用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 就近日bk家長對崇真小學暨幼稚園的懷疑作澄清 ...
樓主: silvia_ng
go

就近日bk家長對崇真小學暨幼稚園的懷疑作澄清 [複製鏈接]

網上言論太自由, 幸好bk 當中大多數家長都很有個人修養, 希望所有家長以理性和持平心態去分析箇中言論, 不單是祟真是次事件, 而是我偶爾都會懷疑有些言論是否屬實和中立性, 甚至有些是惡意挑釁及抺黑, 不過對一些固意挑釁我通常都唔理, 無謂去entertain 別人, 樓主都別太上心亦無須忿怒, 因為公道自在人心, 我相信廣大家長眼睛都是雪亮的。

分享變成攻擊. 見得多.  為敢言的媽咪拍手.

真係好想 bk 繼續可以成為分享感受資料平台.  好多媽咪如我, 需要資料都係第一時間想起 baby kingdom (亦為左用 baby kingdom, 唔比 用 public hotmail register, 用左 公司 mail,  攪到我係公司被炸了一萬封 email, 唉....)

醒目開學勳章

原帖由 officecatcat 於 09-11-30 16:14 發表

真係好想 bk 繼續可以成為分享感受資料平台.  好多媽咪如我, 需要資料都係第一時間想起 baby kingdom (亦為左用 baby kingdom, 唔比 用 public hotmail register, 用左  ...

我都為敢言的媽咪拍手, 當中包括一開始引發tt討論的mami, 我絕對相信佢本意唔係引發罵戰或想唱衰學校, 只係見到有唔妥而出聲。

討論變罵戰冇人想見到, 大家傾下仔女入學問題先係上bk重要原因。

比人炸1萬個emails? 咩事咁大仇口....

醒目開學勳章

吓!!禁大煲比人炸...我都有D驚...因為我都係用緊公司acount呀!!!!

原帖由 officecatcat 於 09-11-30 16:14 發表

真係好想 bk 繼續可以成為分享感受資料平台.  好多媽咪如我, 需要資料都係第一時間想起 baby kingdom (亦為左用 baby kingdom, 唔比 用 public hotmail register, 用左  ...

醒目開學勳章

我雖然是被reject的家長,
但不是"吃不到的葡萄是酸"的家長
此間學校不懂欣賞我的小朋友不要緊,
而我的小朋友亦已有其他學校的offer

崇真本來是我的首/次選,
但經過今次收生及取錄的安排後,
確是有改善的空間

1. 定出deadline招生
    好讓所有考生一次過面試, 而選出所有最高分的考生,
而不是不停的招生, 每次又不知會有多少位提供給該批考生, 如得10個位, 但該批考生有20個超水準都沒用, 因都無位, 又或得10個位, 但該批考生較一般只得5個表現好, 那又怎麼辦 ~~

2. result 信
   應分3種信 - accept, waiting及 reject, accept唔register就由waiting 補上, 好簡單姐 .....
我覺得話叫 reject的人寫信去求waiting的位才顯得有誠意同埋收後備生的做法好荒謬   
由填寫申請表, 到要專登買個特別信封及特別價錢的郵票作為回郵信封, 跟住又要到郵局磅下封信幾重而貼上不同價錢的郵票
到interview當時又要專登請假聽小學簡介會, 同時又要等到6點半先有得interview, 這些不是誠意的表現嗎???
何解還要留難家長寫信去求waiting的位??

3. waiting 的位先後次序又是怎樣安排??

希望崇真汲取今次的教訓而有所進步 ......

原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 11:49 發表
身為該校家長,看到學校不斷被人批評,攻擊,心裡一點也不好受。而我亦於今早致電學校及其他家長亦致電到教育局查詢有關網上的懷疑,現總結如下,希望能以正視聽,不要影響一所辦學優秀的學校在大家心目中蒙上污點。亦希望bk討論 ...

原帖由 silvia_ng 於 09-11-30 15:11 發表

如果唔需要discuss咁又吸引到你入黎既? 你不如去返你鐘意既幼稚園forum啦。我地討論咩又關你咩事?

我既一線 = 你既一線咩?

你既意思係咪除左你上列既幼稚園之外, 其他幼稚園都要"執粒"呀? ...

正呀!  雖然我都係路人甲, 但我鐘意你條line.... 我都想呀仔入好學校, 但我唔鍾意張人分等級, 什麼no neccessary to discuss 2nd line... 廢話!!!

醒目開學勳章

原帖由 qoo_pooh 於 09-11-30 16:44 發表
我雖然是被reject的家長,
但不是"吃不到的葡萄是酸"的家長
此間學校不懂欣賞我的小朋友不要緊,
而我的小朋友亦已有其他學校的offer

崇真本來是我的首/次選,
但經過今次收生及取錄的安排後,
確是有改善的空間

1.  ...

