用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 決定唔到..可唔可以比小小意見
樓主: NICOLE123
go

決定唔到..可唔可以比小小意見 [複製鏈接]

原帖由 elbb 於 09-12-17 17:59 發表
My son was also accepted by Munsang-am.  One friend told me that the principal now is from Victoria.  The course content is more harder than before.  Then they have NET to teach English and Mandarin.  ...

都係果句100%PC

如果我自己就會揀民生, 因為你既然有20分, 到K3時自行派位如入到你母校, 咁你起碼有兩個選擇先(母校 & 民小). 到時, 亦可以去考其他學校. 只係大家認為民幼出去考私小直資會差D, 我真係覺得睇小朋友到時既表現+運氣. 可能你會覺得民幼課程淺, 咁到時你可以幫囝囝出去報其他野學. 到時派唔到, 先再決定要唔要民小. 唔要, 都可以參加抽獎.

原帖由 LittleKiwi 於 09-12-17 18:06 發表
其實好多煩惱是源於"有得揀"..... 樓主就是因為有太多選擇和後路   

有得揀又煩。無得揀更加煩

原帖由 conniew117 於 09-12-17 18:09 發表
如果我自己就會揀民生, 因為你既然有20分, 到K3時自行派位如入到你母校, 咁你起碼有兩個選擇先(母校 & 民小). 到時, 亦可以去考其他學校. 只係大家認為民幼出去考私小直資會差D, 我真係覺得睇小朋友到時既表現+運氣. ...

我...我....我....矛呀.......只系有人講1/3幼稚園去左私小直資...我..我我...唔信炸......

好似樓主老公唔太想俾錢讀小學, 咁培小都要俾, 你老公又OK?

原帖由 conniew117 於 09-12-17 18:19 發表
好似樓主老公唔太想俾錢讀小學, 咁培小都要俾, 你老公又OK?

因為近而且大家都鍾意PC多D

其實。。可能源於我地唔太了解MS

啊, 先預咁祝你囝囝入到PC先...

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 18:22 發表

因為近而且大家都鍾意PC多D

其實。。可能源於我地唔太了解MS

原帖由 conniew117 於 09-12-17 18:42 發表
啊, 先預咁祝你囝囝入到PC先...

PC有排都未有結果
MS呢個星期六要比錢了

回覆 28# NICOLE123 的文章

咁唔買保險唔得喎, 盛惠$ 660

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 18:07 發表

其實我又唔係一定要個仔入咩名校DBS果D既
聖方濟各我就更加唔會比佢入,太谷我自己頂唔順
培正未收我就當佢唔收唔煩住。
樓主個間係聖方濟 '愛德'中文津校,唔好同另1間聖方濟英文小學混淆。2間係完全唔同,2間程度相差甚遠。

原帖由 cfaye 於 09-12-17 19:18 發表
樓主個間係聖方濟 '愛德'中文津校,唔好同另1間聖方濟英文小學混淆。2間係完全唔同,2間程度相差甚遠。

我當然清楚聖方濟 '愛德'7成幾入BAND1
聖方濟"各' 9成幾入BAND 1
一間係津校一間係C校
3X年前已經係咁當年同一校舍
不過比較過升中其實都係比較多入長沙灣天主教(男仔)

據我所知民生係唔可以參加大抽獎...
原帖由 conniew117 於 09-12-17 18:09 發表
如果我自己就會揀民生, 因為你既然有20分, 到K3時自行派位如入到你母校, 咁你起碼有兩個選擇先(母校 & 民小). 到時, 亦可以去考其他學校. 只係大家認為民幼出去考私小直資會差D, 我真係覺得睇小朋友到時既表現+運氣. ...

原帖由 HebeMama630 於 09-12-17 21:38 發表
據我所知民生係唔可以參加大抽獎...

用分唔係大抽獎係自行收生
大抽獎係用你住既校網

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 17:22 發表
如果係你地你會唔會入民生
而家我仔會有20分入我母校聖方濟愛德小學(津校).係石硤尾.上網睇過往年有7成學生會上BAND 1 中學.男仔多數上到長沙灣天主教英文中學

我本來一心入KV 到3年後好彩就入好D既C小.唔得既就入 ...

Make it simple.

Just listen to your husband. Your husband will be happy and you will be more comfortable as nobody knows which choice is better.

20/1 : 2.89kg
31/1 : 3.12kg
21/2 : 3.96kg
25/3 : 4.61kg
21/5 : 5.61kg
7/8 : 6.66kg

1) kv課程深過民幼
2) 你有20分入哽母校
3) 除非你 like 民幼 多過你母校

咁哽係揀課程深嗰間la

Why you like PC so much?? PC is strong in Chinese and Maths only. I am worried that English will not be so good.  But PC seems to be more famous than MS, right?

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 18:08 發表

都係果句100%PC

想問下PC KG有咩好? 我冇報到名!
我淨係知道 PC KG冇PTH學, 而PC Primary有PTH, 咁小朋友係咪一定要喺出面再學PTH, 先可以銜接到培小?
不過KV係咪都冇 PTH? 如果民幼好似另一家長講話有 PTH, 聽落咁又幾OK喎! 而且民小也不錯!
我有朋友個仔今年KV K3 考左好多間都唔收, 佢個仔個樣都好醒目架! 不過佢媽咪係想佢入超名個D小學, 好似DBS等! 所以見佢都幾煩惱!
咁我想問下你當初又唔選崇真? 民小,中比崇小, 中好嗎?
有另外一條link都係將 民生 vs SC vs KV, 有家長說民生同 SC 及 KV 都唔同level 比唔到咁話, 所以我都有d迷茫?
其實太多選擇, 真係幾煩, 驚選錯第日後悔; 所以你要同老公傾掂先好決定! 不過既然你已經有plan B, 你應該唸邊間喺呢3年內會幫到你小朋友多d, 各方面都發展得好d, 而令佢更有自信d! 或者唸下將來人地問佢: 你識邊間KG架? 你覺得佢答邊間會自豪D, 就選果間囉!
咁樣講係現實左少少, 但真係證明佢有能力先得架 (起碼入到先, 你唔好理我係好彩定實力)! 好似我有個朋友, 佢因為是DBS出身, 講出來其他人都會覺得佢好似勁D (雖然我唔知佢當年咩成績, 而且佢都係好謙虛嘅人!)
應該係相同道理, 好似我仲未考到小學校果個朋友, 佢每次話俾人知佢個仔讀緊KV, 我都feel 到佢果種開心, 佢仲會加埋一句: 當年佢阿哥都考唔到!

原帖由 NICOLE123 於 09-12-17 18:08 發表

都係果句100%PC

咁又唔使將間學校 (仲要係幼稚園咋) 放到咁大. 講難考pc 應該難過 kv. 雖然 2 間都唔係我杯茶, 但一定要呢 2 間揀, 唔使諗, 100% pc.

醒目開學勳章

Hi nicole123,

Thanks for your PM to ask me for my comments.  I think in your case it is actually rather simple.  First, MS kindergarten is not one-dragon to its primary school.  As I remember should only be around two-third of the kindergarten students will be given the guarantee to its primary, so your 20 points to your old school is obviously a better backup than MS.

Unless you like MS a lot (and clearly you don't know much about it), I would suggest KV to be your choice.  If happens PC also accept your son, which we considered this same comparison between PC and KV last year (for just a few days until we got another offer) for our daughter, we would choose PC since it is 100% guarantee to its primary.  

Good luck to you!

Ian

‹ 上一主題|下一主題