用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁vs德雅vs德望
樓主: f0569
go

陳守仁vs德雅vs德望 [複製鏈接]

原帖由 tracytang 於 09-11-25 12:21 發表
請問男仔升中成績甚樣?  Thanks!!

我女女的兩個老表
分別派九華同英華

哈! 我女就入左上智!

mamimummy,

看得出你由衷喜愛TSL.   
原帖由 mamimummy 於 09-11-25 12:14 發表
這就是為何我說:以TSL的歷史, 但能夠令名校接受...的道理.
6年前我在這兒也post了選校的經過, 當年我女女只考了GH & TSL, 當時在"我"和家人心中, 都是喜歡GH, 但我思前想後最decided TSL 才對長輩說, 他們甚至說這是 ...

keheul,

你見解很獨到, e+ d 名牌小學, 生產一班名牌小朋友, 全身名牌裝備, 與知名人士之孩子一起學習........

有多少家長是就該校校風而為小朋友選校.

原帖由 keheul 於 09-11-25 12:04 發表

我喜歡德雅多一點
此校校風實而不華
重德育
現在學校行小班
雙班主任制
師生感情融洽
老師對功課/學習力稍遜的學生會加以輔導

至於升中, 除德中外, 還有聖母玫瑰 (同一背景, 聖母為一級英中).

...

原帖由 mamimummy 於 09-11-25 12:14 發表
這就是為何我說:以TSL的歷史, 但能夠令名校接受...的道理.
6年前我在這兒也post了選校的經過, 當年我女女只考了GH & TSL, 當時在"我"和家人心中, 都是喜歡GH, 但我思前想後最decided TSL 才對長輩說, 他們甚至說這是 ...

In general, it's much easier to speak than to read or write. Even my filipino maid can speak OK Cantonese (which is more difficult than English) in 2 yrs and many Singaporean can speak fluent PTH but can't read not to say write Chinese.

but students from some traditional schools can also speak good oral English too.

原帖由 yypapa 於 09-11-25 00:29 發表
mamimummy,

I STRONGLY STRONGLY agree what you said "能夠'說'好英語而不是只識艱深的'字' ".   This is a common problem for a lot of HK people from traditional schools.  They can write OK but spoken Eng ...

All three are good schools.  Please make up your mind soon.  There are parents whose children are on the TSL waiting list and they will not think twice when they get a call from the school later this week.   

原帖由 f0569 於 09-11-24 12:24 發表
以上三間小學都收左我囡囡, 煩請各位比 D 意見 ! mouth:" />

醒目開學勳章

請問雙班主任是否都是local teacher or one NET one Local?

原帖由 keheul 於 09-11-25 12:35 發表

我女女的兩個老表
分別派九華同英華

哈! 我女就入左上智!

我未有見過外籍老師在德雅出現law, GH就不知了.

原帖由 tracytang 於 09-11-25 14:56 發表
請問雙班主任是否都是local teacher or one NET one Local?

原帖由 twinsstar 於 09-11-25 14:44 發表
but students from some traditional schools can also speak good oral English too.

Are we placing too much importance on NET's, can 20 - 40 mins a day with NET really improve your kids oral /English when at home you only speak Cantonese, Chingles, Phillipino-gles?  

Also, how receptive is your kid to oral English?

德雅每星期有2堂外藉導師堂, 日常英文課的程度也不淺

原帖由 f0569 於 09-11-25 15:10 發表
我未有見過外籍老師在德雅出現law, GH就不知了.

外籍老師係好重要因素. 就算我自己都不是流利英語, 又怎能教孩子呢. 我小朋友幼稚園有外籍老師上英語課, 北京藉老師上國語班, 她會時常糾正我發音不正. 發音與閱讀能力,在不知不覺中已培養出來.

原帖由 smartmatt 於 09-11-25 15:12 發表

Are we placing too much importance on NET's, can 20 - 40 mins a day with NET really improve your kids oral /English when at home you only speak Cantonese, Chingles, Phillipino-gles?  

Also, how rec ...

男生上年派位有三人入華仁,最差的入何文田官立,派位不錯吧!上年大約十四人.德雅小學真是不錯的選擇,每天大約有五至7份功課,小朋友是系乖巧的.我也系感謝能小兒能入讀此校.
原帖由 tracytang 於 09-11-25 12:21 發表
請問男仔升中成績甚樣?  Thanks!!

以下是我對兩間學校的感覺, 如有不實, 請指教, 但勿插.

