用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2009第15屆香港-亞洲鋼琴公開比賽?
樓主: Combo
go

2009第15屆香港-亞洲鋼琴公開比賽? [複製鏈接]

This competition is managed and organized by a "close circle" of teachers in HK.

So, depending who your teacher is, your results will reflect it of course.

我老師都冇入D咩會,佢話要比$入會唔制.
又冇著數,最多買琴書有折,但都冇用,因為我老師自己開琴行,有批發書買,根本唔駛入會.

Not my intention to offend anyone, my point is not about membership, it's about the status of your teacher.

For example, not naming names here, if you look at the committee members, they are all well known piano teachers, many of them are close friends, students of theirs are of course, of certain standards, and with some "face" to their teachers, they are admitted to the finals unless they are terrible.

Make sure you get your award and trophy as promised, on time too... unlike 2 years ago, hahaha, it was a big joke.

原帖由 Pianokc 於 09-9-1 00:23 發表
Not my intention to offend anyone, my point is not about membership, it's about the status of your teacher.

For example, not naming names here, if you look at the committee members, they are all well ...

唉!忍唔住搭句,太睇輕D"老 師"啦,
睇幾場大的決賽足矣!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

sorry, my chinese isn't that good, can you explain what you mean bebebe12345 and gershwin ?

我都想請教決賽是和那些人一齊比賽呢?是否和港澳的參賽者?因小兒都僥倖入了決賽。

另外,幾場大賽是指那幾場呢?其他人可否欣賞?

小兒的鋼琴老師並不是評委,同場亦有幾個某名學院的學生,琴藝真的很好,無論音色及手勢都是一流,但結果小兒的分數比他們部份還要高,所以我相信評判是公正的。

原帖由 bebebe12345 於 09-9-1 11:32 發表

唉!忍唔住搭句,太睇輕D"老 師"啦,
睇幾場大的決賽足矣!

原帖由 christianmom 於 09-9-1 15:51 發表
我都想請教決賽是和那些人一齊比賽呢?是否和港澳的參賽者?因小兒都僥倖入了決賽。

小兒的鋼琴老師並不是評委,同場亦有幾個某名學院的學生,琴藝真的很好,無論音色及手勢都是一流 ...

i think so比賽是公正的.
我只係見到topic入來吹下水.
d人又話有黑幕.

行政問題的確有許多值得改善的地方。
但作為一個僅次於學校音樂節的鋼琴比賽,亦只有希望不斷改善,孩子有機會在決賽中與其他地方的對手比賽,亦屬難得。更大的錯失亦都見過,相對獎金已非最重要!
有學生參賽,通常不會做那組評判,名單上許多位都是本地鋼琴界名師,他/她們的學生的實力不用懷疑(尤其APA),要過這關絕不容易。
如先取香港區""三名再入決賽與他地方的對手一決雌雄,在此先行祝賀。
No. 2  Youth Class A
No. 1  Open Class

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 bebebe12345 於 09-9-1 23:48 發表
但作為一個僅次於學校音樂節的鋼琴比賽,亦只有希望不斷改善,孩子有機會在決賽中與其他地方的對手比賽,亦屬難得。更大的錯失亦都見過,相對獎金已非最重要!
有學生參賽,通常不會做 ...

請問咩叫香港區三名入圍決賽?
係咪入圍就即係頭3個高分?

原帖由 bebebe12345 於 09-9-1 23:48 發表
有學生參賽,通常不會做 ...

即係頭3名高分先有得入圍?

Hi..christianmom & KAKA媽咪...

我仔仔都僥倖入了決賽..請問您地仔仔係參加邊個組別..我仔仔就係兒童D組..

原帖由 christianmom 於 09-9-1 15:51 發表

小兒的鋼琴老師並不是評委,同場亦有幾個某名學院的學生,琴藝真的很好,無論音色及手勢都是一流 ...

原帖由 AMYBB111 於 09-9-3 17:09 發表

我仔仔都僥倖入了決賽..請問您地仔仔係參加邊個組別..我仔仔就係兒童D組..

兒童曲集B組同布格穆勒A組2組都入

我女女入咗John Thompson Class B

原帖由 AMYBB111 於 09-9-3 17:09 發表

我仔仔是兒童A組,大家一齊努力呀!

我想請問下大家, 有咩地方要注意呢?
我仔仔參加兒童D組, 星期日去補賽, 是否彈完兩隻歌就O.K.!
Thanks!

Barbara
原帖由 christianmom 於 09-9-4 16:20 發表
我仔仔是兒童A組,大家一齊努力呀!

hi..Barbara

您仔仔同我仔仔同一個組別喎!!!
係呀..彈完要比賽嘅歌仔就ok架啦,我諗最緊要係唔好咁緊張,當係表演咁..祝您仔仔成功

原帖由 Barbarasin 於 09-9-4 18:20 發表
我想請問下大家, 有咩地方要注意呢?
我仔仔參加兒童D組, 星期日去補賽, 是否彈完兩隻歌就O.K.!
Thanks!

Barbara

入到決賽的媽咪,請問你地的仔女會轉歌嗎?

Hi AMYBB111, Thank You for Sharing.....
My son and I will be 'try my best', he is very shy.

Barbara

原帖由 AMYBB111 於 09-9-5 10:41 發表
hi..Barbara

您仔仔同我仔仔同一個組別喎!!!
係呀..彈完要比賽嘅歌仔就ok架啦,我諗最緊要係唔好咁緊張,當係表演咁..祝您仔仔成功

原帖由 totochu 於 09-9-5 11:20 發表
入到決賽的媽咪,請問你地的仔女會轉歌嗎?

我嗰日email問, 佢地回覆話要彈返一樣嘅歌
‹ 上一主題|下一主題