用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 老師建議去做ADHD評估
樓主: ahpei
go

老師建議去做ADHD評估 [複製鏈接]

原帖由 我係女仔 於 09-9-11 01:56 發表

我都想試下返一般幼稚園睇下有咩評價

你小朋友係咪ADHD? 定係都係好似我咁估估吓?

我女希望唔係啦, 不過我稔學習環境一定有D關係.

因我女本身好動, PN時佢係讀間好活動嘅學校, 教法似int'l sch, but even咁open嘅學校, 老c都話佢好唔聽教, 定唔到, 一定要坐佢側邊guide住, 惡住佢做.

而我識有位mami, 細我女半年, 讀遲我女一級(我女係細b), 佢個女本身好定, 但今年入左同一學校pn時, 佢mami話佢返學係好開心, 但返左大半個月到, 又係開始唔定, 所以唔知係咪真係好關學習環境事?

而家我稔緊, 我女就係:

好動 + 活動教學學校 = 停不了, 更加唔定! 即不適合讀呢類學校?!!

原帖由 foggyao 於 09-9-11 10:16 發表

唔該晒呀~仔仔媽咪~! 我真係唔識你講呢D嘢, 等我都試下你所講嘅遊戲先! 尢其係等完再數1-10嗰度, 因佢真係超衝動, 同埋佢係出街乜都摸, 試過督爛人地d生果, 搞到貴貴都要買!!

有時, 我真係好懷疑佢係唔係, 定係 ...

查實ADHD小朋友都係個個唔同款架~!好似我仔咁,佢係衰無EQ衰衝動同埋好易HIGH同周圍彈,但佢就唔識得駁人咀,把口好渣; 但我朋友個仔又係ADHD,但就算唔食葯嗰時都唔會周圍彈囉,但就駁咀駁上天,把口唔識停,係咁挑釁大人既底線嗰隻黎;另一個我以前識得一位太太個仔,佢又係無時停,成日都好HIGH好開心,係咁講唔停,真係除咗食同瞓會合埋口之外,其餘時間都係講講講,佢媽大力車巴佢,佢都係笑騎騎咁架...所以真係隻隻都唔同款...

你囡囡仲咁細,真係未必FIRM到佢既行為係咪真係ADHD定只係兩三歲人仔既行為囉...可以做既都係同佢做訓練,等佢習慣咗要等、唔好咁衝動,日後就算真係CHECK到佢係ADHD,至少都會易教D囉,因為佢已經習慣咗媽媽教佢嗰一隻模式.會好教好多.

如果專注力問題,你試下唔好俾佢睇咁多電視呢D咁刺激既野,因為睇電視玩電玩呢D好影响專注架,我仔無開電視睇兩年,係明顯好咗,無之前游到出外太空咁勁,依家都只係游咗出公海而已...
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-11 11:04 發表

查實ADHD小朋友都係個個唔同款架~!好似我仔咁,佢係衰無EQ衰衝動同埋好易HIGH同周圍彈,但佢就唔識得駁人咀,把口好渣; 但我朋友個仔又係ADHD,但就算唔食葯嗰時都唔會周圍彈囉,但就駁咀駁上天,把口唔識停,係咁挑釁大 ...

聽完你咁講, 個女都8-9成中勒

我女無乜睇電視, 佢唔like, 同埋佢無耐性去完成一齣卡通.
佢係好易high, 唔會駁嘴, 但就要佢做親嘢, 就會魂遊, 明明做緊一樣嘢, 唔夠兩三秒, 講左自己想講嘅嘢, 或左望右搞! 唉! 為有著力train佢啦!

原帖由 foggyao 於 09-9-11 14:33 發表

聽完你咁講, 個女都8-9成中勒

我女無乜睇電視, 佢唔like, 同埋佢無耐性去完成一齣卡通.
佢係好易high, 唔會駁嘴, 但就要佢做親嘢, 就會魂遊, 明明做緊一樣嘢, 唔夠兩三秒, 講左自己想講嘅嘢, 或左望右搞!  ...

