用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無bank 3 家長, 我地係咪無得選, 絕望啦 ! ...
樓主: 1205
go

請問有無bank 3 家長, 我地係咪無得選, 絕望啦 ! [複製鏈接]

原帖由 1205 於 09-9-9 23:02 發表
多謝大家陪我傾計, 讓我分膽一下壓力..

我可能擔心過早了, 我是否睇多一個呈分試才定自行選校去向 ?

但真係擔心呀 !  其實小5成績已經比前進步了, 但其他同學一樣努力, 所以名次上落不多, 為有再期望下次考試來臨 ...

雖然我唔知你個女全級考等幾,同埋你個女間學校舊年分班試Band1+Band2既%;假設佢而家係排第120名,屬於Band3頭,如果黎緊既呈分試佢可以進步多20位,咁佢起碼拉勻都Band2尾喇,我覺得喱個目標唔係難喎,因為佢既對手只係啲Band3生咋,如果叫佢揮贏啲Band2生就困難遮。
如果佢係Band2生,係大抽獎時策略得宜,加少少運氣,都有Band2頭讀丫。
同埋,自行報學校都要等埋第二次呈分結果先喇,好似係出年4月先面試,而家9月頭咋。

原帖由 ha8mo 於 09-9-10 11:41 發表
我唔係話你個小朋友都要成為CEO

但人地十幾廿年前讀Band 5中學
一樣可以會考20分
幾番努力後入到科大

當年的Band 5中學仲要係職先
難聽D講句真係畢業後等考入油尖旺做大佬
但人地結果能夠撈正行做老細

so只要你小 ...

我明白你意思的, 只要努力總有出頭天.

原帖由 pineapple0983 於 09-9-10 11:01 發表

雖然我唔知你個女全級考等幾,同埋你個女間學校舊年分班試Band1+Band2既%;假設佢而家係排第120名,屬於Band3頭,如果黎緊既呈分試佢可以進步多20位,咁佢起碼拉勻都Band2尾喇,我覺得喱個目標唔係難喎,因為佢既對手只係啲Band3 ...

佢對手吾只bank 3 生, 要入bank 2位, 最起碼叻過前面20位先有把握.

努力D追啦..就算唔得起碼都叫盡左力..
我女小五下學期果次呈分..追前左上學期30個名次..同埋佢地好多同學都相差好小架咋..加油呀!唔好灰心住.!
原帖由 1205 於 09-9-11 07:56 發表

佢對手吾只bank 3 生, 要入bank 2位, 最起碼叻過前面20位先有把握.
我家有對雙子公主

原帖由 samuel89 於 09-9-10 10:38 發表

你應該認真d同個女傾下計....
明白下佢點解會系band3...小學階段讀書只系識d好基本既文字及知識....如果個女只系由幼稚園hea左甘多年,現在開始努力, 一定追得上....但如果有其他學習上問題, 就一家要解決左個"因" ...

我知道我女學習上遇到甚麼的困難, 一直都跟進中改善中, 女兒有問題會同我相量什樣解決, 可惜成績總是沒法有太大理想, 主科只能達標6x-7x分...總升不上8x以上, 希望暑假時的努力, 呈分試可以用得著.

以我女在校成績暫列bank 3組, 真係有排震,佢知道自己名次後, 心情沒有太大失望, 她是個樂觀的女孩, 緊張的只有父母, 她最大問題係樣樣都不要緊, 你緊她不緊, 激死人啦 !

原帖由 1205 於 09-9-11 07:56 發表

OK,OK,OK......就算係要同前面既20個Band2生爭,咁又表示啲咩喎。你唔爭取過,又知唔得?起碼你做過而唔得,總好過之從後悔丫。
我個女係小五時又係成日掛住MSN同煲電話粥;我同佢講:黎緊喱年好緊要,我唔會比你咁落去;如果你做完功課溫完習,我滿意既就可以MSN。同埋我陪佢一齊,睇佢進度;當然中文個補習都幫佢好多啦。就係第一次呈分攞倒唔錯既成績,由於小五下學期第一次試成績唔得,拉勻只係考7X,但我都好滿意。
同埋有樣嘢1205 你要明白,你個女考唔考倒上Band2中學根本同我一啲關系都冇;好多嘢根本去爭取就有,等運到就冇。我經歷過好多,我唔想見倒有人因為半途而廢,而錯過左人生既機會。性格決定命運呀。

原帖由 1205 於 09-9-11 08:14 發表
我知道我女學習上遇到甚麼的困難, 一直都跟進中改善中, 女兒有問題會同我相量什樣解決, 可惜成績總是沒法有太大理想, 主科只能達標6x-7x分...總升不上8x以上, 希望暑假時的努力, 呈分試可以用得著.

