用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1尾葵青區, 男仔 ! 選校策略 !
樓主: longtingchun
go

Band 1尾葵青區, 男仔 ! 選校策略 ! [複製鏈接]

原來陳兆民都會轉全英。去年有問過他們收生的要求,學校表示主要都是看成績及操行。校方也不會有太多的活動,希望學生專注讀書。

如果Band 1中,可否排

1st  安柱
2nd 善德 / 八三 /陳兆民 其中一間?

原帖由 Ericmo 於 09-12-9 21:24 發表

如果真係band 1尾﹐建議唔好選八三,機會很微。選全完同伍若瑜較大機會!

醒目開學勳章

原帖由 bnene 於 09-12-15 00:22 發表
星期六去了八三的簡介會。校方落實明年開始全部用英語教學,而且是全校轉,學校也確保可以順利過渡,因為現時已在平日的教學活動滲入英語的元素。

不過八三只得四班中一,明年開始每班人數會限制在36人,所以自行階段只有36個 ...
自行得36個位,真係好小位,又要講睇學校地位,咁係仁立之類.,如果係其他學校要考級名次好前先有機面試.
反而以前容易d,我識兩姊妹都係入左八三,佢地係想入安柱,無奈派入八三.

醒目開學勳章

八三 100% band 1.... 響唔出青衣

至好係佢架喇.....

另想問...band 2考全完....陳兆民有無機呢

醒目開學勳章

原帖由 bnene 於 09-12-15 00:27 發表
如果Band 1中,可否排

1st  安柱
2nd 善德 / 八三 /陳兆民 其中一間?

我個人覺得
呢個排位比較進取...
不過都要睇番你間小學響區內排名:
將2既選揀放第一位就安全好多
善德..八三...李兆基...都應該無問題

仁立的前列分子都排著隊去考港九名校、林護、蕭明去了,所以會報83的,反而不會太多,大多數都應該是兩間主恩、何澤雲、保良局世德等等的人去考,那我們又未必無機會的。

當然,我去完聽簡介會,覺得83的老師似乎教得不錯,姪女告訴我,他們英文實在教得很好的。那天簡介會的學生主持,講得好過我二少小二時的英文老師。

原帖由 sukkiu 於 09-12-15 09:20 發表
自行得36個位,真係好小位,又要講睇學校地位,咁係仁立之類.,如果係其他學校要考級名次好前先有機面試.
反而以前容易d,我識兩姊妹都係入左八三,佢地係想入安柱,無奈派入八三. ...

醒目開學勳章

原帖由 bnene 於 09-12-16 00:54 發表
仁立的前列分子都排著隊去考港九名校、林護、蕭明去了,所以會報83的,反而不會太多,大多數都應該是兩間主恩、何澤雲、保良局世德等等的人去考,那我們又未必無機會的。

當然,我去完聽簡介會,覺得83的老師似乎教得不錯,姪女告 ...

其實今年多一間八三變英中,已經好好,因為我諗八三會多d人去報,始終陳兆民不是全英文班,明明係band 1生,一個唔好彩入中文班就唔好,失預算.

有沒有仁立升中派位資料? 是否大多入林護? 有沒有能入到港九名校?

原帖由 bnene 於 09-12-16 00:54 發表

當然,我去完聽簡介會,覺得83的老師似乎教得不錯,姪女告 ...
‹ 上一主題|下一主題