都未必既...ADHD嗰D脾氣咪係三四歲脾氣黎囉,基本上一般正常三四歲小朋友嗰D活躍同ADHD一樣,呢D真係要等佢地五歲以上至會CHECK得準佢地係定唔係囉.所以你都唔駛咁驚住,定D黎,同囡囡train下先.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-11 15:04 發表

都未必既...ADHD嗰D脾氣咪係三四歲脾氣黎囉,基本上一般正常三四歲小朋友嗰D活躍同ADHD一樣,呢D真係要等佢地五歲以上至會CHECK得準佢地係定唔係囉.所以你都唔駛咁驚住,定D黎,同囡囡train下先. ...

唉! 望係咁望啦!
多謝晒你先, 聽你講完, 明左好多ADHD.

我個仔又係駁咀駁到你都應唔到佢, 超多野講兼講野好大聲好嘈, 個口唔停, 食緊飯都係咁講....同埋鐘意拉開話題, 明明你同佢講緊A , 佢就插咀同你講B...High 都周圍彈, 周圍 fing 呢樣野都是....

我下個week 去做評估啦 ~ 到時話你知個 result....

ahpei

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-11 11:04 發表

查實ADHD小朋友都係個個唔同款架~!好似我仔咁,佢係衰無EQ衰衝動同埋好易HIGH同周圍彈,但佢就唔識得駁人咀,把口好渣; 但我朋友個仔又係ADHD,但就算唔食葯嗰時都唔會周圍彈囉,但就駁咀駁上天,把口唔識停,係咁挑釁大 ...

其實18個月既bb係咪好多都坐唔定架, 我個仔唔可以痴住張櫈架,佢會彈走,  但係highchair就可以啦, 同埋成日走圍行, 捉住佢, 佢會哭, 叫又成日唔采人
係咪咁既年紀既bb都會係咁架?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 13:31 發表
我都明白到家長唔想仔女食葯黎控制ADHD呢樣野,我同老公以前都係咁,好反對個仔食葯,但無奈升到小學又係全日制,自己又唔能夠全程留咗囝囝身邊陪佢上學,所以佢D情緒行為的確好影响到老師同其他同學學習架.

其實最令你 ...

我都懷疑自己的女係ADHD, 可否給我多一點資料, 例如去邊間私人中心做TEST及做TRAINING? 我個女係瑪嘉烈排了期見臨床心理家, 我應該要預備什麼?

原帖由 ahpei 於 09-9-15 13:04 發表
我個仔又係駁咀駁到你都應唔到佢, 超多野講兼講野好大聲好嘈, 個口唔停, 食緊飯都係咁講....同埋鐘意拉開話題, 明明你同佢講緊A , 佢就插咀同你講B...High 都周圍彈, 周圍 fing 呢樣野都是....

我下個week 去做評估 ...

查實聽您以上講嗰D特徵,又真係好ADHD噃...

OK.等您帶完囝囝做評估後,再一齊傾啦~

原帖由 我係女仔 於 09-9-15 13:25 發表
其實18個月既bb係咪好多都坐唔定架, 我個仔唔可以痴住張櫈架,佢會彈走,  但係highchair就可以啦, 同埋成日走圍行, 捉住佢, 佢會哭, 叫又成日唔采人
係咪咁既年紀既bb都會係咁架? ...

查實你囝囝呢個年紀坐唔定真係好平常噃...所以好多時响呢D年紀好難以佢地行為察覺佢地有無問題囉,都係睇佢有無D咩固執野,會唔會咁大個都仲成日玩手指玩好耐又好入神,睇佢大個D會唔會講野仲未識講...大概都只可以留意呢D.或者你再睇定D先啦.

原帖由 siubobo03 於 09-9-15 18:45 發表

我都懷疑自己的女係ADHD, 可否給我多一點資料, 例如去邊間私人中心做TEST及做TRAINING? 我個女係瑪嘉烈排了期見臨床心理家, 我應該要預備什麼?

因為我暫時响教育王國出唔到PM呀,或者你俾您email我,等我email俾您啦.

如果你排咗期响政府做評估,查實要準備既都係留意下囡囡平時有咩特別問題同細節,因為實情到時都係睇個心理學家問你D乜,你照答,有時就算我地準備定張貓紙俾自己,有時突然間心理學家問咗D我地無諗過佢會問既問題,我地都會口啞啞要諗囉.所以都係趁呢段時候自己多D留意下囡囡既動靜,到時心理學家問起,大概都會講到既.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-16 00:07 發表

因為我暫時响教育王國出唔到PM呀,或者你俾您email我,等我email俾您啦.

