用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區升中派位如何?
樓主: Mickey27
go

南區升中派位如何? [複製鏈接]

由此可見某些家長對King's都是人云亦云,100條A就當然有。基本上"King's + 英華女校" 的頭三班(共6班)所得A數和Spcc男女校差不多,但King's or 英華女校都要玩統一派位同受制於Spcc能提早公佈收生。King's沒有像SJC ...

King's 冇公佈奪A成績好耐啦,所以關於佢嘅成績都係聽東的。如果有100A,以佢190人参加會考計,平均有0.5A,不算差,正如我說,奪A唔易。

"King's + 英華女校" 的頭三班所得A和SPCC差唔多?咩條數咁難計嘅,看唔出King's 成績點?

King's 雖沒公佈奪A,但學校有公佈合格率,可作成績参考。

原帖由 cman_li 於 09-7-16 12:02 發表

從何得知唔系甘勁?

Spcc小學的學生都唔系甘all-rounded,但點解Spcc S1 admission interview 要玩咁多item。

根據"21名南官肯定無可能個個全A..."推論
不過應該是我攪錯左....南官應該系大抽獎入

哦...原來系甘....thx
但King's要全A先可以交表, 好似誇左D
佢地自行收果D都唔系甘勁啦....

呢啲唔係勁!係懶!

原帖由 judy 於 09-7-16 12:05 發表

King's 冇公佈奪A成績好耐啦,所以關於佢嘅成績都係聽東的。如果有100A,以佢190人参加會考計,平均有0.5A,不算差,正如我說,奪A唔易。

"King's + 英華女校" 的頭三班所得A和SPCC差唔多?咩條數咁難計嘅,看唔出King's 成績點?
...

即係過150A

我大仔當年老師都有叫我地自行時選Kings, 佢係小學都係係30/19x, 不過我地唔鐘意, 所以冇選....

原帖由 judy 於 09-7-16 12:10 發表

呢啲唔係勁!係懶!

點可以甘講呢....KINGS唔系有把炮收足生, 點會SET甘高要求呢....

即係過150A

好好!

係唔係SPCC有300A,"英华+King三班多過SPCC的",咁就推算>150A呢?

唔知你係邊聽回來的,咁算唔算人云亦云呢?

原帖由 LittleKidult 於 09-7-16 12:15 發表
我大仔當年老師都有叫我地自行時選Kings, 佢係小學都係係30/19x, 不過我地唔鐘意, 所以冇選....

自行30/19x都可以入到....你有無實例架 ..
點解你同大仔唔鐘意呢
可否講下WHY 及大仔而家入左邊間....

點可以甘講呢....KINGS唔系有把炮收足生, 點會SET甘高要求呢....

去年帶阿ニ去叩一家很出名之女校,交了表格,和女校約了考試日期。後來,阿ニ入到另一家,就沒有去考了。

過了一星期,女校打電話來,詳問不考原因。此女校現時比King不知出名幾多,而阿二的成績、排名均唔見得人。

此女校的態度認真好多!

原帖由 judy 於 09-7-16 12:17 發表

好好!

係唔係SPCC有300A,"英华+King三班多過SPCC的",咁就推算>150A呢?

唔知你係邊聽回來的,咁算唔算人云亦云呢?

係睇唔係聽。

原帖由 judy 於 09-7-16 12:38 發表

去年帶阿ニ去叩一家很出名之女校,交了表格,和女校約了考試日期。後來,阿ニ入到另一家,就沒有去考了。

過了一星期,女校打電話來,詳問不考原因。此女校現時比King不知出名幾多,而阿二的成績、排名均唔見得人。

此女校的態 ...

何謂出名,國際認可品牌?

(恕我直言)成績、排名均唔見得人,咁你點等

原帖由 samuel89 於 09-7-16 12:17 發表

真係費事煩

當然唔一定入到, 不過老師係根據已前派位既名次建議姐.
我有個好親既親戚係kings畢業既, 都好多年, 成績一般, 唔覺佢特別叻.....
其實個人喜好姐.....

原帖由 samuel89 於 09-7-16 12:21 發表

自行30/19x都可以入到....你有無實例架 ..
點解你同大仔唔鐘意呢
可否講下WHY 及大仔而家入左邊間....

原帖由 LittleKidult 於 09-7-16 13:21 發表
當然唔一定入到, 不過老師係根據已前派位既名次建議姐.
我有個好親既親戚係kings畢業既, 都好多年, 成績一般, 唔覺佢特別叻.....
其實個人喜好姐.....

...

你知唔知道佢系自行OR統一入先.....
kings果D名校其實系唔可能會將騾變成千里馬架.....
講真D名校收既一定系BAND 1 , 唔系佢地有本事將BAND 3教到成為BAND 1呵.....
may be岩岩 打完官司果間英皇x育真系有本事, 不過我唔信囉

佢係約30年前既, 用升中試.....
原帖由 samuel89 於 09-7-16 14:08 發表

你知唔知道佢系自行OR統一入先.....
kings果D名校其實系唔可能會將騾變成千里馬架.....
講真D名校收既一定系BAND 1 , 唔系佢地有本事將BAND 3教到成為BAND 1呵.....
may be岩岩 打完官司果間英皇x育真系有 ...

原帖由 LittleKidult 於 09-7-16 14:17 發表

用30年前來評價kings.....甘都得

原帖由 LittleKidult 於 09-7-16 14:17 發表

QC都有這類,我和同事都各識一個QC仔會考成績OhMyGod。

林敏聦都係SPCC畢業,又如何?

成就要睇本人

算啦, 講埋呢個...
我個仔當年同學(即係上年), 考頭幾名既都揀港華同張祝珊, 跟住果d先揀kings...
只係想講各有捧場客, kings係好學校, 但唔係我地杯茶.
以名聲計, 30年前既kings響過而家好多!!!

原帖由 samuel89 於 09-7-16 12:10 發表

根據"21名南官肯定無可能個個全A..."推論
不過應該是我攪錯左....南官應該系大抽獎入

請不要用肯定或是無可能之字眼來評定任何學校,請附上衹作個人推論。:-|

原帖由 wwyee 於 09-7-16 15:04 發表

請不要用肯定或是無可能之字眼來評定任何學校,請附上衹作個人推論。:-|

我甘講自然系我個人推論是"肯定無可能"啦....又何需再畫蛇添足呢
反而如果你認為我推論是錯的, 南官真的試過一屆出過21名全A的情況, 煩請指正,...我會發聲明道歉...
‹ 上一主題|下一主題