用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 出街食飯$, 同零用錢!
樓主: popokit
go

出街食飯$, 同零用錢! [複製鏈接]

原帖由 siu_ming910 於 09-9-3 17:04 發表
我個囡的用錢習慣同你個囡差不多, 又同一班唔知佢地會唔會做到好朋友呢?

係呀! 昨天呀女同我講識到2個同班但唔同小學嘅女同學仔, 唔知其中一個係咪你個女呢?

回覆 21# Janice01 的文章

Hi Janice,

我pm咗你, 睇pm 啦. Thanks

siu_ming910

原帖由 violetching 於 09-9-3 10:59 發表
Weekly咁比,但丫仔好多時羅完錢第日又返屋企吃飯,錢就袋落自己袋!

我俾$200一個禮拜(每日$25飯錢,$10零用錢,$5車錢).

我個仔又好似你個咁,攞錢個陣就話出街食飯,點知第一個禮拜返學就走咗返嫲嫲屋企食飯(嫲嫲住係學校隔離街). 第日叫嫲嫲收返佢伙食費至得.

呀女日薪七大元(積少成多/理財之道),我包伙食(訂飯$18),包車費(用Octopus),包早餐(飽或麥皮),不過唔包班會費,文具.一年兩次有奬金(睇成績表決定所得金額),不用返學沒有零用錢.如想多些收入有外快搵,洗碗/洗toilet等工作,多努多得.煮飯/倒垃圾義務工作(一家人嘛)!

我地屋企家貧,細路日常開支不能與成人相等,已經要學嘢,真係冇咁多錢囉.不過有時佢都仲有錢可以請我食嘢,同買cake比我同老公生日啊!

以上是我家的生活習慣,只要唔同人比較,都會過都好開心!

原帖由 CHUCHU 於 09-9-4 15:49 發表
呀女日薪七大元(積少成多/理財之道),我包伙食(訂飯$18),包車費(用Octopus),包早餐(飽或麥皮),不過唔包班會費,文具.一年兩次有奬金(睇成績表決定所得金額),不用返學沒有零用錢.如想多些收入有外快搵,洗碗/洗toilet等 ...

我都好同意幫忙做家務搵外快, 由暑假開始我就同個囡定下幫忙洗碗, 浪衫等工作, 每項有兩元, 佢不知幾積極, 一個星期日起碼賺6元, 等佢地知道錢得來不易又可幫輕下自己.

原帖由 siu_ming910 於 09-9-4 16:43 發表

我都好同意幫忙做家務搵外快, 由暑假開始我就同個囡定下幫忙洗碗, 浪衫等工作, 每項有兩元, 佢不知幾積極, 一個星期日起碼賺6元, 等佢地知道錢得來不易又可幫輕下自己. ...

同道中人喎!

正所畏 : 駛錢容易搵錢難,但係學理財先係最重要呢!

原帖由 siu_ming910 於 09-9-4 16:43 發表

我都好同意幫忙做家務搵外快, 由暑假開始我就同個囡定下幫忙洗碗, 浪衫等工作, 每項有兩元, 佢不知幾積極, 一個星期日起碼賺6元, 等佢地知道錢得來不易又可幫輕下自己. ...

Siu_ming & CHU CHU,
你地哩個做家務賺錢方法幾好播, 等我又試吓先.
多勞多得, 等佢地嘗吓賺錢辛苦嘅 G 味都好.

真係好橋喎 !!   不過錢唔係好打動到我仔仔, 最初講好咗中一要幫手洗碗 (佢實質冇應承過), 而家隻臭豬拖住話, 而家仲細, 唔識點洗, 要大學一年班先幫手洗碗喎 !
原帖由 siu_ming910 於 09-9-4 04:43 PM 發表

Tomorrow is better

回覆 21# popokit 的文章

25日, 吾包車錢,

做家務比$,我先幾年已實施,但後期有專家教我不能用$,現我培養成他只為幫我,每天自動自覺做,如是他人生責任般!
外出飯$,人人性格不同,我仔是大花筒,但好大食,我每日比25的,多就儲留假期約同學去街用,無儲就唔使問我比唔比出街了,我怕他食晒D$,撥二佰分四期入百達通,確保他有$搭車回家又可防身,他偷用晒就行路回家
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

原帖由 Angel^v^ 於 09-9-6 10:47 發表

做家務比$,我先幾年已實施,但後期有專家教我不能用$,現我培養成他只為幫我,每天自動自覺做,如是他人生責任般!
外出飯$,人人性格不同,我仔是大花筒,但好大食,我每日比25的,多就儲留假期約同學去街用,無儲就唔使問我比唔 ...