如果你排咗期响政府做評估,查實要準備既都係留意下囡囡平時有咩特別問題同細節,因為實情到時都係睇個心理學家問你D乜,你照答,有時 ...

可唔可以e 埋比我呀? 我都想有定準備.
[email protected]
其實我女有去過政府做評估, 但係响言語同小肌肉方面, 但我都問過dr., 佢問我呀女食飯定唔定, 我話好定, 佢就話唔洗擔心, 但我女因係好like食, 係佢嗜好, 所以一定會好定嚕!  dr.叫我睇埋k1下學期, 都係比老c 咁complaint嘅話, 再聯絡佢哋喎! 咁會唔會太遲呢?

另外有一dr.講法, 佢話我女行識路都行得遲(15mths先識), 即係發展比人慢, 所以好多嘢都會踏正/ 比人遲d先做到, 唔知咁講有無根據?

我上次照你方法同女女玩左推牆啦, 同佢玩溝顏料變色啦, 佢聽到我話玩好happy, 但佢玩好短時間, 就覺得唔好玩, 就唔玩, 要玩第二樣玩具  但樣樣都玩得唔耐, 最近佢like 填色, 但就填兩填就不停揭第二版, 再填, 再揭.

但我尋晚同佢講個新嘅故事, 佢又好留心, 真係等我講晒喎, 跟住仲話要講番比我聽 (當然講唔到, 只係一路揭一路重覆我講過嘅嘢(每頁都只講得番一兩句重點).  希望佢係太細啦!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-16 00:07 發表

如果你排咗期响政府做評估,查實要準備既都係留意下囡囡平時有咩特別問題同細節,因為實情到時都係睇個心理學家問你D乜,你照答,有時 ...

仔仔媽咪

多謝你的回覆, 本人電郵[email protected]

原帖由 siubobo03 於 09-9-16 14:48 發表

仔仔媽咪

多謝你的回覆, 本人電郵[email protected]

send咗俾您喇.

原帖由 foggyao 於 09-9-16 12:08 發表

可唔可以e 埋比我呀? 我都想有定準備.
[email protected]
其實我女有去過政府做評估, 但係响言語同小肌肉方面, 但我都問過dr., 佢問我呀女食飯定唔定, 我話好定, 佢就話唔洗擔心, 但我女因係好like食, 係佢嗜 ...

咁查實我仔由亞B時期到依家十一歲仔,佢食飯次次都好坐定定唔會周圍走離位架噃...因為我仔同你囡囡一樣,都係食家黎,超級享受食野~!或者試下同DR.講番我呢個情況,睇佢可唔可以再重新評估你囡囡.

至於玩推牆同佢玩遊戲嗰D,你玩既當中要同佢先約法三章,就係佢缺乏耐性,所以响同佢玩既同時都係訓練佢唔好咁衝同學下'定',佢一周圍飛玩兩玩又玩第二樣,你就收哂D野唔俾佢掂同玩,用好firm既眼神同態度,同佢講,佢咁樣就無得玩,要佢至少好好完成一樣玩意,佢遵守到又做到,咁至俾佢用番自己方式去玩其他野,一步一步黎,慢慢加落去,等佢不知不覺間有進步時,就要求佢每樣玩意都要好好地完成至可以開始玩第二樣.呢樣都係一個訓練黎架.千祈唔好side.

至於講故事嗰度,始終你囡囡仲未有咁好既專注去聽去記哂咁多句子同整個故事,試下再簡化D簡單D同佢講一個故事,媽媽您可以講故事講得有趣D,做埋動作,甚至同佢玩埋角色扮演,有趣D,小朋友會容易D有番個專注同埋記憶去記得個故事係點.

查實玩咩都係,就算係教小朋友讀書寫字,可以既話都盡量教得活D生動有趣D,如果過於沉悶,莫講話佢地呢位小朋友,就連一個正常既小朋友或大人,都未必有咁好既專注力去學習去記一堆自己都深感沉悶同困難既東西.所以呢方面都要考考媽媽既功夫,功夫都係要靠媽媽長時間鑽研同練番黎.

我都想帶囡囡去做評估, 可唔可以都send資料比我。 much thanks!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-9 13:31 發表
我都明白到家長唔想仔女食葯黎控制ADHD呢樣野,我同老公以前都係咁,好反對個仔食葯,但無奈升到小學又係全日制,自己又唔能夠全程留咗囝囝身邊陪佢上學,所以佢D情緒行為的確好影响到老師同其他同學學習架.

