用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂幼兒園
樓主: cstchan
go

藍田靈糧堂幼兒園 [複製鏈接]

原來10月尾先deadline......

原帖由 miffy3in1 於 09-10-27 22:08 發表
I called the school yesterday and the staff was pretty cool and said the application deadline was end October.  Letters will be sent out in mid-Nov and interviews conducted in end Nov.

I guess the sc ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

妳小朋友in左迦南味呀?
我比較鍾意迦南多d,
不過仲都未收到面試信,
唔知幾時先有得見......

原帖由 砵砵豬 於 09-10-28 10:09 發表
我都係報晒兩間.....不過我prefer靈糧多d,我諗校車都係差唔多!!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 09-10-28 10:39 發表
妳小朋友in左迦南味呀?
我比較鍾意迦南多d,
不過仲都未收到面試信,
唔知幾時先有得見......

我未in呀....其實我大女讀緊迦南,我好似好衰咁,唔撐迦南,不過就係因為我個女而家讀緊,我覺得迦南都幾谷讀書,真係睇你想你個小朋友本身一個怎樣的小朋友?我細女比較好動,佢學野好快,不過就唔係咁鍾意坐定定...

其實迦南都唔係唔好,不過佢專注係讀書.....我報埋迦南,係incase有backup,靈糧堂我見新校,聽d comments又幾活動教學,所以都想試下.....

我都仲未收到信....希望快d in 晒d學校,咁就又嚟開始煩個大女考小學啦!!

我同妳想法arm arm相反,
又唔想催谷, 不過就唔鍾意全活動教學囉﹗
聽聞迦南係比較中庸, 唔會太谷但又唔係淨係玩。
而家個仔讀嗰間校舍好好, 老師都好好,
但課程進度好慢, 情度淺, 功課少,
小朋友好開心但我好擔心佢適應唔到傳統小學。

不過其實PN都冇咩所謂,
主要係教常識同訓練自理能力,
學術性嘅課程唔會太多。

原帖由 砵砵豬 於 09-10-28 10:57 發表
我未in呀....其實我大女讀緊迦南,我好似好衰咁,唔撐迦南,不過就係因為我個女而家讀緊,我覺得迦南都幾谷讀書,真係睇你想你個小朋友本身一個怎樣的小朋友?我細女比較好動,佢學野好快,不過就唔係咁鍾意坐定定...

其 ...

原帖由 BabyHilary 於 09-10-28 16:24 發表
我同妳想法arm arm相反,
又唔想催谷, 不過就唔鍾意全活動教學囉﹗
聽聞迦南係比較中庸, 唔會太谷但又唔係淨係玩。
而家個仔讀嗰間校舍好好, 老師都好好,
但課程進度好慢, 情度淺, 功課少,
小朋友好開心但我好擔心佢適 ...

我都好同意你講架......迦南又未至於冇得玩既,最主要睇下你想小朋友如何?初初我都唔想佢玩太多,所以選左迦南,哈哈!!不過人就係咁,想一得二囉!!heeeeeeeeeee我相信到左小學可能就會好易適應

正如你所講,而家都係幼兒班,都係想佢地學習過下群體生活,我相信大部份學校,都會有好好既安排比佢地...

我想快d in埋兩間學校,咁就可以放心小小啦!!

回覆 1# 砵砵豬 的文章

學校話11月頭有email or信,但到依家都無回音....

我都好想快d完成所有面試, 快d知道結果﹗

原帖由 砵砵豬 於 09-10-28 17:56 發表

我都好同意你講架......迦南又未至於冇得玩既,最主要睇下你想小朋友如何?初初我都唔想佢玩太多,所以選左迦南,哈哈!!不過人就係咁,想一得二囉!!heeeeeeeeeee我相信到左小學可能就會好易適應

正如你所講,而家都係幼 ...

我尋日上網睇原來親身報名11月10日先截止,
所以話我地會月中收email, 月尾先面試。

原帖由 miffy3in1 於 09-10-27 22:08 發表
I called the school yesterday and the staff was pretty cool and said the application deadline was end October.  Letters will be sent out in mid-Nov and interviews conducted in end Nov.

I guess the sc ...

已經收到信通知 17/11 interview,唔知到時會咩形式呢?因為封信話需時預計1個鐘喎!!!

原帖由 amycyc 於 09-11-12 10:56 發表
已經收到信通知 17/11 interview,唔知到時會咩形式呢?因為封信話需時預計1個鐘喎!!!

請問你幾時收到gar?咁急?仲有幾日咋喎!

另外有無mami e-application都收到通知,因為我係e-application

係呢, 我都未收到wor...

17/11 好似係星期二wor...

我係e-application, 仲未收到通知﹗

尋日朝我响返工前去麗港城靈糧交表格,由於我住响附近,除左保護兒童會外,迦南,THINK,啟思,靈糧我都有報,因為近屋企。至於區外,我仲報左銅鑼灣既維多利亞, 和將會報坑口間綠茵。1st choice係維多利亞,2nd choice區內幼稚園,如果全部區內幼稚園都唔收,就會去坑口間綠茵,綠茵(國際班)D英文好好,我姨甥女讀完N1講得一口流利英文。
講返麗港城靈糧,果度前身係日本人幼稚園,地方都幾大,有outdoor playground,校舍都算新淨!

我都係用online application,頭先打電話去問,佢話信只係出比2007年的b,2008未知幾時出。唔知收到信的是否07年b的家長呢?

好似次次打去問野的答案都唔同

原帖由 BabyHilary 於 09-11-12 23:59 發表
我係e-application, 仲未收到通知﹗

我囝囝係07年12月,所以已經收到通知interview,不過都好遲先收到,我8月中已經交表,10號先收到通知,17號就要去見,仲以為無得見添!!!

今日in完,d老師好nice,有好多小朋友,我in時有另外2個room都in緊其他,一group都有12個小朋友...地方都好大,我去TOLET時仲見到有D小朋友番緊學,D小朋友都玩得好開心,好在有去IN,初初仲諗住去唔到TIM...

咁你小朋友係咪2007年出世架? 所以有得今日in?

原帖由 yymouse313 於 09-11-17 18:37 發表
今日in完,d老師好nice,有好多小朋友,我in時有另外2個room都in緊其他,一group都有12個小朋友...地方都好大,我去TOLET時仲見到有D小朋友番緊學,D小朋友都玩得好開心,好在有去IN,初初仲諗住去唔到TIM... ...

回覆 1# louiseter 的文章

係...^^..BUT真係好多小朋友IN....

咁我哋D 08BB肯定無咁快有得in, 仲諗住有機會早D比佢返學添.

原帖由 yymouse313 於 09-11-18 01:03 發表
係...^^..BUT真係好多小朋友IN....

可否講下interview的內容,會問家長同考小朋友d咩呢?萬一有得in,都想有d心理準備,thx!

原帖由 yymouse313 於 09-11-17 18:37 發表
今日in完,d老師好nice,有好多小朋友,我in時有另外2個room都in緊其他,一group都有12個小朋友...地方都好大,我去TOLET時仲見到有D小朋友番緊學,D小朋友都玩得好開心,好在有去IN,初初仲諗住去唔到TIM... ...
‹ 上一主題|下一主題