用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 保良局唐乃勤初中書院家長交流站
樓主: tofuspy
go

保良局唐乃勤初中書院家長交流站 [複製鏈接]

tofuspy, 唔該晒你果兩條link. 請問你仔仔開學習唔習慣 ? 學生質數/ 校風如何 ? 因我好少去美孚果邊, 留意唔到d 學生放學既行為.

Kittymumy,

小兒學習方面問題不大,可能是過渡期,暫時程度跟小六差不多,但要求會愈來愈高。10月有學科測驗是持續評估的一部份,計落全年成績,要求比小學高(特別是思考性的問題),範圍又廣,所以有點担心!

分班是用成績來分的,小兒嗰班的程度幾好。當然較後嘅班會較差,但學校是有相應措施幫助學生:
- 30人一班 + 2個班主任
- 英文課是15人一組
- 11月開始有課後補課(真慘!!!)
- 考試不達標不能升班,Summer要回校補課,補考及格才能試升(原來做老師是很忙!!!)

校風方面,小兒報料是幾好,暫時冇發現壞份子。其實學校管得好嚴,操行要有85分才可升班(去年是80分),儀容的要求很高,MP3及所有電子產品一律不准帶上學,連手機都不可以帶(有家長信都不會破例),阿仔話仲嚴過小學。我經常留意網上的討論區,近來很少發現有關唐中的負面消息。所以,我有信心唐中能在校風方面把好關。

其實這一代的中學生活都幾好,小兒剛去了一個Day Camp,由班主任和社工帶隊,學習與人相處技考。

原帖由 Kittymummy 於 09-9-16 16:23 發表
tofuspy, 唔該晒你果兩條link. 請問你仔仔開學習唔習慣 ? 學生質數/ 校風如何 ? 因我好少去美孚果邊, 留意唔到d 學生放學既行為.

今年中我聽過尼間學校講座,聽完都好有興趣,學校好有誠意,即場解答唔到的家長問題,都會一一打電話回覆家長問題,好好.感覺學校會安步就班教學.所以嚟緊都會考慮報讀呢.

原帖由 tofuspy 於 09-9-16 18:00 發表
Kittymumy,

小兒學習方面問題不大,可能是過渡期,暫時程度跟小六差不多,但要求會愈來愈高。10月有學科測驗是持續評估的一部份,計落全年成績,要求比小學高(特別是思考性的問題),範圍又廣,所以有點担心!

分班是用成績來分的,小 ...

tofuspy,

咁聽落學校都ok 喎 ! 睇得出學校肯放不少資源同教師係學生身上. 11月有補課係好事黎呀, 好過出面比 $$ 搵果d xx補習天王天后啦, 又未必真係可以幫到所有學生. 同埋我睇左你sent 出黎果兩條link, 學校都寫明有意收 band 1 & band 2 既學生, 真係一件值得高興既事. 起碼多個選擇比40區既家長!  

原帖由 tofuspy 於 09-9-16 18:00 發表
Kittymumy,

分班是用成績來分的,小 ...

保良局唐乃勤初中書院 / 保良局莊啟程預科書院

http://www.youtube.com/watch?v=m1j0K1L6Fjo

唔該晒, 我希望第日呢間學校收我囡囡啦 !

原帖由 thanksalot 於 09-10-28 23:51 發表
http://www.youtube.com/watch?v=m1j0K1L6Fjo

如果我往年知道這間學校的存在, 我一定會揀, 原來這間同莊啟程接龍, 咁大件事, 點解我從來不知?? 不過可能我之前只看沙田區! 現在才知已經太遲.

我之前都有在其他 thread 提過我個女的慘況, 現在已經在沙田林大輝中學讀初中, 我個女表示極想轉校, 所以我找了很多學校申請插班中一, 但都只是填表, 暫時沒有消息. 知不知道這間學校現在會收插班中一嗎?

playnapeat,

小兒告訴我在10月收了兩個插班生,其實可以一試!

rgds

tofuspy

原帖由 playnapeat 於 09-10-31 23:06 發表
如果我往年知道這間學校的存在, 我一定會揀, 原來這間同莊啟程接龍, 咁大件事, 點解我從來不知?? 不過可能我之前只看沙田區! 現在才知已經太遲.

我之前都有在其他 thread 提過我個女的慘況, 現在已經在 ...