其實最令你 ...

我漏了e-mail address, 請send去[email protected]。  thanks!

原帖由 Gradies 於 09-9-22 09:27 發表
我都想帶囡囡去做評估, 可唔可以都send資料比我。 much thanks!

原帖由 Gradies 於 09-9-22 09:28 發表
我漏了e-mail address, 請send去[email protected]。  thanks!

我send唔到mail俾你呀,不過我已覆咗PM俾您,你check check PM~

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-9-21 10:42 發表

咁查實我仔由亞B時期到依家十一歲仔,佢食飯次次都好坐定定唔會周圍走離位架噃...因為我仔同你囡囡一樣,都係食家黎,超級享受食野~!或者試下同DR.講番我呢個情況,睇佢可唔可以再重新評估你囡囡.

至於玩推牆同佢玩遊 ...

THX THX! 收到你email喇!
原來你仔仔都係食家, 咁我稔你都知我情況喇! 真頭痕, 你嘅方法, 我都會盡試!

我同佢講故事已好生動, 好跨張, 因我都好想用呢d方法吸引到佢好定, 不過佢真係一時時搭著, 又好似好正常咁!

佢呢期返學後, 都幾得意, 佢著住校服時, 行步路都定晒, 大個晒, 但一返到屋企, 好似放監咁, 回復真身!

呢個情況尤其係同佢玩完, 玩巔左後, 收唔到科咁!
例: 放學後, 見我放假, 同佢去波波池, 玩得好巔(不嬲都係咁), 玩完比預令到走, 佢都ok (平時都係咁, 無問題).  離開舖頭, 商場見有一部入錢搖搖機, 佢衝上去, 我話已完左玩嘅時間, 抱佢走, 一抱佢上手, 佢即好緊張 & 好肉緊咁醒我幾巴!! 嘩! 嚇死我, 從來未試過佢咁激同咁大膽! 我即刻要佢企埋一邊冷靜, 肯好, 佢好快已靜落嚟, 喊晒同我say sorry.

我想講個問題係, 佢返左學, 唔知係咪勒得緊, 一有得玩, 就巔喪左, 唔可即刻收返佢d抗奮情緒, 反而之前一玩完就知over, 唔會咁! 我而家要成日同佢講, 玩完, 要定, 要冷靜! 呢個唔知會唔會係佢過度期? 正唔正常?

佢仲有兩個月3歲, 我而家好加緊趕住3歲前, 改到佢呢d問題, 我好驚3歲定80!

大家好呀, 我都排緊期同我囡check adhd, 佢剛上小學, 我有些問題想問下有經驗媽咪:

1.  係咪多數adhd小朋友學業成績都唔好
2.  做功課做試卷好多時做唔晒

我囡的問題係:

1.  佢做事非常不專心, 尤其是課外學習, 如kumon/英文班, 成日比老師投訴, 一齊比d練習小朋友做, 人地做到第3-4題, 佢就做完第一題在發夢, 要老師拍佢, kumon老師就話叫佢做野, 只係取出功課, 囡就做好多其他野, 要取出功課出來都要十分鐘, 我分別問2位老師, 都話佢唔係唔識, 只係個腦唔知去了邊, 要人坐在佢旁, 佢又成日完成唔到老師的指令, 同你講其他無謂野咁

2. 幼稚園老師都有提過lee個問題, 個囡好主觀, 專注力好低, 小學老師都有講佢會發夢, 不過亞囡成績又不錯的, 上了小學幾星期, 默了幾次書都係9x-100分, 幼稚園老師叫我再觀察佢

3. 亞囡多數無法完成一本圖書, 只係睇圖畫估故事, 要佢睇字, 佢睇幾頁就要轉書, 佢認字都不少but冇心機去睇字

4. 叫佢執書包佢就做做下去睇課文, 直情忘記自己執緊書包, 食飯永遠離位, 做好多其他無謂野, 做功課對腳都唔停得, 突然問你好多其他問題

5. 當然亦有一些情緒的問題, 一唔如意就發脾氣, 按不住的哭, 哭到夠先停

佢算唔算有問題呢, sorry, 好長篇!
‹ 上一主題|下一主題