用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請幫忙11校網的好小學
樓主: Garyoldman
go

請幫忙11校網的好小學 [複製鏈接]

原帖由 one@newsgroup 於 09-9-18 22:03 發表
中西區的小學真係好多不錯O既選擇,老師的質素也很高,我比較喜歡男女校,去過聖安多尼,天主教總堂區,英皇同學會同聖嘉祿參觀過,間間都唔錯。 ...

你提及的幾間, 包括英皇書院同學會小學, 天主教總堂區學校, 聖嘉祿學校在09-10年度自行分配階段均收唔滿生 (http://blog.uncledos.com/p1-hk.html), 我唔知理解有無錯, 我覺得如果在區內較受歡迎, 應該在自行分配階段會收滿.  唔知這網站的資料是受正確, 不過可以做少少參考.

在自行分配階段已收足的男女校, 有聖彼德, 般咸道, 呂明才, 基恩, 兩間聖安多尼和英皇二校這7間.

原帖由 jaycee_mami 於 09-9-21 22:41 發表

你提及的幾間, 包括英皇書院同學會小學, 天主教總堂區學校, 聖嘉祿學校在09-10年度自行分配階段均收唔滿生 (http://blog.uncledos.com/p1-hk.html), 我唔知理解有無錯, 我覺得如果在區內較受歡迎, 應該在自行分配 ...

呢點我都知,不過認為學校表現都會有升有跌,始終要經一段時間觀察過,再信自己眼光,其實我不一定要揀最谷成績的學校,反而會睇吓學校D老師是否有愛心,有熱誠。

好似我去參觀過一些別人眼中不太受歡迎的學校,其實也有他們的優點。好似天主教總堂區學校上年只收得幾個人,但係你睇完D校舍設施同小班課室,都感覺到佢地正在改革中。

聖嘉祿學校D老師好Nice,課程設計亦有心思。

反而有D受歡迎學校的老師的態度有些不友善添。

原帖由 one@newsgroup 於 09-9-21 23:01 發表

呢點我都知,不過認為學校表現都會有升有跌,始終要經一段時間觀察過,再信自己眼光,其實我不一定要揀最谷成績的學校,反而會睇吓學校D老師是否有愛心,有熱誠。

好似我去參觀過一些別人眼中不太受歡迎的學校,其實也有他們的 ...

小朋友係冇咁受歡迎既學校讀, 冇咁大競爭, 壓力都會少d, 而且d學校難得收到學生, 對d學生同埋家長都會好d, 不過最怕讀讀吓要殺校........

原帖由 2008mum2008 於 09-9-21 23:37 發表

小朋友係冇咁受歡迎既學校讀, 冇咁大競爭, 壓力都會少d, 而且d學校難得收到學生, 對d學生同埋家長都會好d, 不過最怕讀讀吓要殺校........

殺校我又唔驚,因為未來幾年小朋友入小一人數會越來越多,我反而擔心未來學校會擴班,分簿左學生的資源同老師的關心。

俾多個參考大家, 我在明報的forum見到升學專家趙榮德 (前喇沙副校) 推介了3間中西區小學, 分別係: 聖公會聖彼得小學, 聖公會基恩小學, 聖公會呂明才紀念小學

資料來源:

http://forum.mingpao.com/cfm/Forum3.cfm?OwnerID=9&CategoryID=10&TopicID=10007&Page=13

你好, 本人家住西營盤, 小兒快升小學了. 我知道名小學如高主教書院小學部, 聖保羅男女中學附屬小學, 聖保羅書院小學 快將搬離中西區了. 那請問本區還有甚麼好的學校呢?
以下的學校 banding 又如何?

般咸道官立小學
中西區聖安多尼學校
英皇書院同學會小學
天主教總堂區學校
李陞小學
英皇書院同學會小學第二校
聖安多尼學校
聖嘉祿學校
救恩學校
聖類斯學校(小學部)
聖公會聖彼得小學
聖公會基恩小學
聖公會呂明才紀念小學

謝謝

答覆:
趙榮德
2007-11-27 [15:40]

陳太:
香港學校是沒有Banding的,學生卻有Banding,你提出的13間小學,大部分不向外界透露有多少Band 1學生,只有以下3間提供相關資料:

聖公會聖彼得小學 Band 1:51%
聖公會基恩小學 Band 1:41%
聖公會呂明才紀念小學 Band 1:40%

以上三間成績不錯,值得考慮。

我朋友個仔仔上年O係總堂區學校讀小一,佢話佢仔仔讀得好開心,老師好有愛心同耐性,對佢小朋友好好。而且學校的設施好多同好新,所以我報呢一間。

我今日遞左表啦. 你地遞左未呀? 大家揀左邊一間?
‹ 上一主題|下一主題