用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道面試
樓主: bobechristy
go

宣道面試 [複製鏈接]

我個囡已經畢咗業, 過去三年宣道俾我既感覺係老師, 嬸嬸真心愛小朋友, 但程度真係不是很深, 但小朋友學到既係良好行為, 斯文有禮, 學習興趣濃郁.

當然不保證一等上宣小, 只係有優先, 180人爭60個位, 總比2千幾人爭百幾個位好D掛!

原帖由 BBvivian 於 09-12-10 19:52 發表
我都有幫小朋友報宣道,以下只係兩個聽回來的例子,僅供參考並自行判斷,請多問其他家長,取得全面意見:
(1)有朋友的仔仔中途退學,原因是學校行政混亂,家長很難配合。
(2)有該幼稚園某知情人士(身份不便透露)說宣幼不保證上宣小 ...

今日順利, 只是等得耐d, 希望得啦!!!

可否分享下今日面試既內容及流程? 是否可以兩個家長都可以一齊in?

原帖由 bobechristy 於 09-12-12 12:23 發表
今日順利, 只是等得耐d, 希望得啦!!!

可以爸爸媽媽一齊, 開頭去禮堂等叫名上 playground 玩一陣, 再等叫名去課室 interview, 全程中文, 一對一, 問過
1.  叫老師早晨
2.  叫咩名,幾多歲
3.  有冇番學
4.  有隻膠馬問眼耳口鼻, 問埋小朋友同媽媽眼耳口鼻
5.  蘋果(咩色), 橙, 香蕉係咩o黎, 俾媽媽/老師.
6.  一本書好多動物, 問o左好多........
7.  有小禮物(講多謝)
8.  走喇.......bye bye, 拍椅.......

唔該晒你既分享, 祝你成功.

原帖由 moominfloren 於 09-12-12 17:42 發表
可以爸爸媽媽一齊, 開頭去禮堂等叫名上 playground 玩一陣, 再等叫名去課室 interview, 全程中文, 一對一, 問過
1.  叫老師早晨
2.  叫咩名,幾多歲
3.  有冇番學
...

原帖由 conniew117 於 09-12-12 18:02 發表
唔該晒你既分享, 祝你成功.

We had an interview today too, the questions were different.
1. Said good morning to teacher.
2. Asked the child's name and age.
3. Asked who the child had come with.
4. Used a puppet and asked the child to find from a tray what should be fed to the puppet when it is hungry. Asked the child to feed the puppet and name the sweetcorn, apple and banana that he had taken.
5. Asked the child to find the cars from the tray and asked him to play the car with the puppet.
6. Asked the child to name the cars' colour blue and red.
7. Asked the child to play with some building blocks.
8. Asked the parents who takes care of the child and explained that their kg is not through train to primary school. Children's K2 results will be given to the primary school fir record and all K3 students will be interviewed for p1.
9. Asked the parents if they have any questions.
10. Say good bye and thank you.

宣幼收唔收K2插班生, 如果係另一間幼稚園讀緊K1, 想轉, 機會大嗎? 要點做

好緊張!星期二去in喇!

me too.what time did you go to?
原帖由 ppww 於 09-12-18 14:17 發表
好緊張!星期二去in喇!

我打過電話去宣幼問,佢話係無直升宣小,亦無優先考慮的收宣幼的學生。我再問佢咁每年大約有幾多學生升到去宣小呢?佢就話不多於三分之一

原帖由 siumiso 於 09-12-18 15:11 發表
me too.what time did you go to?

2:30呀!

唔知鍾意咩類型嘅小朋友&家長呢?

我個囡囡就係21號下午3:00in,問題如下:
1.你叫咩名?你係男仔定係女仔?
2.邊個同你黎學校架?
3.識唔識唱歌?
4.比現具佢選擇,囡囡選擇左積木,然後問佢顏色,都問左有7-8個顏色,然後將積木放回籃子.
5.然後問家長,平時邊個照顧小朋友?
6.家長有咩問題想問呢?
不過老師有讚我個小朋友講野幾叻,有無返N1或playgroup,我答無返N1,不過星期六有返playgroup,我同佢一齊上.
希望幫到未in既家長