以我女在校成 ...

問題是:緊張的只有父母, 她最大問題係樣樣都不要緊, 你緊她不緊, 激死人啦 !<---她都一直都跟進中改善中,女兒有問題會同我相量什樣解決,.....你點可以要求佢"突然間"由band3升到band1

我覺得你個女而家需要既系你既"鼓勵",唔系你既"緊張","吹谷"呵.....

pineapple0983

"同埋有樣嘢1205 你要明白,你個女考唔考倒上Band2中學根本同我一啲關系都冇;好多嘢根本去爭取就有,等運到就冇。我經歷過好多,我唔想見倒有人因為半途而廢,而錯過左人生既機會。性格決定命運呀"

點解你會咁講野架, 我女入吾入到bank 2中學, 緊係同你無關係啦 ! 我講野令人誤會嗎 ?

我係處同大家交流心得, 吾係坐著等運到, 我好努力同我女溫書, 點會放棄呀 !!

我想知道bank 3生家長過往選校有咩心路歷程, 希望真係須要時可以幫到自己的女兒.

我明你ge問題,有時小朋友ge學習能力,唔係你用幾多努力,就有幾多回報,尤其有學習困難ge.所以我覺得你唔好諗住la,專心考好個試,上得幾多得幾多,有好多時,d 好ge band 2-3 ge 學校技援比較多,係學習上會有好大ge進步,呢d就係佢地叫增值,以前有得睇架,你可以明白到小朋友入學時同畢業時比較,找出增值比較高又校風好ge學校,不過依家教統局唔比分佈 ..依家有時間去d學校門口睇下,留意下d校風先。

另外,你女女係觀塘區band 3,有可能全港係band 2尾,可以考慮他區band 2 學校嗎!放心la..

http://www.dsssc.org.hk/main/index.htm

motherlau

[quote]原帖由 1205 於 09-9-11 08:14 發表

以我女在校成績暫列bank 3組, 真係有排震,佢知道自己名次後, 心情沒有太大失望, 她是個樂觀的女孩, 緊張的只有父母, 她最大問題係樣樣都不要緊, 你緊她不緊, 激死人啦 !

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

1205,

讀書無捷徑,band3學生要他一子升呢有困難,依家努力,對升中雖幫助不大,但長遠來說,得益無窮。所以從現在起,除了努力温習、做練習以求博一下外,最好多看書本,看多一點課外書,如一家人都申請借書証,一家三口就能借書18本,18本中,睇他1,2本足矣,慢慢改变学習態度,長遠大有好處。

讀書外,最好多做運動,跑步也好。能以身作則最好,我都係跑半年,先至吸引到小朋友暑假假日陪我跑。有健康的身體和習慣,不但有助學習,也不易学壞。

前文提過,band3也有標準校舍,合格教師,師生比例比band1, band2更好。如果視派到band3為失敗,不但於事無補,且大大影响自信。當然,band3學校中,也有好壞之分。要努力選校风好的,這方面你做得很好,孩子一定心存感激的。

最後祝你找到好學校!

原帖由 1205 於 09-9-11 11:15 發表

"同埋有樣嘢1205 你要明白,你個女考唔考倒上Band2中學根本同我一啲關系都冇;好多嘢根本去爭取就有,等運到就冇。我經歷過好多,我唔想見倒有人因為半途而廢,而錯過左人生既機會。性格決定命運呀"

點解你會 ...

