用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

原帖由 beetle 於 09-9-29 12:52 發表
Sindy,

宜家呢度妳係最高手, 靠哂妳喇...

之前那位高手,都冇出現好耐......

講開線, 套通利要10月中先有貨.  我冇諗過dominant 唔夠4個月就玩完.  下下300大元都好甘下...

...

見你地講得咁高興, 等我又搭下咀先
我亞仔以前都係用開Dominant, 不過通常都係o你網上買~最近試左 Vision ,我覺得都OK喎, 而且仲平d添($200)

200真係一個可接受既銀碼......
原帖由 yankit 於 09-9-29 16:12 發表

見你地講得咁高興, 等我又搭下咀先
我亞仔以前都係用開Dominant, 不過通常都係o你網上買~最近試左 Vision ,我覺得都OK喎, 而且仲平d添($200)

原帖由 Sindy 於 09-9-29 16:16 發表
200真係一個可接受既銀碼......   

想請教大家, 鋼弦和尼龍弦有什麼分別呢?
囡囡個琴要換弦, 自己換得唔得呢?
平時都是自己用調音器, ture琴

謝謝大家

Thanks Sindy.

咁一於帶仔周圍運吓吉先。係咪一定可以試嫁。是否先比display你試先?

記得在栢c買隻1/2時,sales說D琴未開,試唔到,咁我就咁望吓就買了,都要9百多元。覺得自己好蠢。

原帖由 id00288 於 09-9-29 19:22 發表

想請教大家, 鋼弦和尼龍弦有什麼分別呢?
囡囡個琴要換弦, 自己換得唔得呢?
平時都是自己用調音器, ture琴

謝謝大家

我唔知有乜分別,但用家(我個女)就話好好按,聲音出黎佢都好鐘意........當然可以自己換弦啦....不過有小小技巧,唔可以一次甩晒所有弦,換一條甩一條,唔係個面無左壓力,音柱好易走位/跌左,另外琴頭果度d線唔可以疊住/痴住......

原帖由 son9698 於 09-9-29 23:00 發表
Thanks Sindy.

咁一於帶仔周圍運吓吉先。係咪一定可以試嫁。是否先比display你試先?

記得在栢c買隻1/2時,sales說D琴未開,試唔到,咁我就咁望吓就買了,都要9百多元。覺得自己好蠢。 ...

梗係有得試啦..點未開呀?車... ,唔試過點知聲點樣呀?佢地通常都未調好音架.....咪叫佢即時調好等你試囉.....

回覆 19# busybusy 的文章

今年1、2Grade真系玩死人, 初學一兩年都吾易拉得好.

回覆 26# Sindy 的文章

樂器嘅野無理由無得試架喔,無得試我一定唔買。要佢上好弦,借埋支弓比我試拉。

原帖由 小伊 於 09-9-30 00:26 發表
樂器嘅野無理由無得試架喔,無得試我一定唔買。要佢上好弦,借埋支弓比我試拉。

就係囉

Hi Sindy

唉..我比個琴激C...我成日覺得個琴唔夾個仔..小朋友初時都很有興趣拉..點知一換琴就出事...依家個琴成日拉出黎D聲都係好尖..

我用的配件(松香,絃線)不是高級貨.因為別無選擇.

其實要不要換過個琴還是換配件呢..

還想請問Sindy妳是不是有琴放,可不可以pm資料比我呢..

原帖由 Sindy 於 09-9-29 11:57 發表

走音同怪聲又唔同呀....如果怪聲,多搽d松香係弓度,增加佢同線既磨擦都可以,但走音...就係上唔實條線/新線未穩定(通常係呢兩樣)

原帖由 wootaitai 於 09-9-30 09:35 發表
Sindy - can you also share where to buy Dominant strings at a cheaper price?

我呢個大鄉里又想問吓:點解成日聽你地提起弦線,係唔係好快会斷,定係拉拉吓会唔好聽?

阿二拉咗两年,係斷過一次E弦。

回覆 31# wootaitai 的文章

wootaitai,

那你打算報grade 1 or 2, 我現在也正煩惱呢, 想聽聽你們的意見

原帖由 isak 於 09-9-30 04:33 發表
Hi Sindy

唉..我比個琴激C...我成日覺得個琴唔夾個仔..小朋友初時都很有興趣拉..點知一換琴就出事...依家個琴成日拉出黎D聲都係好尖..

我用的配件(松香,絃線)不是高級貨.因為別無選擇.

其實要不要換過個琴還是換 ...

已覆你pm,有樣漏左,我覺得唔關松香事,因為大陸製幾蚊果d,都唔係太大分別(用係我地d普通野度),可能粉末多d難抹d掛會..........

我地個老師話G3個首先係極品,太難!

原帖由 小伊 於 09-9-30 00:20 發表
今年1、2Grade真系玩死人, 初學一兩年都吾易拉得好.

原帖由 wootaitai 於 09-9-30 09:35 發表

yeah, no way a real grade 1 can play!

Sindy - can you also share where to buy Dominant strings at a cheaper price?

我識得個fd係通利做,所以拎到staff price,我諗八折到掛,如果我買呢d投資.....都升左幾十個% 所以我每次都幾set咁買....當做投資

原帖由 Sindy 於 09-9-30 00:15 發表

我唔知有乜分別,但用家(我個女)就話好好按,聲音出黎佢都好鐘意........當然可以自己換弦啦....不過有小小技巧,唔可以一次甩晒所有弦,換一條甩一條,唔係個面無左壓力,音柱好易走位/跌左,另外琴頭果度d線唔可以疊住/ ...

多謝你的保貴意見, 囡囡個琴用了一年多, 我都聽到出來的聲音有變, 我想是時候要換了,
你囡囡話好好按,好鐘意的是指尼龍弦嗎?
要成200多一套,

老師講今年校音樂節二級的歌, 要起碼有三級上水準才可以處理, 不過重有五個月練習, 希望得啦, 相信今年會少了人報名了

Agree! G3個首成大段spiccato, 要一個G3學生技術上拉得到已經好難, 莫講話音色要靚......

原帖由 Jackielee 於 09-9-30 12:10 發表
我地個老師話G3個首先係極品,太難!
‹ 上一主題|下一主題