用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小英文科, 全部要用"了草字", 教署規定? ...
樓主: Ting0329
go

高小英文科, 全部要用"了草字", 教署規定? [複製鏈接]

原帖由 KK1234 於 09-10-5 11:08 發表
小朋多學一種技能 (基本技能),有何不妥。
如果他們不懂寫,他們懂看嗎?
現在是全班一起學習,小朋友大家一起面對寫錯要扣分的規則,十分公平。當他們熟識了,會十分享受寫得快和漂亮的感覺。 ...

非常同意, 識寫後就一定識睇 ~
d 內地人都唔識睇繁體字 .... 好悲哀 ...

Agree x 10!

原帖由 CFaHB 於 09-10-6 08:00 發表

二少上了P4後就開始用Cursives, 老師要求他們那一班一開始就要學懂怎樣寫。幸好我在暑假時已自行教了二少,同學做個半小時的penmanship,二少做了15-20分鐘就完成了。

可能二少喜歡繪畫,就告訴他當畫藝術線條的方式去練,他不知幾歡喜呢,早幾天才幫老師解圍。

重要用藍色原子筆寫, 一錯便要用塗改液改, 都要提醒她塗了要記得寫返.

醒目開學勳章

我覺得學下冇所謂.
但做功課 + 考試時強迫要寫就唔好, 應該讓學生隨意選擇用那一種字體.
hello hello ~~

考跳舞音樂等的外國考官寫的評語好"潦"。
醫生寫的字也草書得很。
為甚麼怕難而不學?

要與時並進我覺得不如用電腦打出來, 了草唔晒學, 正楷都不用學, 唉

囝小二, 啲字已經寫得唔工整啦, 我今日見到呢個POST, 話小三要寫了草, 覺得好恐怖

一係就唔晒學正楷, 一係就由細至大唔晒學了, 直接用電腦

原帖由 jena2468 於 09-10-5 08:52 發表
我個仔係五,六年班用曬'了'草, 最麻煩係寫得唔好就當錯 !
其實e+ d英國人都唔多寫'了'草啦, 都唔與時並進嘅 !
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

D香港人都唔識睇簡体字....好悲哀...

原帖由 CFaHB 於 09-10-6 08:00 發表

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 grace_xian 於 09-10-8 13:45 發表
要與時並進我覺得不如用電腦打出來, 了草唔晒學, 正楷都不用學, 唉

囝小二, 啲字已經寫得唔工整啦, 我今日見到呢個POST, 話小三要寫了草, 覺得好恐怖

一係就唔晒學正楷, 一係就由細至大唔晒學了, 直接用電腦:cryin ...

冇錯學多樣梗係好啦, 正如學書法一樣, 我問題係測驗考試都一定要用了草, 係米太過d呢, 又唔見中文考試要寫毛筆字 不過做家長都冇得say no, 唯有自憐自嘆

回覆 1# jena2468 的文章

Crusive writing has an advantage that make you write quickly-- ie to help you drop notes during lecture and get higher marks in exam (or public exam) where you could not make use of your computer.

阿女間學校小二開始已用草字, 個人覺得, 如果字體不端正. 正階r n, u v, 也會容易混淆, 寫吓copybook練習多點吧!
‹ 上一主題|下一主題