用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有人收到真道2 in通知未呀?
樓主: flower28
go

請問有人收到真道2 in通知未呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

恭喜,賀喜
希望下年我囡囡都像你般好運

原帖由 littlefaith 於 09-10-8 17:12 發表
今日in咗,取錄咗,由於真道係我哋嘅first priority,所以註冊埋。總算唔使再煩小一派位喇。

係米2nd完會立刻知道收吾收?

del........

我都未收到2nd in通知

校長問小朋友:
1. 叫咩名,讀邊間學校,邊一班。我仔仔初時好細聲答,校長都有鼓勵佢大聲D。
2. 邊位老師教,要我提佢先識答,再問邊位老師教普通話,我個仔諗左好耐先答'李老師'(用普通話答)。
3. 問鐘意咩運動,因profile有寫佢玩柔道,佢又係唔識答。我提佢星期六玩,佢竟然答'燈籠'。校長笑下話都係。我再提佢先識答。

校長跟住問家長:
1. 點解選真道?
2. 點樣培養小朋友?

主要都係傾下計,感覺好casual。我有帶埋本書比個仔睇,當校長同爸爸傾談時,佢就不停問我書入面既野,所以校長知佢好鐘意睇書。

我個仔係12月細仔,大過就幾大隻,校長都問佢係唔係食好多野。其實入到2nd interview 9成都收,只要小朋友肯講野,有禮貌,答得唔好都唔緊要。當然父母要跟學校理念一樣!

完左係會即刻知道收左或後備,有3日時間留位。

銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

即係你囝囝已2nd In...

原帖由 Auntie-DOS 於 09-10-13 12:18 發表
校長問小朋友:
1. 叫咩名,讀邊間學校,邊一班。我仔仔初時好細聲答,校長都有鼓勵佢大聲D。
2. 邊位老師教,要我提佢先識答,再問邊位老師教普通話,我個仔諗左好耐先答'李老師'(用普通話答)。
3. 問鐘意咩運動,因profile有寫佢 ...

睇錯左, 明白了...

我而家將d 學校名睇到眼花花, 唔知我是否太緊張...

原帖由 Lovelycat 於 09-10-13 12:35 發表
即係你囝囝已2nd In...

真道收了我個女, 最後考慮另一間地點較近屋企,
同老公都唔想holdd, 令學校都唔係好好, 最後忍心放棄,有d不捨得, 希望大家最後都可以安排到一間心儀的學校.

原帖由 Lovelycat 於 09-10-13 12:37 發表
睇錯左, 明白了...

我而家將d 學校名睇到眼花花, 唔知我是否太緊張...

我囝囝9月5日1st in.架....到宜家都仲未有通知2nd in.....係咪無機會呢............ 我好鍾意真道架...好想囝囝入到.

有無媽咪都係9月5日in. 但都未收到通知呀.
When Otis BB in Baby House 歡迎參觀Otis B's World

原帖由 babytang 於 09-10-12 14:01 發表
Dear all,

Would you please tell me what kind questions will be asked in the second interview?

我哋問既同anite-dos既差唔多,完咗就即刻通知OK咗,我哋就即刻註冊咗喇!

可以快知道结果不用再等来等去就好喇,
Confirm收左就不用再去其他学校面试,
好期待快点可以
2nd in

原帖由 flower28 於 09-10-13 14:46 發表

我哋問既同anite-dos既差唔多,完咗就即刻通知OK咗,我哋就即刻註冊咗喇!

我個仔係5/9 first in嘅,但都係未有call second interview,不過我都想遲啲等埋播道出咗結果先。因真道只有3日註冊期。我現在都諗緊如果咁好彩真係2間都收去邊好,你哋俾吓意見吖!

我囡囡都係9月5日1st interview,但係到依家都係未通知2nd in,我諗都係........

原帖由 littlefaith 於 09-10-10 16:07 發表

Hello, dougdora,

My girl is studying in HK Ling Liang Church Kindergarten.  I hoped that my child can develop " a passion in learning" and I am convinced that the school is a good choice for her. ...

"a passion in learning".....this is what we need !

2nd interview

第二輪面試, 一定是電話通知嗎?
如果miss call .....

原帖由 babyone1 於 09-10-15 21:49 發表
第二輪面試, 一定是電話通知嗎?
如果miss call .....

放心,搵唔到阿爸就會搵阿媽。如果你驚miss call,可以主動打電話俾學校問清楚。

Evolution6
你係呼0404 的evolution 6,
anyway, 如果你真係喜歡學校, 自行寫信再自薦, 校長真係好好人, 好有抱負, 我想佢都有感性一面. '
原帖由 Evolution6 於 09-10-13 14:21 發表
我囝囝9月5日1st in.架....到宜家都仲未有通知2nd in.....係咪無機會呢............ 我好鍾意真道架...好想囝囝入到.

有無媽咪都係9月5日in. 但都未收到通知呀. ...
‹ 上一主題|下一主題