用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 10/11 G1 Interview
樓主: Kangaroo
go

10/11 G1 Interview [複製鏈接]

回覆 8# happymama_jkc 的文章

請問第一次interview只係interview小朋友or 父母都要interview?

我係明天10時30分面試呀!成功與否,順其自然啦!

原帖由 niseko2000 於 09-9-25 11:34 發表
請問第一次interview只係interview小朋友or 父母都要interview?

小朋友入房Group Interview,父母就會同一時間有老師面見。

原帖由 wing0203 於 09-9-25 17:15 發表
我係明天10時30分面試呀!成功與否,順其自然啦!

我個女都係呢個時間喎,呢個係佢第一個面試,祝兩個小朋友面試做到最好。

唔知有無D頭兩輪面試嘅已經收到取錄信呢﹖

原帖由 niseko2000 於 09-9-25 11:34 AM 發表

hi,

今日我去見完啦 !!
d 小朋友就去左課室玩, 而 d 家長就去參觀學舍同面談, 之後就走得啦

原帖由 rachncurtsmom 於 09-9-26 01:38 PM 發表
唔知有無D頭兩輪面試嘅已經收到取錄信呢﹖

我今日問左 d 老師, 佢話會見晒之後先一次過去收學生
所以見先見後都一樣..

咁老師問左你咩問題呀?佢就問我(1)點解選優才(2)個小孩有咩要改(3)知唔知小朋友係學校學緊咩?

原帖由 happymama_jkc 於 09-9-26 19:08 發表

我今日問左 d 老師, 佢話會見晒之後先一次過去收學生
所以見先見後都一樣..

我的孩子是首輪面試的。

一學始所有小朋友一起到課室,在枱上找出有自己相片的file,之後便進行集體遊戲及個人面試。

個人面試方面,她說有中文認字,認了樹、木、車;英文看圖讀出有關物件,如flower、pencil;數學是數順數,如17之後是18。

家長面試部分所問的其實就如報名表所列出的問題一樣,另再加插詢問有關子女在校內表現。

原帖由 wongpsv 於 09-9-26 20:53 發表
咁老師問左你咩問題呀?佢就問我(1)點解選優才(2)個小孩有咩要改(3)知唔知小朋友係學校學緊咩?

老師叫我地講吓我地個小朋友,我講左兩樣又叫爸爸補充。

都有問點解選優才

但係最後係考我對直資嘅認識

原帖由 唔係一舊飯 於 09-9-26 23:51 發表
我的孩子是首輪面試的。

一學始所有小朋友一起到課室,在枱上找出有自己相片的file,之後便進行集體遊戲及個人面試。

個人面試方面,她說有中文認字,認了樹、木、車;英文看圖讀出有關物件,如flower、pencil;數學是數順數,如17 ...

你的小朋友好厲害,可以講到咁多問題出來

我明天要再問一問我個女今天面試嘅問題。

她說只是問簡單問題,如地址、出生日期、幾多岁、今天日期,不過中、英、普都有問。

得唔得都好,希望盡快收到通知,不要折磨家長和小朋友

原帖由 唔係一舊飯 於 09-9-26 23:51 發表
我的孩子是首輪面試的。

個人面試方面,她說有中文認字,認了樹、木、車;英文看圖讀出有關物件,如flower、pencil;數學是數順數,如17 ...

原帖由 rachncurtsmom 於 09-9-27 01:28 AM 發表

你的小朋友好厲害,可以講到咁多問題出來

我明天要再問一問我個女今天面試嘅問題。

她說只是問簡單問題,如地址、出生日期、幾多岁、今天日期,不過中、英、普都有問。 ...

大家的孩子面試內容似乎有很大分別,不知校方是否就孩子較優秀之處去作評估? 我在申請表上提及女兒認字方面較好,而你的孩子是否說話表達能力高? 而玩類似積木的孩子的視覺空間感較強?

原帖由 rachncurtsmom 於 09-9-27 01:34 AM 發表
得唔得都好,希望盡快收到通知,不要折磨家長和小朋友

我也想盡早知道結果呢!我只是報了優才一間直資小學,行與不行也希望能快點安頓好,再作下一階段的預備。

原帖由 唔係一舊飯 於 09-9-27 14:04 發表

大家的孩子面試內容似乎有很大分別,不知校方是否就孩子較優秀之處去作評估? 我在申請表上提及女兒認字方面較好,而你的孩子是否說話表達能力高? 而玩類似積木的孩子的視覺空間感較強? ...

我昨天再問我女兒,結果發現她忘記了很多面試內容。

認字都有問,還有一個大三角形拼圖,亦有叫小朋友看書、唱歌和畫圖,以及用各種美術材料自由發揮。

不過,你的估計亦很有可能,因為我的確填了多元智慧中的語言智慧為她的才華,即使唱歌,她也要用中、英、普三種語言唱。

原帖由 唔係一舊飯 於 09-9-27 14:04 發表

大家的孩子面試內容似乎有很大分別,不知校方是否就孩子較優秀之處去作評估? 我在申請表上提及女兒認字方面較好,而你的孩子是否說話表達能力高? 而玩類似積木的孩子的視覺空間感較強? ...

補充:如果優才真的就孩子較優秀之處去作評估,我又對優才加分啦﹗每個小朋友都是獨特的,若果校方能夠按照小朋友的不同而在面試中作出調整,我對她的教學更有信心。

原帖由 rachncurtsmom 於 09-9-28 03:13 PM 發表

我昨天再問我女兒,結果發現她忘記了很多面試內容。

認字都有問,還有一個大三角形拼圖,亦有叫小朋友看書、唱歌和畫圖,以及用各種美術材料自由發揮。

不過,你的估計亦很有可能,因為我的確填了多元智慧中的語言智慧為她的 ...

今日再問女兒,她說有和小朋友一起砌積木,原本枱上有二十件積木,她只拿到兩件,她嘗試去問另一位有八件的小朋友要點積木,但對方說不行,她便唯有用手頭上的兩件勉強砌成一架火車頭。

另外在課室進行的還有集體遊戲'聽音樂爭椅子',可能我時常教孩子不要與同學爭奪物品,所以她對遊戲投入度不大,玩三次都輸了(她說有四個小朋友沒有椅子坐)。

以上所列出的數目未必正確,縱使小女實牙實齒說沒有記錯,但內容大致上應該沒有錯。

‹ 上一主題|下一主題