用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣區 or 油尖旺區
樓主: tocan
go

荃灣區 or 油尖旺區 [複製鏈接]

油尖旺有兩間沒有聯系和直屬小學既BAND 1男校,對于男仔派位來講,真是好好既機會。

原帖由 hhma 於 09-10-8 13:45 發表
應該唔會話出去就出去架wor
無地址, 點衝呀???!!!

係啊
唔係話出去就出去

所以要用下計仔~
1. 搬屋/租屋
2. 用親戚既地址

kekeke...

想請教油尖旺band2有咩學校呢?小兒亦是在荃灣讀小學而成績只屬band2,因現家住油尖旺所以想中學想在油尖旺讀,班主任都建議出返油尖旺讀因這區多band1所以band2生入返band2的機會會大些,大家同意嗎?

原帖由 maylam65 於 09-11-14 16:02 發表
想請教油尖旺band2有咩學校呢?小兒亦是在荃灣讀小學而成績只屬band2,因現家住油尖旺所以想中學想在油尖旺讀,班主任都建議出返油尖旺讀因這區多band1所以band2生入返band2的機會會大些,大家同意嗎? ...

油尖旺區衹得一間 Band 2  中學.入唔到就拜拜.

你兒在荃灣是band2生,千萬別到油尖旺,油尖旺多是band1 及band3校,你兒到油尖旺只會屬band2或下跌至band3生,一定進不了band1學校,好大機會攪了入band3校。若是我會留在荃灣,因荃灣band2校比油尖旺多。

原帖由 maylam65 於 09-11-14 16:02 發表
想請教油尖旺band2有咩學校呢?小兒亦是在荃灣讀小學而成績只屬band2,因現家住油尖旺所以想中學想在油尖旺讀,班主任都建議出返油尖旺讀因這區多band1所以band2生入返band2的機會會大些,大家同意嗎? ...

先多謝nicholasmom 同 88muimui 的意見...
再想知多些資料,如果油尖旺多band1同3校而band2少的話那麼這區的band2生即大多數入了band3校,咁即是話這區的band3都不會太差是嗎?
如是,可否再提供如真的揀這區的band3校,排名又應該是怎樣?校風又如何?
再謝!

請問你說有機會入沙田區中學是怎麼一回事? 又會係邊幾間呢? 謝謝!

原帖由 必必 於 09-10-7 11:16 發表
tocan,

如果講校網, 油尖旺區會比荃灣佳.

荃灣區第一志願如放何傳耀, 抽到就最好, 但之後既學校, 你有無諗住點排?

油尖旺區, 就算第一志願抽唔到, 之後都可以有機會入英中如銘基, 循道或沙田區中學
(出年無左英 ...

原帖由 maylam65 於 09-11-16 00:41 發表
先多謝nicholasmom 同 88muimui 的意見...
再想知多些資料,如果油尖旺多band1同3校而band2少的話那麼這區的band2生即大多數入了band3校,咁即是話這區的band3都不會太差是嗎?
如是,可否再提供如真的揀這區的band3校,排名 ...

很多外區 Band 2 都有提供位俾油尖旺,例如何官,胡忠...但D位好散,每間得幾個.

原帖由 yiuyiu2000 於 09-11-17 12:11 發表
請問你說有機會入沙田區中學是怎麼一回事? 又會係邊幾間呢? 謝謝!

有十幾間沙田區中學,每間有10個8個位撥咗俾油尖旺區.當中有Band 1, Band 2 同 Band 3.
‹ 上一主題|下一主題