對唔住如果我既話令到你覺得唔開心。可能我琴日比較燥,用詞重左啲。
由你既文章我感覺到經過左咁多網友比意見你,但係你仍然依舊無改變到你既思維;你上黎問問題其實你期待會得到一啲點樣既答案?
如果(只係如果咋)你個女係有學障,喱個係另一個問題,唔係在網上憑三言兩語可以解決倒既問題;如果唔係,我諗唔倒目前你仲可以有其它方法。如果你而家就下判斷,你個女一定係Band3生,用Band3生既角度諗點去報學校,咁我打咁多字都係垃圾黎,唔好再睇落去啦,對唔住囉。
同埋每個細路都唔同,冇第二個家長比你更清楚你個女,點樣可以動員倒你個女勤力啲讀書,攞好啲成績,我諗係靠你自已;我話要進步20名,在我黎講,其實係一個好低但係合理既目標黎。

原帖由 1205 於 09-9-11 11:15 發表

點解你會咁講野架, 我女入吾入到bank 2中學, 緊係同你無關係啦 ! 我講野令人誤會嗎 ?
我係處同大家交流心得, 吾係坐著等運到, 我好努力同我女溫書, 點會放棄呀 !!
我想知道bank 3生家長過往選校有咩心路歷程, 希望真係須要時可以幫到自己的女兒.

我諗pineapple0983都是出於善意,可能真是表達過激咗,不過現實社會「跟紅頂白」常見,「雪中送炭」難求,難得他們都咁關心你地,我都很明白當事人感到無助時,希望得到一點關心,雖然我都幫不上,但都送上小小鼓勵和祝福。

不要見怪,想多嘴問吓你個附圖係咪朱古力雪糕,好似黑沉沉,希望唔代表你的人生觀。常常聽到「性格決定命運」,這個不能證實和否定,不過我本人就深信「態度決定成就」,小朋友有啲嘢你估佢唔到,但家長本人就必定是子女的榜樣,鼓勵吓自己,好似Samuel89話齋,多啲鼓勵囡囡,改善佢成長和讀書的態度,沒有目標點會有要求?無要求點會上進?唔上進點會有成就?學得其法,事半功倍,到時你地的成果咪可以上嚟分享吓,和教吓需要幫助嘅人囉!

如係Brand 3 student, 揀學校最重要係校風好,尤其係女仔,worried so much!!!!prefer to select 女校。:)

1205,

Please check PM.
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

原帖由 motherlau 於 09-9-12 09:35 發表
我明你ge問題,有時小朋友ge學習能力,唔係你用幾多努力,就有幾多回報,尤其有學習困難ge.所以我覺得你唔好諗住la,專心考好個試,上得幾多得幾多,有好多時,d 好ge band 2-3 ge 學校技援比較多,係學習上會有好大ge進步,呢d就係佢地 ...

thank you, 考好呈分試, 係好重要, 我知道的.

不過另一步我都要去做就係要搜集一些對小女有關係係資料, 要有足夠的資料, 除了身邊朋友, 學校老師, 講聽座外, 我想上bk 都係其中一個資訊.

到時選校吾使2手空空, 果時真係等運到啦 !

原帖由 modog 於 09-9-12 16:39 發表
如係Brand 3 student, 揀學校最重要係校風好,尤其係女仔,worried so much!!!!prefer to select 女校。:)

我都會優先選女校, thank you

原帖由 greendotdot 於 09-9-12 16:15 發表

我諗pineapple0983都是出於善意,可能真是表達過激咗,不過現實社會「跟紅頂白」常見,「雪中送炭」難求,難得他們都咁關心你地,我都很明白當事人感到無助時,希望得到一點關心,雖然我都幫不上,但都送上小小鼓勵和祝福。

不要 ...

圖中朱古力, 係最近好喜歡食的甜心, 不是代表本人心情, 我依舊開開心心, 每天上班湊女陪女溫書, 上課外活動...thank you

原帖由 judy 於 09-9-12 11:42 發表
1205,

讀書無捷徑,band3學生要他一子升呢有困難,依家努力,對升中雖幫助不大,但長遠來說,得益無窮。所以從現在起,除了努力温習、做練習以求博一下外,最好多看書本,看多一點課外書,如一家人都申請借書証,一家三口就能借書18本,18 ...

多謝你鼓勵, 我會叫我女兒看看bk 上有幾多人鼓勵我地, 一定要努力......

Hi,

如果會優先選女校,試下聖安當...

motherlau

原帖由 1205 於 09-9-13 23:56 發表

我都會優先選女校, thank you
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

‹ 上一主題|下一主題