用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 小兒得band3
樓主: さかな
go

小兒得band3 [複製鏈接]

回覆 1# Derdad 的文章

我重煩緊第二選擇是否填埋,早前想填鄧鏡波,但人哋話實收,就會冇咗大抽獎,但係唔填又好似冇咗個機會,統一派位又唔知讀番
ST JOSEPH'S COLLEGE 機會有幾多,其實我唔係一定要讀番
ST JOSEPH'SCOLLEGE , 自己小朋友五年班呈分試都考得唔好,老師又話佢係BAND 3,
我衹係想揾間好嘅中學,
希望大家比D意見我啦,我真喺唔知點算究竟填唔填第二選擇呢? 同埋可唔可以話比我知灣仔較好嘅中學.謝謝

原帖由 Derdad 於 10-1-8 09:34 發表
IImon,

唔知點解每年都冇乜St. Jo 仔報聖公會鄧肇堅同埋港華,情願報直資(或者報咗都唔會入到?)?

係咪因為如果 SJC 都唔收就呢兩間都唔駛旨意有機會報?
...

如果在St.Jo冇Band one在手, 其他top的Band one 學校都幾難在自行入到!你預St.Jo的Band One要有大約Average 90分, 80到尾都可能只係Band Two.
仔仔今次3A(其中英文A)2B, average 高了少少, 上次都係3A2B,仲煩緊自行第二選擇, 因他不太想入St.Jo.

醒目開學勳章

如果真係要揀第二間自行收生學校,之前 IImom 所提過果間東區嘅「張振興伉儷書院」、灣仔區嘅「鄧境波書院」同「鄧堅維多利亞官立」係初中係同級嘅。,但係高中有啲唔同。

「張振興伉儷書院」係部份中一班別在數學及綜合科學均注入英語教學元素(我想應該是用了新微調下的額外25%課時以英語教學),以提升同學的英語水平。高中有七科以英語教學。

「鄧堅維多利亞官立」以英語話劇教英文,教育局更已撥款二百七十多萬推行為期六年的提升英語水平計劃,也是全港唯一引入中國「航天科普」課程的先導學校。高中有五科以英語教學。

「鄧境波書院」係初中只有理科英語詞彙作補充,高中只有兩科以英語教學。

睇o黎「張振興」同「鄧堅維官」會好啲喎。如果要係灣仔區揀,咁自行就揀「鄧堅維官」,大抽獎同扣門就揀埋「港鄧」啦!

原帖由 さかな 於 10-1-8 17:41 發表
我重煩緊第二選擇是否填埋,早前想填鄧鏡波,但人哋話實收,就會冇咗大抽獎,但係唔填又好似冇咗個機會,統一派位又唔知讀番
ST JOSEPH'S COLLEGE 機會有幾多,其實我唔係一定要讀番
ST JOSEPH'SCOLLEGE , 自己小朋友五年 ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

我重未交second choice 呀,我唔想咁快報鄧
鏡波住,佢得英文科用苵文,其餘都是中文教,有些擔心,我想睇埋第三次呈分試先,但又驚抽簽畤派得好差,心情好矛盾,每晚都睡不好的 さかな

醒目開學勳章

不如妳搵足夠多嘅資料,再解釋吓,然後俾妳囝囝自己唸吓,再參觀吓啲學校啦!始終佢讀嘅,佢自己揀,將來冇得埋怨妳嘛!明白妳嘅着緊係人之常情,亦感同身受,但囝囝六年班啦,要學吓放低咯。

原帖由 さかな 於 10-1-15 17:52 發表
鏡波住,佢得英文科用苵文,其餘都是中文教,有些擔心,我想睇埋第三次呈分試先,但又驚抽簽畤派得好差,心情好矛盾,每晚都睡不好的 さかな ...
Best wish,

醒目開學勳章

阿魚,

妳決定咗揀邊間未?
之前見妳問過 khmama,我覺得佢嘅建議都唔差吖!但佢嘅分析着重係會考六科十四分嘅統計,其他嘅校風、學生品格、三三四新課程安排等係冇考慮到嘅,妳要下點功夫啊!

加油!努力!希望妳囝囝可以派到心儀嘅學校!

原帖由 さかな 於 10-1-15 17:52 發表
鏡波住,佢得英文科用苵文,其餘都是中文教,有些擔心,我想睇埋第三次呈分試先,但又驚抽簽畤派得好差,心情好矛盾,每晚都睡不好的 さかな ...