宣道係我囡囡第6間面試的幼稚園,亦都係感覺最好的一間,面試的老師全程也是笑著說話,令囡囡可以好輕鬆去對答,面試內容如下:
1.你叫咩名?(xxx)
2.幾多歲?(2歲)
3.男仔定女仔?(女仔)
4.呢兩個係邊個?(mami,daddy)
5.你最鍾意食咩?(蘋果)
6.邊個買比你架?(婆婆)
7.重有買咩比你食?(义燒)係咪好好食?(係呀!)
8.攞d lego問顏色,亞囡初頭唔記得咗個綠色,同老師講"哎呀!唔記得咗!"跟住老師問一問我佢識唔識,我話佢應該識,跟住老師就問咗其他顏色先...紅,藍,黃..最後再問番個綠色,好彩亞囡即刻再答"green",好攪笑!
9.跟住老師指住亞囡頭上個夾話咁靚係邊個買架?(mami)可唔可以送比我呀?(可以)
老師讚亞囡好大方
10.你識唔識唱歌架?(識)可唔可以唱比我聽呀?(唔好啦!)跟住老師拿咗2個布隅公仔出黎跳舞陪佢唱歌,我就拍手,跟住亞囡就好大聲地唱完成首ABC
11.拿咗架車出來問係咩?(車)咩車?(巴士)你有冇坐過?(有)上層定下層?(上層)有冇嘟八達通?(有)張八達通係咪你架?(唔係,mami的)
跟住叫亞囡玩Lego,問家長問題
1.平時邊個照顧小朋友?
2.點解揀呢間幼稚園?
最後叫亞囡收玩具,然後送禮物比亞囡,say Thank you & Good Bye,拉櫈走人....
暫時黎講,宣道係我的首選!:loveliness:
祝大家面試成功!

Thanks for sharing.  So, the interview is conducted in Cantonese? Do you know if we can ask for an English interview to be arranged?

Thanks!!

原帖由 moominfloren 於 09-12-12 17:42 發表
1.  叫老師早晨
2.  叫咩名,幾多歲
3.  有冇番學
...

我 12/21 in 16:00 , 大至上考既野都係好似之前既post咁講:

1)你叫咩名
2)邊個帶你黎
3)你坐咩車黎? [我個女答-->的士(其實係火車)... ]
4)跟住問佢的士咩色ga?
5)比四種唔同cut開佐既生果玩具-叫佢合返埋一齊
6)有四種唔同顏色既積木, 逐一問佢咩色
跟住就問我問題
1) 平時邊個湊bb
2) 已家有有返學?
3)鐘唔鐘意返學?
4) 放假平時去邊度?
5)多唔多機會同其他小朋友相處?

最後同我講, 宣幼唔係直上宣小, 問我有冇其他問題, 我問佢多數第時派邊間, 佢話咩都有, 因為收生來自五湖四海咩區都有, 我問佢如果九龍區呢, 佢就話聽返d家長講, 帶小朋友自已考-->拔萃, Marylok..都收...

到最後真係走, 就送個玩具比我個女, 跟住就byebye..

希望幫到你地la..

qqchiu, thank you for sharing.  May I know if the interview is conducted only in Cantonese?

原帖由 qqchiu 於 09-12-29 13:24 發表
我 12/21 in 16:00 , 大至上考既野都係好似之前既post咁講:

1)你叫咩名
2)邊個帶你黎
3)你坐咩車黎? [我個女答-->的士(其實係火車)... ]
4)跟住問佢的士咩色ga?
5)比四種唔同cut開佐既生果玩具-叫佢合返埋 ...

開頭中文, 跟住英文, 因為佢用中文問我個女問題,我個女就用英文答 所以跟住佢就用英文問...(因為我個女讀緊 全英N1, 所以都習慣用英文...)

原帖由 anniema1225 於 09-12-29 23:21 發表
qqchiu, thank you for sharing.  May I know if the interview is conducted only in Cantonese?

qqchiu, thanks, my son is also studying in English N1 so his response to Cantoese questions is a bit weak.....maybe I should try to request for English interview?

原帖由 qqchiu 於 09-12-30 10:19 發表
開頭中文, 跟住英文, 因為佢用中文問我個女問題,我個女就用英文答 所以跟住佢就用英文問...(因為我個女讀緊 全英N1, 所以都習慣用英文...)
‹ 上一主題|下一主題