用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Wah Yan Kowloon (叩門位)
樓主: What_can_i_say?
go

Wah Yan Kowloon (叩門位) [複製鏈接]

誰憐寸草心...再加...可憐天下父母心!!

"因為該校(Kln Wah Yan)今年升中混亂,本身在第一輪肯定已入選,結果竟變成不入選,及同時要以叩門形式再入, 所以我決定放棄它"..我都有聽聞.. 我知道的仲離譜..唔想在這說..佢地咁攪法真係累死YauTsimMong街坊.. 辛苦"經營" 數joi 或更什...成績一路keep住Band1頭...有得interview..有得抽獎...以為話"按步就班"(不能說"十拿九穩")..都唔係大想頭DBS, St Paul Co-Ed個d超班school.. 只係想去番YauTsimMong最top姐.. 100,000個為什麼???...而家講乜都冇用...請今年"hau"住Wah Yan Kln 的"24考"..你地要"鈐得起,放得低"至好抽獎..我呢"poll"真係好唔甘..你地都唔好再yin究QC, WahYanKln 點strategize 快dee去搵So Man-Fung 問點樣幫你公子配粒靚random number ba la.. but of course you have to be in Band1..

原帖由 What_can_i_say? 於 09-8-4 21:01 發表
"因為該校(Kln Wah Yan)今年升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n=ab5c875f混亂,本身在第一輪肯定已入選,結果竟變成不入選,及同時要以叩門形式再入, 所以我決定放棄它".. ...

我估呢D「肯定入選」....的故事多數係由D小學校長/老師度放料出。 真係難明....冇內容唔知點信!!

原帖由 What_can_i_say? 於 09-8-4 21:01 發表
鈐得起,放得低"至好抽獎..我呢"poll"真係好唔甘...

其實你開得呢個話題,一定係有d嘢嘅??? 可否透露一點點???

原帖由 car168 於 09-8-5 00:35 發表

其實你開得呢個話題,一定係有d嘢嘅??? 可否透露一點點???

奇怪! 我以為你知道內幕添。

回覆 12# car168 的文章

我十分認同car168。
因為華仁今年轉咗校長,上手校長又無交帶,亦可能係溝通問題。其實未公佈"大抽獎"結果時,很多出色的學生已經獲知被心儀的名學取錄,他們都是經由學校私底下向那些中學"穿針引線",當然那些學生亦是學校的精英,其實呢個已經是一個公開的秘密,否則那些"名小學"又点會年年咁多人排隊攞Form。
以我所知,小兒學校今年亦有幾位同學在未放榜時,獲告知已被華仁取錄,但點知放榜後卻榜上無名,搞到十分傍徨,幸好最後全部都被華仁收番,原因是甚麽,大家無謂劃公仔劃出腸啦。呢D都係小兒间學校今年的真人真事,並不是坊間傳言。
Josephine

原帖由 marius 於 09-8-4 18:58 發表
大抽獎當然要看運氣,不過聯系小學機會率較一般小學高,這是母容致疑的。誇張講比率有可能會大幾倍。

我諗你應該系攪錯左自行保留學額同大抽獎....
學校攞出來大抽獎既,就算聯系小學機會率都系均等.....只不過有D學校會保留多D位俾聯系小學, 好似LS只有8個大抽獎位,自行都系得幾個位,其餘俾晒成直屬小學....甘直屬小學就梗系能會大幾倍啦....

原帖由 samuel89 於 09-8-5 11:38 發表

我諗你應該系攪錯左自行保留學額同大抽獎....
學校攞出來大抽獎既,就算聯系小學機會率都系均等.....只不過有D學校會保留多D位俾聯系小學, 好似LS只有8個大抽獎位,自行都系得幾個位,其餘俾晒成直屬小學....甘直屬小 ...

