。。唔好意思,可能你地會覺得好普通,但係見到她有小小既進步我已很開心。

原帖由 安安太太 於 09-7-24 12:24 發表
我夾埋Zippy一齊睇, 但我個囡又不會不睇主課程, 不過我都未正式開始用step by step, 剛剛開始咗Let's play, 我覺得套碟幾好Bor!

另外我覺得Zippy有些歌動作化D, 小朋友睇的時候可以一齊跟住做, 好開心! ...

係呀, 咁你女好叻呀, 我囡個時睇zippy, 無得睇喊得好慘架, 之後我地要靜靜收起扮唔知點解唔見左乍, 但後來再俾佢睇番又好d, 無之前咁嚴重haha

點解你會用let's play先既?

原帖由 1511 於 09-7-24 12:46 發表

thank you!

其實她現在都有少少反應,昨晚當她聼到hippopotamus隻歌時,她定一定,然后望落本書到,想找河馬o個版。。。。唔好意思,可能你地會覺得好普通,但係見到她有小小既進步我已很開心。 ...

係正常架, 比著我都會好開心架, 好似我有時陪阿女唱歌, 原來唱錯歌詞自己都唔知, 但阿女就會好突然話..., 之後就話係咁咁咁, 唔係咁咁咁, 我都一樣係好開心架haha

Hi, 大家好!我係首次登入親子王國的!我看到大家都討論緊disney 呢套教材,我仔仔剛9個月大,我諗緊買disney定noddy俾佢好,其實兩套有咩分別?disney那套是否好d?? 我剛在書展問過, 要成6萬幾呢.....
Mandy

原帖由 sennywoo 於 09-7-24 12:49 發表

係正常架, 比著我都會好開心架, 好似我有時陪阿女唱歌, 原來唱錯歌詞自己都唔知, 但阿女就會好突然話..., 之後就話係咁咁咁, 唔係咁咁咁, 我都一樣係好開心架haha ...

好期待阿。。。。

原帖由 wm_mandy 於 09-7-24 12:54 發表
Hi, 大家好!我係首次登入親子王國的!我看到大家都討論緊disney 呢套教材,我仔仔剛9個月大,我諗緊買disney定noddy俾佢好,其實兩套有咩分別?disney那套是否好d?? 我剛在書展問過, 要成6萬幾呢.....
...

6万幾係full set, 我只買了super micky 舊价39000。

sorry, 我沒睇過noddy, 不敢妄作比較,但我覺得disney的card 機很好,發音凖,歌也好易上口,适合年紀細BB start.

noddy 香港代理 好似比 smart kids (english time)買左。

原帖由 1511 於 2009-7-24 01:57 PM 發表

6万幾係full set, 我只買了super micky 舊价39000。

sorry, 我沒睇過noddy, 不敢妄作比較,但我覺得disney的card 機很好,發音凖,歌也好易上口,适合年紀細BB start.

noddy 香港代理 好似比 smart kids (english time) ...

是否真的跟晒佢做0既步驟就ok? 小朋友真的有興趣嗎?我仔仔得9個月,根本叫唔到佢試下玩......
我只知道noddy冇card機, 要自己讀囉……唉,好頭痛呢!
Mandy

我覺得跟步驟係好基本,不論那一套教材,爸媽的心基好重要,一定要倍bb用,利用教材既内容去教bb, 我每天(不能斷)都要倍bb讀卡,聼VCD, 睇書,其實會幾累,你要有心理凖備。

至於興趣--0喜0喜,我重幫bb倍養緊。

點都係用card 機的音會正的,除非你好native 啦

原帖由 wm_mandy 於 09-7-24 12:54 發表
...

noddy我以前睇過, 佢好多野都係似抄集dwe, 同麻方間實在太多noddy既系列, 價錢仲好大差距, 如果要試noddy就唔駛買佢full set既教材, 反而disney就真係好有系統, 亦都好適合bb用, 依家你仔9個月用, 真係幾好, 我囡係1歲2個月開始架^^

醒目開學勳章

回覆 30# sennywoo 的文章

我個囡宜家28個月, 由佢11個月開始用教材, 我一直都未用step by step 同Let's play, 但前幾日買升級版時和教育顧問傾開, 佢話Let's play一歲就可以俾佢睇, 但不需要拆盒野出來玩, 咁我咪又開來睇下, 不過都係睇咗頭2隻碟, 裡面都有唱歌跳舞部份, 我個囡好鍾意呀!不過我平日返工都無時間同佢玩, 只係工人日日同佢玩咭機同電子書, 又再同佢睇書, 間中晚上才和她一起看電視!希望下星期二送來升級版後晚上可以和她一起唱歌!

好多人都問值不值得買這套教材, 其實我覺得真係好貴, 我都係做分期買, 不經不覺都供咗差不多兩年, 重有兩年要供, 雖然供完已經係6萬(教育顧問說宜家買供完要8萬, 不過我諗套野應該多D產品), 但我宜家絕對無後悔買這套教材, 因為個囡識好多英文, 睇到佢的表現真係好開心!

sennywoo, 你個囡係咪讀新一代呀?我原本都收咗今年讀n班, 不過最後都無讀!

原帖由 安安太太 於 09-7-25 08:52 發表
我個囡宜家28個月, 由佢11個月開始用教材, 我一直都未用step by step 同Let's play, 但前幾日買升級版時和教育顧問傾開, 佢話Let's play一歲就可以俾佢睇, 但不需要拆盒野出來玩, 咁我咪又開來睇下, 不過都係睇咗頭2 ...

hi 安安太太,

我囡同你囡差唔多時間開始用喎, 一樣都係做緊分期, 依家仲有兩年haha, 貴真係貴, 但我俾囡囡用左之後覺得物有所值, 見到佢每日不斷進步同投入, 真係好開心架^^

我囡返全日, 加上依家無工人, 所以為有靠每日我同佢用, 所以好多時都未必用得太足, 但我最近都set左time-table俾自己, 希望可以同佢用多d, 玩多d, 係佢仍有興趣既階段, 努力d, 因為我好明白大左就選擇多左, 依家都仲可以控制hehe

係呀, 我囡讀新一代架, 剛剛完左n1, 黎緊8月就升k1啦, 因為我想佢英文能力可以運用得好d, 所以至俾佢讀呢間, 其實學費都幾貴架(因為無學卷), 不過為左佢既將來, 辛苦d都繼續俾佢係度讀, 加上學校既老師真係好好, 同麻係度學到好多野。係呢?  你都係住屯門架?  咁你依家報左邊間呀?  得閒可以多d交流喎

醒目開學勳章

sennywoo

我個女宜家係雅麗斯讀緊N1, 打算出年2月插sunkids的K1, 因為sunkids N1實在太貴, 所以讀K1, 不過都係讀半日!你無用工人, 係咪有屋企人可以幫你照顧個囡?
‹ 上一主題|下一主題