文強

中一至中三︰
全英文課程︰數學、科學、英文、物理、化學、生物

我係一間直資英中教書,個女入左去讀。

同莊啟程預科書院接龍後,而且近年又轉左EMI,聽講已經以收BAND 1尾、BAND 2頭的同學為主。雖然係中中,但係好多科都係用英文教科書,今年中三個書單,數學、化學、物理、生物、英文等科都係用英文書。其他科,都係半中半英,測驗/考試 都係一半英文內容。所以要完成初中課程都唔易,因為上莊啟程預科書院就會係全英文課程。聽講明年學校會直式轉為英文中學,因為佢係初中書院,而莊啟程預科書院政府一早批左佢係英文中學,所以初中書院可以自決教學語言。佢唔係6年制中學,只係3年制初中書院,而微調只係針對正常的6年制中學,所以佢可以任意使用教學語言。

考試、測驗好多,唔易應付。課程都唔淺,要考到80分以上都唔易。我個女讀精英班,前年由長沙灣崇真轉過來,但係都唔易拎高分。因為中三大部份科目都係英文教,而且中三既課本係跟莊啟程預科書院既教科書一樣,佢將中四課程放係中三教。

但學校的學習支援幾好,課後好多唔駛錢的中英數補習班,考試前老師都肯在放學後幫學生補課。有D老師都好有心機,自製筆記教學,好似去補習社咁。

不過校規好嚴,唔交功課就要留堂。學生都幾樸素,好似今年中一收爆人,開到7班中一。

交通一般,如果你想駕車番學就會好煩,番學時間學校門口塞晒家長D 私家車。而且學校唔俾學生出去食野,但學校D野好難食,我日日都要叫工人送野食過去。我覺得佢唔係BAND 1中學,但係都叫BAND1尾BAND 2頭的學校。

根據老師所講,拿70分已很高分,60分算唔錯!!!

原帖由 Alex19970701 於 09-11-7 23:21 發表
中一至中三︰

同莊啟程預科書院接龍後,而且近年又轉左EMI,聽講已經以收BAND 1尾、BAND 2頭的同學為主。雖然係中中,但係好多科都係用 ...

可唔可以詳細列出
中一至中三什麼學科用中文教?

TINGMUM,

我只了解小兒現時中一的情況:
英文教學: 數學、科學
中文教學: 歷史(配合英文工作紙)、資訊科技(配合英文工作紙)、通識

Regards,

Tofusy

原帖由 TINGMUM 於 09-11-16 12:30 發表
可唔可以詳細列出

學校資訊日 (2009年12月12日星期六)

學校資訊日於2009年12月12日(Sat)舉行,屆時有升中講座(須預先留位)及升中模擬面試,詳程見以下連結:

http://www.plktnkc.edu.hk/new/image/publication/0910/info_day.jpg

原帖由 TINGMUM 於 09-11-16 12:30 發表
可唔可以詳細列出

中文︰中文、中史、通識
*中文及英文︰電腦、地理、經濟、商業
英文︰科學、數學、物理、化學、生物

*中文及英文︰
個別科目,學校會把課程分為中文部份及英文部份(40%)。40%的內容會用全英文教學,其他就中文。考試卷也需要考中文部份及英文部份。

高FORM D,英文科目的比重會更高。

學校好嚴,唔交功課需要留校,直到完成才可以走。

想請問學校功課多嗎? 測驗是否出返課本或有提供範圍? 因聽聞有些學校會出課外, 好難溫習. 另外校風如何? 我囡是BAND 1小學的BAND 2尾, 未知可否應付得來, 謝謝.

醒目開學勳章

原帖由 Alex19970701 於 09-11-7 23:21 發表
中一至中三︰

同莊啟程預科書院接龍後,而且近年又轉左EMI,聽講已經以收BAND 1尾、BAND 2頭的同學為主。雖然係中中,但係好多科都係用 ...

Alex19970701,

請問你小朋友係咪由form 2 轉過來"唐中",  點解對"唐中"咁有信心? 相比之下點解唔讀你任教個間既? 崇真係英中, 點解都放棄入"唐中"?  唔好意思, 問咁多問題, 因搜集緊資料就快到我面對選擇!!