聯系中學大抽獎時會乙部留出25%學額只供聯系小學抽,其餘75%由網內全人類抽。

即係話,如果你係聯系小學band1生,可以先與校內band1同學爭抽25%學額,唔得,再抽其餘75%學額,有兩次機會,兩次都係抽獎。所以抽入機會大好多。

你講LS唔係聯系,係直屬,咁當然唔同喇。

唔知我講得唔呢?請指點。

原帖由 jongwy904 於 09-8-5 04:15 發表
我十分認同car168。
以我所知,小兒學校今年亦有幾位同學在未放榜時,獲告知已被華仁取錄,但點知放榜後卻榜上無名,搞到十分傍徨,幸好最後全部都被華仁收番,原因是甚麽,大家無謂劃公仔劃出腸啦。呢D都係小兒间學校今年的真人真事,並不是坊間傳言。

咁可能係間小學問題喎。小學知道大概收幾多個,學校就估錯係邊幾個,重話晒比D學生知。乜可以話比D學生知咩!? 可以講下係邊間小學嗎?

原帖由 marius 於 09-8-5 13:22 發表

聯系中學大抽獎時會乙部留出25%學額只供聯系小學抽,其餘75%由網內全人類抽。

即係話,如果你係聯系小學band1生,可以先與校內band1同學爭抽25%學額,唔得,再抽其餘75%學額,有兩次機會,兩次都係抽獎。所以抽入機會大好多。
...

照我理解大抽獎位系100%由網內全人類抽。

你講既可能系類似直屬小學位, 應該唔關大抽獎位事...

原帖由 samuel89 於 09-8-5 13:52 發表

照我理解大抽獎位系100%由網內全人類抽。

你講既可能系類似直屬小學位, 應該唔關大抽獎位事...

你可能忽略聯系位抽獎制度。聯系位都要抽,都係填大抽獎的乙部來抽,一樣會抽唔到(直屬學校只會全收BAND1生,如果屬BAND2學生都係要抽)。

但由於有25%聯系位,競爭的人只有聯系小學內的BAND1生,機會通常有30-60%,視乎不同學校。如果聯系位抽唔到,呢批學生就會自動撥入餘下的75%公開位再抽,機會有10-40%(視乎學校的熱門程度),故兩次機會加起來抽中比率因而可高達40-90%,較普通學校的學生高兩至五倍,當然不同學校會有出入。

所以聯系小學係大抽獎時有很大的優勢入聯系中學。

原帖由 marius 於 09-8-5 15:14 發表
你可能忽略聯系位抽獎制度。聯系位都要抽,都係填大抽獎的乙部來抽,一樣會抽唔到(其實部分直屬位,如果屬BAND2學生都係要抽)。

但由於有25%聯系位,競爭的人只有聯系小學內的BAND1生,機會通常有30-60%,視乎不同學校。如 ...

聯系位在抽獎制度,我會只睇非保留學位,不會理會聯系位(因呢d位系保留俾聯系小學抽的),.....但你就將2類學位加了然後再分是否聯系小學,然後有不同機會率...
實際運作系跟你或我的諗法....我真的不清楚, 但我覺得我甘計方便d...:)

實際運作教育局講得都好清楚,重有VCD睇 添。

講咁多,都係想說明,在有些情況下,讀某些小學對升讀某些中學是有很大的優勢,如聯系學校就是其中一種。

當然,如你所說,如孩子成績「卓越」,咁就有很大自由度去選校,機會亦唔細。但如果成績只屬優異,所讀小學可能成為決定性的影響因素。

原帖由 marius 於 09-8-5 15:45 發表
實際運作教育局講得都好清楚,重有VCD睇 添。

講咁多,都係想說明,在有些情況下,讀某些小學對升讀某些中學是有很大的優勢,如聯系學校就是其中一種。

當然,如你所說,如孩子成績「卓越」,咁就有很大自由度去選校,機會亦唔細。 ...