個人認為 ""吃不到的葡萄是酸"言論係引發罵戰嘅關鍵, 對於我呢D冇放TT 做1st / 2nd priority 而收reject信嘅家長, 睇到呢句說話, 真係覺得好"un"耳。

anyway, 希望間學校行政有進步, 因為當日去interview, 我對佢地老師同staff 印象都好好。

同意!!  我都係為仔女先上 bk (最多連埋工人, 婆媳都加下幾句)

我都唔知係, 係 bk 既 留言 notice, 即係你有訂閱有人覆就出 mail 通知你果種, 我已經 block 左, 希望聽日返工... 正常.
今朝嚇到我出汗.
原帖由 牛精仔 於 09-11-30 16:26 發表

我都為敢言的媽咪拍手, 當中包括一開始引發tt討論的mami, 我絕對相信佢本意唔係引發罵戰或想唱衰學校, 只係見到有唔妥而出聲。

討論變罵戰冇人想見到, 大家傾下仔女入學問題先係上bk重要原因。

比人炸1萬個ema ...

呢一句, 係會令人眼光即時爆既根源.

原帖由 牛精仔 於 09-11-30 16:55 發表

個人認為 ""吃不到的葡萄是酸"言論係引發罵戰嘅關鍵, 對於我呢D冇放TT 做1st / 2nd priority 而收reject信嘅家長, 睇到呢句說話, 真係覺得好"un"耳。

anyway, 希望間學校行政有進步, 因為當日去interview, 我對佢 ...

原帖由 catcat0000 於 09-11-30 17:47 發表

Calm down please.....how can you teach your child if you are so bad tempered...???

I know over 30 mamis in my living area.....over 95% of the mami know TT is not a famous KG, this is a FACT. Among  ...

我一直都係好冷靜, 唔洗驚...亦都唔洗下下用身教黎同我講。

你所識既都係30個媽媽左右, 但tt收application有17xx份。咁大家接觸層面唔同, 我係呢個井, 你係另一個井啫。

加上我老公唔係姓羊...所以我唔係羊太。

靚太太, 家長熱誠的反影, 你誠懇的接受意見, 值得一讚! 大家都係為小朋友選一所合適的幼稚園才上來互相交換意見, 不要動真氣!

原帖由 靚太太 於 09-11-30 17:24 發表
同意你比的意見,學校就今次事件亦承諾會再出檢討,亦希望下年按排面試會作好d部處!

多謝你的意見!!

唔明你咁講, 意義何在?  你覺得是 2-3 line, 有人覺得是1 line, 無得咬架喎~  

原帖由 catcat0000 於 09-11-30 15:06 發表
It is valuable to discuss this topic for the famous KG, likes SC, KV....., however I think no need to discuss again for this 2-3 line KG......

silvia ng :

好欣賞你既大方, 同埋呢度一班TT家長如靚太太支持學校既精神, supprot support!  雖然我唔係TT家長, 但對此校有份好感, 見有人惡意相向, 亦認唔住要出聲!  坦白講, 他日我小朋友讀既果間學校, 我都會是那間學校 die hard fans,  無問題喎, 人之常情也~

TT收了我囡囡國際班..但我應該會讀SC...不過我仍然覺得TT係一所好好嘅學校,我都好唔捨得放棄佢的OFFER呢...
支持TT...

原帖由 catcat0000 於 09-11-30 19:35 發表

We are in different cup of tea, right!

But honestly speaking, TT is absolutely not my cup of tea, I will never consider even TT gives me an offer...This is not only my idea, but also my surrounding ...

做人唔需要樣樣名牌, 學校名牌, 手袋名牌, 你係咪underwear冇名牌著都出唔到街果d? 你鐘意既名牌唔代表人地鐘意, 唔該唔好咁膚淺!!!

大把名牌幼稚園出黎既小朋友考小一都未必如自己理想,咁去叩門果陣, 係咪大大聲同小學校長講: "我柑吉園出黎架喎! 一定要收我個仔呀, 我名牌幼稚園黎架!"

無藥可救....你繼續沈迷係你個世界啦! 再回你都浪費時間!

原帖由 phoebe37 於 09-11-30 19:21 發表
silvia ng :

好欣賞你既大方, 同埋呢度一班TT家長如靚太太支持學校既精神, supprot support!  雖然我唔係TT家長, 但對此校有份好感, 見有人惡意相向, 亦認唔住要出聲!  坦白講, 他日我小朋友讀既果間學校, 我都會 ...

其實好多時都好勞氣架...不過深呼吸後再回應囉....蒲多d bk, eq都高好多,之後對小朋友既百厭事,都會容忍到
‹ 上一主題|下一主題