中一自行分配學位申請(二零一零 – 一一年度)

1. 申請中一自行分配學位須知(二零一零 – 一一年度)
  http://www.plktnkc.edu.hk/new/pd ... lication_detail.pdf

2. 中一自行收生報名表
http://www.plktnkc.edu.hk/new/pd ... pplication_form.pdf

申請日期: 4th January 2010 to 25th January 2010

辦公時間: Monday to Friday 9:00 a.m. to 5:00 p.m.; Saturday 9:00 p.m. to 12:00 noon
(except Sundays and public holidays)

More Detail:
http://www.plktnkc.edu.hk/new/html/application/application.html

唐乃勤校中一加至七班

(星島)2009年12月18日 星期五 06:30 (綜合報道)

(星島日報    報道)《中學概覽》資料顯示,今年有兩所官津中學增開中一班,其中深水埗區的保良局唐乃勤中學,為配合高中與保良局莊啟程預科書院接龍,今年起加開兩班中一至七班。保良局唐乃勤中學副校長蕭佩賢稱,學校今年起停辦中四級,隨著中五學生明年參加會考後,學校只會剩下中一至中三級學生。
  蕭副校長表示,因應兩校今年正式結龍,該校已停辦兩班中四級,僅保留兩班舊制中五班,明年參加最後一屆會考後亦會結束,因此可重新調配課室,並推行中文、英文及數學科的分組小班教學,每組人數為十七至二十三人不等,更能照顧學生個別差異。學校將在兩年後在中一至中三各開七班,全校維持二十一班,學校已預留部分特課別室作為未來課室之用,並考慮增聘教師。
  另外,佛教大光中學及佛教慈航智林紀念中學兩校合併的大埔    區佛教大光慈航中學,今年中一由一班增至兩班。

一則提及唐中之新聞

2010年1月29日 星期五
自願縮班緩殺校潮 官校英皇先反對

【明報專訊】教育局長孫明揚提出「孫四招」紓緩中學殺校潮,重點建議開辦5班中一以上的收生充足中學,自願減至開4班,「釋放」學生來源至收生不足中學。本報統計,若全港238間開5班以上的中學跟隨縮班,便可使約8600名準升中生轉讀其他學校。不過,直屬政府的名牌官中英皇書院等已率先對建議有保留,慨嘆「有什麼理由阿媽殺仔,養其他人的仔」,憂慮名校家長提出反對。

全港減一班 釋出8600學額

政府估計由現在至2013年,每年升中學生由6萬人減至5萬人,但加劇中學殺校問題的原因之一,是每校收生人數不平均,出現部分中學「搶盡」學生來源,令下游學校難以招生而面臨殺校。

本報據去年各校核准中一班數計算,發現369間官津中學,有約64.5%開辦5班以上,當中不乏傳統名校,有3間中學更開7班中一,同時卻有一成中學開3班以下,瀕臨被殺(見表)。教育局長孫明揚昨建議紓緩中學殺校措施,包括收生較多的中學,中一自願縮減至4班,並藉此紓緩校園擠迫和優化教學。

本報推算,若所有開5班以上的中學願意減至4班,即總數減253班,以每班34人計算,即有8602個準升中生須轉投其他收生較少的學校,可大幅紓緩殺校情。

教育局屬擁最大辦學團體,擁有31間官立中學,但近年長沙灣官中和北區沙頭角官中等已率先因收生不足被殺,令學界預料自願縮班措施或由官校做起。

中西區官中名校英皇書院校長何汝淳接受本報查詢時指出,若政府先向官校開刀,情如「阿媽帶頭殺仔」,會惹來官校老師反感。他又認為,若英皇縮減收生,將引來家長群起反對,尤其中西區學額競爭緊張,政府要提供具說服力數據讓家長接納縮班,並循序漸進施行。

憂縮班令家長誤會學校轉差

他又舉例,大埔官立中學本來受到家長歡迎,但縮班後報讀人數「插水式」下跌,2009/10年度學年已停止收生,4年後結束,擔心縮班讓家長誤會學校轉差等問題。

09/10年度學年開辦7班中一的深水保良局唐乃勤中學,校長黃仲奇評估未來幾年深水區的升中需求仍然殷切,未見有縮班需要。

升中家長講座(2010年4月24日)

http://www.plktnkc.edu.hk/new/parentstalk/talk.pdf
‹ 上一主題|下一主題