實際運作呢一part 好似VCD無講, ....或者我一直都唔在意果d聯系學位, 所以睇漏左 ....
因為我始終覺得揀中學就好似以前d人揀老婆甘...要門當戶對.....如果靠果d聯系學位先入到間中學....其實已經說明左小朋友唔夠班...以後佢如果可以開竅,急起直追,....自然可喜可賀...否則只能做個小男人or多左對怨偶

回覆 6# marius 的文章

我個仔讀聖方濟各英文小學,今年都係升Form1,乜聖方濟各英文小學同華仁書院是聯系學校?我咁耐都唔知
其實一早知道被取錄的學生,成績當然是「卓越」,並不會出現如你所講"...其實已經說明左小朋友唔夠班...以後佢如果可以開竅,急起直追,....自然可喜可賀...否則只能做個小男人or多左對怨偶"
Josephine

原帖由 jongwy904 於 09-8-5 17:40 發表
我個仔讀聖方濟各英文小學,今年都係升Form1,乜聖方濟各英文小學同華仁書院是聯系學校?我咁耐都唔知
其實一早知道被取錄的學生,成績當然是「卓越」,並不會出現如你所講"...其實已經說明左小朋友唔夠班...以後 ...

我講既系d要靠聯系學位因素先可以既小朋友....現今既遊戲規則,「卓越」果d根本讀邊間小學都可以入到名校....

原帖由 samuel89 於 09-8-5 16:06 發表

實際運作呢一part 好似VCD無講, ....或者我一直都唔在意果d聯系學位, 所以睇漏左 ....
因為我始終覺得揀中學就好似以前d人揀老婆甘...要門當戶對.....如果靠果d聯系學位先入到間中學....其實已經說明左小朋友唔 ...

閣下所言度踩緊d其他小朋友,講到咁絕,實非有教養的家長所為,我終於明白你的用意。

其實聯系小學也可好好成績,可以係60-75%屬band1,咁佢地都係靠實力先抽到band1聯系/直屬位。點解要咁樣話人地呢?!

原帖由 jongwy904 於 09-8-5 17:40 發表
其實一早知道被取錄的學生,成績當然是「卓越」,並不會出現如你所講"...其實已經說明左小朋友唔夠班...以後 ...

你應該唔係回應我的留言吧?

原帖由 marius 於 09-8-5 18:50 發表

你應該唔係回應我的留言吧?

Marius,對不起,可能有誤會,我並不是回應你的留言。
各位家長,其實大家在本forum表達自己的意見,只是想得到一些自己不清楚的資料或將本身所知給予大家分享。而最主要的目的都是希望自己的子女能在一間心儀學校讀書,大家表達的意見各不相同,當然大家都有自己的觀點,如果大家不認同其他家長的觀點,咪當係閒話,聽咗就算數,不要再互相"攻擊",搞到有火藥味。
我十分同意如果小朋友聰明過人,在任何學校讀書都會很出色。但是點解咁多家長要四處撲學校叩門,無非是想子女在一個有好的學習氣氛和環境下讀書,所以在一間好的幼稚園、小學打好基礎,對於日後升讀心儀中學是有很大幫助。孩子天資聰穎,但沒有良好的師資和學習環境,試問又怎能發掘出孩子的潛能,事半功倍呢?大家都只想子女好,無謂再糾纏下去。
Josephine

原帖由 marius 於 09-8-5 18:48 發表
下所言度踩緊d其他小朋友,講到咁絕,實非有教養的家長所為,我終於明白你的用意。

其實聯系小學也可好好成績,可以係60-75%屬band1,咁佢地都係靠實力先抽到band1聯系/直屬位。點解要咁樣話人地呢?! ...

你有無睇清楚我講咩架
我有話聯系小學d人差嗎 ....我系話如果一間聯系小學既band2生,要靠聯系小學既聯系/直屬位關係先至可以入到間band1聯系中學...甘先會出現:其實已經說明左小朋友唔夠班...以後佢如果可以開竅,急起直追,....自然可喜可賀...否則只能做個小男人or多左對怨偶.....請問我那裡有你所指責既踩緊d其他小朋友

原帖由 jongwy904 於 09-8-5 22:12 發表

Marius,對不起,可能有誤會,我並不是回應你的留言。
各位家長,其實大家在本forum表達自己的意見,只是想得到一些自己不清楚的資料或將本身所知給予大家分享。而最主要的目的都是希望自己的子女能在一間心儀 ...

請問是否我之前給你們有踩聯系小學的小朋友感覺....我真的完全無甘既意圖, 我只想講出事實....各位家長可以自行選擇.....不明白Marius為何會說我講到甘絕
‹ 上一主題|下一主題