用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇細BB比KV/SC收左?
樓主: kaboBB
go

有冇細BB比KV/SC收左? [複製鏈接]

回覆 6# Alichau 的文章

HKPS waiting list 咋.
其實我唔知每間學校嘅實際升小情況, 只係可以從朋友得到少少資料, 當然佢哋知嘅亦都唔係全部, 只係喺佢哋認識嘅同學仔入面都有唔少無心儀嘅offer. 我諗St Cat咁多人, 相信有好多人有好嘅offer, 亦相對會有唔少人無. 正如之前所講, 我相信小朋友升小係睇佢本身多過睇間幼稚園個名, 所以我會從自己嘅喜好選擇 (我偏好細細哋, 英普並重嘅學校), 多過睇佢有幾大名氣.

囡囡有99.99%讀啟思小學附屬幼稚園. 剩餘嗰0.01%係等2月in spk. 阿囡又細又黐身, 入到嘅機會微乎其微lu.

原帖由 Lukbuk 於 10-1-21 10:03 發表
HKPS waiting list 咋.
其實我唔知每間學校嘅實際升小情況, 只係可以從朋友得到少少資料, 當然佢哋知嘅亦都唔係全部, 只係喺佢哋認識嘅同學仔入面都有唔少無心儀嘅offer. 我諗St Cat咁多人, 相信有好多人有好嘅offer ...

其實啟思CPSK個校舍好好, 用小學既班房做幼稚園班房,班房裡有不同角落,咩都可以係班房做曬. 聖心日日都要流動班,小朋友成日要上上落落. SC d班房就超細.

Same here .. when i 1st enrolled SC, I hadn't thought seriously if I really want my son to be there too ...

In fact I am struggling between SC and the Kg that my son is going now (smaller in size, not as famous as SC, even more Eng n PTH exposure).

I also want to know if SC really helps finding famous P.1, many of my friends ask me not to give up SC as it does help ... is it true?

原帖由 Lukbuk 於 10-1-20 11:43 發表

其實最初報幼稚園時, 因驚呀囡細無學校收, 於是唔理咁多乜都報晒, 諗住等有人收先再諗. 所以到好彩St. Cat收, 我先問身邊嘅朋友, 真正硏究邊間學校啱自己心水啲 (好好彩所有我有offer嘅學校, 都有朋友嘅仔女讀緊,  ...

Yes ...

原帖由 jaimegaga 於 10-1-20 23:39 發表
想問吓 sc 會唔會收上一年嘅細仔...i.e. 06年年尾出世嘅小朋友??

原帖由 twinsstar 於 10-1-21 15:01 發表
Same here .. when i 1st enrolled SC, I hadn't thought seriously if I really want my son to be there too ...

In fact I am struggling between SC and the Kg that my son is going now (smaller in size, n ...

聽聞SC也有些沒有offer的小朋友,不代表一定考得好好.我相信同KV一樣,太多小朋友啦,不可能人人都考到好好既學校.但總括來說,應該比一般幼稚園好d d,%高d d喇.同埋,最後round 3,如果要去扣門的話,SC KV d學生應該有d d著數.

Thank you!
原帖由 twinsstar 於 10-1-21 15:02 發表
Yes ...

‹ 上一主題|下一主題