德望:
名氣大 -  很多人都識得這間學校, 亦很多人雖然唔知佢點好,但一聽到都話好.

校舍好 - 校舍又新又靚, 好吸引.  但又覺得好似過份豪華.

英文成績好 - 這一點似乎一點都不假, 因為不好的會被淘汰. Spoken english聽講都唔錯, 但我始終覺得語境唔夠好, 只有少量net teacher, 英文講得幾叻都只係好叻的道地英語, 不能把英語內化.

功課多 - 視乎小朋友的能力, 聽聞能力高的小朋友可以好快做完, 只係能力唔夠的先要做好耐, 又要大人勞氣, 如處理得唔好的話, 好傷大人同小朋友的感情.

比較冷漠 - 追唔上的小朋友會退學, 小一45人一班, 越讀就越少人, 係勸退亦或是自己退就唔知.  交表時又唔早講話只可以一個家長入去, 搞到成大班人企係學校門口到, 比人入學校等都得呱.  簡介會又唔開, 收生後又冇介紹, 學校有什麼教育理念要自己估.

商業化? - 學校似乎頗懂得營商之道 - max income.  45人一班唔知係唔係出於想max income 啦. 好多學校一係在23號或之後註冊, 一係就好早就註冊.  佢就費事等多一個星期, 要人先交註冊費 $490 x 200人 = $98000.  但只會少部份人唔讀, 所以只會增加三幾萬的收入.  在註冊時, 擺賣校刋的手法亦頗商業化 (原價$150, 現賣$100).  還有 ......  然而, 増加收入對於就讀的學生可能是一件好事, 如沒有足夠的收入, 何以維持豪華的校舍.

陳守仁
名氣 - 唔錯, 但好多人都仲未聽過, 我都係今年先識.

收生程序 - 頂瓜瓜, 由報名到公報結果, 整個過程都做得十分好, 老師給人的感覺是有熱誠的, 亦教我知道什麼是以人為本.

語言環境 - 好 (聽講), 但有些人可能不習慣和其他種族的人相處.

男生上年派位有三人入華仁,最差的入何文田官立,派位不錯吧!
以上數據是指TSL or Tak Nga?

原帖由 chrischeung 於 09-11-25 20:20 發表
男生上年派位有三人入華仁,最差的入何文田官立,派位不錯吧!上年大約十四人.德雅小學真是不錯的選擇,每天大約有五至7份功課,小朋友是系乖巧的.我也系感謝能小兒能入讀此校.
...

dvd,

好多謝你詳細的分析, 我e+有d方向la. 相信你既睇法和感覺同我好相似, 只係過自己果關.
請問你小朋友是否2010/11升P1?
你幇小朋友報左邊間?

原帖由 dvb 於 09-11-25 23:10 發表

德望:
名氣大 -  很多人都識得這間學校, 亦很多人雖然唔知佢點好,但一聽到都話好.

校舍好 - 校舍又新又靚, 好吸引.  但又覺得好似過份豪華.

英文成績好 -  ...

is TN SCHOOL.
原帖由 f0569 於 09-11-26 15:07 發表
男生上年派位有三人入華仁,最差的入何文田官立,派位不錯吧!
以上數據是指TSL or Tak Nga?

"英文成績好 - 這一點似乎一點都不假, 因為不好的會被淘汰. Spoken english聽講都唔錯, 但我始終覺得語境唔夠好, 只有少量net teacher, 英文講得幾叻都只係好叻的道地英語, 不能把英語內化"

Honestly... unlike KG, it's v difficult to find local primary school which has a lot of NETs. Unless you go for international school. Even famous primary sch such as MCS, St Mary's, LSC won't have many NETs too... If you want to have a primary school that has a lot of NETs, I bet you better opt for international schools.

德望:

德望:

I think most of what you say can be applied to most of the famous schools.

totally agree ...

原帖由 smartmatt 於 09-11-26 16:49 發表

I think most of what you say can be applied to most of the famous schools.

原帖由 f0569 於 09-11-26 15:10 發表
dvd,
好多謝你詳細的分析, 我e+有d方向la. 相信你既睇法和感覺同我好相似, 只係過自己果關.
請問你小朋友是否2010/11升P1?
你幇小朋友報左邊間?

我個女都註冊咗2010/11德望.
德雅就無報到
陳守仁就唔收
仲有幾間收左, 幾間等緊.
‹ 上一主題|下一主題