我都覺得做家務比$的確是有點問題, 所以我都無咁做. 驚他第日吓吓都同你講$, 就死火law. 雖然都會要他摺回自己的衫(有時我都幫佢摺), 但相信都多要培養他這方面的責任感.

原帖由 siu_ming910 於 09-9-4 13:14 發表
Hi Janice,

我pm咗你, 睇pm 啦. Thanks

siu_ming910

睇咗pm, 問過呀女啦, 佢話唔知道嗰同學仔叫什麼名?
佢話有一個字好像同你嗰女一樣, 但唔sure呀! 佢話今日返去再check 吓, 問到再上來話你知.

原帖由 popokit 於 09-9-6 13:25 發表

我都覺得做家務比$的確是有點問題, 所以我都無咁做. 驚他第日吓吓都同你講$, 就死火law. 雖然都會要他摺回自己的衫(有時我都幫佢摺), 但相信都多要培養他這方面的責任感. ...
同你講$都事小,最怕將來想$便在家工作,問你討$,對社會工作無興趣,不知不覺養了條寄生蟲,我前幾年做錯都唔知,好彩有人點醒,我好感謝他....
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

原帖由 Angel^v^ 於 09-9-7 13:03 發表
同你講$都事小,最怕將來想$便在家工作,問你討$,對社會工作無興趣,不知不覺養了條寄生蟲,我前幾年做錯都唔知,好彩有人點醒,我好感謝他....

唔會甘大劑卦.....
我都覺一家人下下講錢唔系甘好....

原帖由 samuel89 於 09-9-7 14:00 發表

唔會甘大劑卦.....
我都覺一家人下下講錢唔系甘好....

我都贊成做家務唔好比錢, 家是大家有份的, 人人都有責任去做家務的, 唔通亞媽"臨咗", 病到瞓係度, 仲要亞媽去煮飯咩!!! 叫個仔落街買碗粥, 都要問我攞手續費, 果陣, 想唔死都難了。

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-7 15:37 發表

我都贊成做家務唔好比錢, 家是大家有份的, 人人都有責任去做家務的, 唔通亞媽"臨咗", 病到瞓係度, 仲要亞媽去煮飯咩!!! 叫個仔落街買碗粥, 都要問我攞手續費, 果陣, 想唔死都難了。 ...

唔會去到甘極端卦....
如果真系去到甘,諗落都幾恐怖....

原帖由 popokit 於 09-9-6 13:25 發表

我都覺得做家務比$的確是有點問題, 所以我都無咁做. 驚他第日吓吓都同你講$, 就死火law. 雖然都會要他摺回自己的衫(有時我都幫佢摺), 但相信都多要培養他這方面的責任感. ...

首先多謝各位的提點, 當初實行lee個計劃時我都有擔心過lee個問題, 不過我有同個囡溝通過, 只係比較花時間的家務我先會有獎金, 日常仍須幫忙小家務(e.g. 摺3, 開枱食飯等), 佢都明白在家裹佢有自己的責任.

原帖由 siu_ming910 於 09-9-7 16:43 發表

首先多謝各位的提點, 當初實行lee個計劃時我都有擔心過lee個問題, 不過我有同個囡溝通過, 只係比較花時間的家務我先會有獎金, 日常仍須幫忙小家務(e.g. 摺3, 開枱食飯等), 佢都明白在家裹佢有自己的責任. ...

其實我都講得誇大咗, 講真, 我地都係為咗d 仔仔女女好啫!!!
做人父母甚艱難呀!!!!!!

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-7 20:29 發表

其實我都講得誇大咗, 講真, 我地都係為咗d 仔仔女女好啫!!!
做人父母甚艱難呀!!!!!!

係呀要佢地知道洗錢容易賺錢難, 實在唔容易.

原帖由 siu_ming910 於 09-9-7 23:19 發表
係呀要佢地知道洗錢容易賺錢難, 實在唔容易.

其實我覺得每個小朋友性格都不同.....
有d"孤寒"底既....你俾多多錢佢都會計住使....
相反有d"大使"底既....你俾多多錢佢都系使晒....
所以我覺得性格有時比習慣更加影響小朋友....
‹ 上一主題|下一主題