用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園讀下午班好不好?
樓主: hahachan
go

幼稚園讀下午班好不好? [複製鏈接]

多謝你地既意見呀,如果無經歷過,真係只會覺得「返下午班不如唔好讀」,因為實在太多人咁講啦!!! 同埋會覺得下午班一定差D... 因為通常係次選, 揀完揀淨...

其實我都覺得很奇怪會有這情況, d人會覺得下午班是差過上午班, 但我報的大部份都是下午班, 反而對全日班就抗拒小小, 但都唔代表上/下/全日有邊個時間是岩還是資質會好, 我覺得是要視乎家長的生活習慣.....

原帖由 hahachan 於 09-12-2 17:24 發表
多謝你地既意見呀,如果無經歷過,真係只會覺得「返下午班不如唔好讀」,因為實在太多人咁講啦!!! 同埋會覺得下午班一定差D... 因為通常係次選, 揀完揀淨... ...

如果你咁諗就錯啦,好多老師都話下午班其實比上午班的小朋友出色,因為下午班的小朋友已瞓夠,有足夠的精力去學習,所以明顯比上午班的好(點解咁多家長鍾意讀上午班呢...因為時間好用,通常7點要起身,8點坐校車,12點幾放學,返到屋企都係1點幾...多可以係下午時插D興趣班...)如果讀下午班,小朋友起身,食下野,休息下都夠鐘返學啦,對家長就無咁好用...我囡都係讀下午班,上午有足夠時間瞓,上堂時都可以好有精神學習,現在佢成積都唔錯...

原帖由 hahachan 於 09-12-2 17:24 發表
多謝你地既意見呀,如果無經歷過,真係只會覺得「返下午班不如唔好讀」,因為實在太多人咁講啦!!! 同埋會覺得下午班一定差D... 因為通常係次選, 揀完揀淨... ...
‹ 上一主題|下一主題