Best wish,

係呀,我見個個都問佢,咪聽一聽佢D分析,都覺得幾實際,你知唔知點解咁多人問佢呢????
報了鄧鏡波,我已同囝囝一齊去睇過學校再決定,因為想近屋企,不過唔知收唔收,你知啦band 3 ,學校都收好成績 D 學生先喇,都唔知點解我個小朋友都有補習,費用要三仟蚊,但中文和英文都咁差,??????? 好多謝你和 llmom 比咁多意見我.謝 謝 謝 謝 謝 謝 謝 謝 謝 謝 謝  謝...............

原帖由 さかな 於 10-1-21 18:36 發表
係呀,我見個個都問佢,咪聽一聽佢D分析,都覺得幾實際,你知唔知點解咁多人問佢呢????
報了鄧鏡波,我已同囝囝一齊去睇過學校再決定,因為想近屋企,不過唔知收唔收,你知啦band 3 ,學校都收好成績 D 學生先喇,都唔知點解我 ...

仔仔的保母車姨姨讚鄧鏡波的校風好(因為她有車他們),學生有禮貌和乖,妳選擇得對呢!

醒目開學勳章

原帖由 llmom 於 10-1-21 19:14 發表

仔仔的保母車姨姨讚鄧鏡波的校風好(因為她有車他們),學生有禮貌和乖,妳選擇得對呢!

Best wish,

さかな, 兒子的Banding有沒有上升呢? 老師預告三月份呈分試會深D, 尤其是英文科, 因為上次比較淺!!!

醒目開學勳章

最後個呈分試影響統一派,深啲嘅話就大影響咯!

原帖由 llmom 於 10-2-8 18:33 發表
さかな, 兒子的Banding有沒有上升呢? 老師預告三月份呈分試會深D, 尤其是英文科, 因為上次比較淺!!!
Best wish,

原帖由 Derdad 於 10-2-8 23:50 發表
最後個呈分試影響統一派,深啲嘅話就大影響咯!

唔知老師想嚇吓定點, 總之就要早些準備, 唔係就真係驚保唔住個Band One 位!!!

回覆 1# llmom 的文章

家長曰,我冇問任何問題,一坐低就話囝囝上堂經常發夢和 Lazy,成績唔好,其實囝囝每日放學就去補習社至8點做晒功課+温習,佢話如果玫瑰岡都派唔到,就要去沙頭角讀,聽完之後心情down 晒,我番到屋企冇責怪佢,因為我知佢已經盡咗力.

原帖由 さかな 於 10-2-9 17:44 發表
家長曰,我冇問任何問題,一坐低就話囝囝上堂經常發夢和 Lazy,成績唔好,其實囝囝每日放學就去補習社至8點做晒功課+温習,佢話如果玫瑰岡都派唔到,就要去沙頭角讀,聽完之後心情down 晒,我番到屋企冇責怪佢,因為我知佢已 ...

有冇搞錯, 老師咁講! 老師應該幫手建議選校策略, 咁仲邊有心機考呈分試! 妳不要給他壓力, 給他鼓勵和放鬆是唯一的辦法.

回覆 1# llmom 的文章

今日囝囝問我沙頭角點去? 佢今次中英文 c ,其他科目都有B同埋A ,我知同BAND ONE 比緊喺差啦,llmom 我去完家長日之後都冇心機,其實我預備了問題問老師,
1  囝 囝 平均分
2  選 校
但喺聽完佢咁講,我個心話比我知,你個囝band 3 喺冇選擇權,所以我冇問到 ,之前我好期待家長曰,因為老師最了解佢嘅成績可以比D選校意見我.
而我自己心褱面有個問号,囝囝D 成績真喺咁差,喺咪差過其他學校嘅小六呢 ?
我諗鄧鏡波都唔收佢啦.

原帖由 さかな 於 10-2-10 19:50 發表
今日囝囝問我沙頭角點去? 佢今次中英文 c ,其他科目都有B同埋A ,我知同BAND ONE 比緊喺差啦,llmom 我去完家長日之後都冇心機,其實我預備了問題問老師,
1  囝 囝 平均分
2  選 校
但喺聽完佢咁講,我個心話比我知,你個 ...

我自己粗略計了仔仔的平均分, 再講給老師聽, 她說我計得很接近. 其實妳仔仔巳寫了各科分數回家, 妳自己也可以計到的. 我仔仔屬Band One, 我估Band One 最少平均分都要接近89.

醒目開學勳章

原帖由 さかな 於 10-2-10 19:50 發表
1  囝 囝 平均分
2  選 校
但喺聽完佢咁講,我個心話比我知,你個 ...

阿魚:
三月仲有一次呈分試,仲有得mount o架,加油,唔好放棄啊,比多啲鼓勵囝囝,佢仲有機會上番Band Two 呀!
Best wish,

Thank You .

さかな,;
  唔好灰心, 此處不懂欣賞你囝囝, 自有別處欣賞:D   不要放棄呀,  讀書只是成長的一部份
‹ 上一主題|下一主題