用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bchi
go

尋下列媽媽 [複製鏈接]

我覺得我地應該經PTA 先 !

醒目開學勳章

贊成。話晒我地只係LMC準家長。

原帖由 maxims 於 09-12-4 13:57 發表
我覺得我地應該經PTA 先 !

有咩要做, 即管開聲啦 )))))))
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

回覆 1# bchi 的文章

我真係睇住 lmc 發展的, 開初時是很多煩野, 我個網名就係咁樣出來的, 亦因為很多煩野, 所以我地第一代家長係o個年亦混得好熟下, 而家每次見到佢地, 感覺好似見到舊同學咁; 你地第四代家長真係好好多, 係係開心氣份下混熟呀

醒目開學勳章

你放心喎,一定預埋你,你係我地阿頭呀!!!

原帖由 bchi 於 09-12-4 22:43 發表
有咩要做, 即管開聲啦 )))))))

原帖由 快的好返 於 09-12-4 23:06 發表
我真係睇住 lmc 發展的, 開初時是很多煩野, 我個網名就係咁樣出來的, 亦因為很多煩野, 所以我地第一代家長係o個年亦混得好熟下, 而家每次見到佢地, 感覺好似見到舊同學咁; 你地第四代家長真係好好多, 係係開心氣份下 ...

hi 快的好返, so your kid is now LMC P3? How many foreign/chinese kids in the class? And where are the foreign kids from?

回覆 1# larchai 的文章

係 P3 班裏, foreign/chinese 約係 50/50, 由於不太問世時及不上心, 只時覺得大部份foreign係來自南亞, 但全校同學係來自11 個國家, 有韓國/日本/菲律賓/歐洲...等等

原帖由 快的好返 於 09-12-5 11:20 發表
係 P3 班裏, foreign/chinese 約係 50/50, 由於不太問世時及不上心, 只時覺得大部份foreign係來自南亞, 但全校同學係來自11 個國家, 有韓國/日本/菲律賓/歐洲...等等 ...

我想幫小朋友揷班入LMC,但係都想了解多少少這校,你覺得小朋友現在英普水平如何(在聽說/寫作)是否比普通津校強,
中文/英文測考會否有閱讀理解/供詞和不供詞填充/重組句子等等....,中英文黙書會是黙生字/句子/課文,因小朋友現在中文黙書全課課文+課外生字,而英文黙書課文+課外生字 (註:所有課外生字都是在P.1-P.2曾經學過的),

原帖由 快的好返 於 09-12-5 11:20 發表
係 P3 班裏, foreign/chinese 約係 50/50, 由於不太問世時及不上心, 只時覺得大部份foreign係來自南亞, 但全校同學係來自11 個國家, 有韓國/日本/菲律賓/歐洲...等等 ...

嘩,利害呀,咁多不同國家.....完全係一間國際學校......

快d 好返,

哎吔.... 真係辛苦你地第一代家長 !! 我地為你拍掌 )))))))))))

現在你地搞到咁好, 為我地積落好多福啊, 你星期一返去見到大家, 幫我每人0鍚佢地一啖, 加一個big hug, 再用格甩底每人夾下. 小朋友都要.  份量係 : 每日夾五次, 每次夾四下.

我仲有有委內瑞拉小朋友架.

回覆 3# 肥皂泡 的文章

肥皂泡,

是的, 小囡現在的普通話能力在我之上 ( 註, 本人普通話能力並不高, 但曾參加初級班普通話三次, 直至工作需要才稍好一點 ); 英語聽說能力雖未有特出, 但簡單應對還是可以 ( 我們的背景 : 家裏沒有英語環境, 小女出自愉快學習幼兒園 ), 我倆相信如小囡不是在 lmc, 應該沒有簡單的應對能力!  而其他健談的同學, 得着當然會更多.   至於寫作, 有好些同學也不錯, 作文參賽得獎見報的

中文/英文測考有閱讀理解/也有供詞和不供詞填充/重組句子等等....!

默書方面, 以 P3為列, 中文黙書會是黙生字/課文+創意默書,近二次則要背黙課文, 一星期一次, 有一星期時間準備; 英文黙書是黙句子/課文, 內容在開學初已提供, 什麼時段黙什麼內容, 準備時間也十分充足

回覆 2# bchi 的文章

bchi,

哎吔, 睇怕我做不來喎, 妳快的黎, 一至五上午8:00-8:20 集隊前, 自己做番, 到時我派個代表"快的攪掂"幫你數 !

委內瑞拉小朋友係邊個 ?  2010 P1 新同學 ?

快d 好返,

我係見..唔知邊度... 好似係admission talk 上,  見到有委內瑞拉小朋友入讀架.

回覆 1# bchi 的文章

bchi,

明白喇, 轉數真係唔夠妳快

快的好返

我想問你還有沒有lmc小一的課本,可否送出或平讓?

原帖由 快的好返 於 09-12-5 23:06 發表
肥皂泡,

是的, 小囡現在的普通話能力在我之上 ( 註, 本人普通話能力並不高, 但曾參加初級班普通話三次, 直至工作需要才稍好一點 ); 英語聽說能力雖未有特出, 但簡單應對還是可以 ( 我們的背景 : 家裏沒有英語環境,  ...

回覆 31# 快的好返 的文章

小二默書大約2-3個星期先一次無小三禁密。佢地默書如果冇錯可以得到110分因10分係默拼音係額外的分數。

原帖由 tulipyk 於 09-12-8 15:12 發表
小二默書大約2-3個星期先一次無小三禁密。佢地默書如果冇錯可以得到110分因10分係默拼音係額外的分數。

快的好返 / tulipyk

多謝你們reply, 但係仲有D問題想了解吓, 學校有多少位NET TEACHER (ENG/普通話),是否所有學科都是小班教學OR只有某些學科,

好似係3個NET TEACHER (ENG), 3個普通話NET TEACHER。我知道中文會分華藉及非華藉學生上課,但其它就唔係好知。

中文是用教育出版社的普通話版,英文用OXFORD, 用高半級,英數用朗文,英常識用用教育出版社。

而工作紙中文及常識是老師自行編寫,而英文用返OXFORD。英數沒有因本書巳包括workbook & worksheet.

以上都是二年級用書情況,其他級別不是太清楚。

‹ 上一主題|下一主題