用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: zuke
go

2009-2010 1A班家長報到! [複製鏈接]

原帖由 zuke 於 09-9-20 23:45 發表
18/9的gathering,雖然我冇stay足2個鐘,但總括大家對班主任的提問如下(歡迎補充):
1)何為split class?
    跟據老師說,為能方便照顧,每班中,英,數三科都會隨意抽出數位同學到split class,令上此三堂的人數少d (i.e.1A ...

嘩!你好詳細,我冇去到,好彩有你報料。

午餐

你哋小朋友有冇食學校d餐?會唔會好多味精/好咸/少菜?有冇生果?
[img align=left]http://www.babysfirstsite.org/newtickers/ticker/40622.birthday.png[/img]Justin

我個囡有訂飯,佢話啲味道一般。而且佢換緊牙,啲門牙甩晒,所以咀嚼有困難!

Roy mami,

學校有冇contact你攞返Roy本"學寫字"?
事緣我哋今日去簡介會,參觀1A課室時發現Roy漏咗本"學寫字"喺柜筒,於是交咗俾校務處叫d staff contact你攞返。因為有功課做!
原帖由 SylviaCYKwan 於 09-9-9 17:57 發表
Hello!各位1A班家長好!

我個仔叫Roy, 張哲浪, 大家好!你地仔仔enjoy小一嘅生活嗎? Roy Roy都好enjoy, 但就話個書包好重...haha, 暫時都未掌握到邊d書要帶, 邊d唔使??

請問你地下星期五會出席家長聚會嗎??

Roy Roy ...
[img align=left]http://www.babysfirstsite.org/newtickers/ticker/40622.birthday.png[/img]Justin

Hello 各位好, 我係 Janice 媽.
星期五至依家, 都上唔到網攞功課, 唔知係咪壞咗  ? 請問有無人知有無功課要做呀 ?

原帖由 hying22 於 09-9-26 10:49 發表
Hello 各位好, 我係 Janice 媽.
星期五至依家, 都上唔到網攞功課, 唔知係咪壞咗  ? 請問有無人知有無功課要做呀 ?

Math:CL (Classroom Learning) p.11, 15, 17, 18
Chi:1.學寫字p.10-11, 2.精練p.2-3

1A班的家長:據我囡講,因為Spilt Class 的原因,所以每組同學的功課也不同。他們要跟各自手冊所抄的內容去完成功課。因我下載了功課網頁與亞囡的手冊互對了,有很大的分別。囡囡Candace 對我說:上Split Class時要帶手冊、書本及筆袋去Split Class嘅班房。然後按照老師寫在黑板上的功課抄在手冊上,待回家後才完成。唔知囡囡有冇講漏,希望其他家長提供意見。

原帖由 941媽咪 於 09-9-26 23:43 發表
1A班的家長:據我囡講,因為Spilt Class 的原因,所以每組同學的功課也不同。他們要跟各自手冊所抄的內容去完成功課。因我下載了功課網頁與亞囡的手冊互對了,有很大的分別。囡囡Candace 對我說:上Split Class時要帶手冊、書 ...

你囡囡是對的,叻女!

split class最多的是英文,所以英文功課在intranet上的多數不對,要信小朋友。

據我理解,因為中文和數學,每班只有數個去split class,所以對大部分同學來說,intranet都是信得過的。

回覆 3# weiwei01 的文章

謝謝 Samatha媽的功課資料, 昨天下午學校網頁回復正常, 已download了功課. tkx
‹ 上一主題|下一主題