用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york點解成日被人話commercial?
樓主: fion_yinyin
go

york點解成日被人話commercial? [複製鏈接]

謝謝Chincco你咁耐心解答啊﹗

我仔仔未開始返學,我怡家考慮緊讀唔讀york。如果時間唔夾返唔到劍橋課程,我寧願佢係屋企附近讀算數,所以至不停追問怡家york點安排d劍橋課程既上課時間

如果k2係返sat劍橋就ok啦,我都記得k3係無上午班,咁我反而下午可能趕到去接bb放學

原帖由 Chincco 於 10-1-22 11:25 發表

EPGY係一D數學啲課程, 唔係一定要報架, 但我想囡囡早D打好數學啲基礎, EPGY係返SAT (9:30-11:45am) 架.向新校舍上堂.
至於劍橋, 因為佢哋5月要考mover, 所以時間比較緊囉. 返4:45-5:45pm. 我囡囡向4歲3個月已經考 ...

原來真係比其他地方快好多,外面center一般係P1-2考starter架.厲害厲害!你小朋友有幾多個盾呀?

原帖由 share123 於 10-1-22 12:24 發表

原來真係比其他地方快好多,外面center一般係P1-2考starter架.厲害厲害!你小朋友有幾多個盾呀?

我囡囡雖然無15個盾, 但都唔差架 ,佢張cert家吓仲貼向學校啲壁報板! 哈哈 ! 對於一個得4歲3個月啲人仔, 仲要返大陸考試, 有咁啲成績, 我已經好滿意架啦 ! 我都係比較緊張MOVER多D, 因為如果想6月份叩門, 張Mover啲Cert就好有用啦 !

下?返大陸考試?唔係掛.......

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 13:02 發表
下?返大陸考試?唔係掛.......

如果小朋友夠5歲可以向香港考, 如果好似我囡咁啲超細囡, 但又想攞張STARTER啲CERT去考小學, York 係可以安排佢哋返大陸考, 萬一考得唔好, 夠5歲可以向香港再考. 因為如果等我囡夠唔5歲先向香港考, 就趕唔到攞張CERT 去報考小學啦 !

好似我囡咁, 今個月先5歲1個月, 但向佢4歲8,9個月左右就已經要開始報考小學啦. York一般只會安排d細仔細囡返大陸考, 你唔洗太担心. 我囡好多同學仔都係夠5歲向香港考架.

我之前都講過,我囡考stater啲時候, 只有4歲3個月. 香港係一定要夠5歲先可以考.

fion_yinyin

你同我一樣,就係 like YORK 有劍英. 仲有佢地的 STANDFORD 數.. 所以呢家都好煩..

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 11:18 發表
linglingng 我都係煩緊選緊幼稚園啊
因為都有兩三間幼稚園收左bb,我怡家就係周圍問下人地d意見law。

我自己就覺得英文language水準好緊要,所以選校都係以英語課程or學校提供既語境做主要考慮,至會俾york既劍橋課程吸引 ...

Chincco

我想問吓你係咪全職媽咪呢? 另外我想問吓你每個月要再支出課外活動及興趣班要幾$$?

原帖由 Chincco 於 10-1-22 14:12 發表

如果小朋友夠5歲可以向香港考, 如果好似我囡咁啲超細囡, 但又想攞張STARTER啲CERT去考小學, York 係可以安排佢哋返大陸考, 萬一考得唔好, 夠5歲可以向香港再考. 因為如果等我囡夠唔5歲先向香港考, 就趕唔到攞張CER ...

原帖由 Chincco 於 10-1-22 14:12 發表

如果小朋友夠5歲可以向香港考, 如果好似我囡咁啲超細囡, 但又想攞張STARTER啲CERT去考小學, York 係可以安排佢哋返大陸考, 萬一考得唔好, 夠5歲可以向香港再考. 因為如果等我囡夠唔5歲先向香港考, 就趕唔到攞張CER ...

呢點都好羨慕你呀. 我無得參加YLE,所以比阿囡去trinity guildhall同埋其他朗誦班lor,大家都係要比小朋友多d exposure,同埋證明小朋友有實力,留住黎叩門用.

原帖由 linglingng 於 10-1-22 14:30 發表
Chincco

我想問吓你係咪全職媽咪呢? 另外我想問吓你每個月要再支出課外活動及興趣班要幾$$?

我唔係全職媽咪, 我有兩個囡囡.
大囡十分好學, 除左劍橋,EGPY,佢仲學緊琴, 跳舞, 唱歌, 畫畫, 游水, 英文朗誦, 仲忙過D大人呀. 最近仲話要學溜冰, 我話等佢考完試先考慮啦 ! 其實D課外活動加加埋埋都幾貴架, 每樣幾百蚊個月, 加埋都唔少錢呀 ! 要養一個小朋友真係唔容易呀 !

嘩,女女學咁多野真係好甘喎....我煩緊york d學費,都未諗d課外活動已經驚頂唔順

我同你一樣都係緊張個mover, 因為我覺得對五歲幾既小朋友考mover真係困難, 我又見佢d ex.又深, 唉~~我都唔知點同佢溫好, 因為我都想考好d到六月叩門....

原帖由 Chincco 於 10-1-22 12:45 發表

我囡囡雖然無15個盾, 但都唔差架 ,佢張cert家吓仲貼向學校啲壁報板! 哈哈 ! 對於一個得4歲3個月啲人仔, 仲要返大陸考試, 有咁啲成績, 我已經好滿意架啦 ! 我都係比較緊張MOVER多D, 因為如果想6月份叩門, 張Mover啲 ...

我放棄了YORK, 因為簡了一絛龍學校,至於劍英, 其實YORK星期六都有開班比外面K2學生,而且而家好多英文CENTER都有劍英考試班比K2 ....

如果你既 budget 預得咁緊, 我都替你擔心, 始終學費同雜費都有機會加的。

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 10:25 發表
謝謝Chincco你既資料啊﹗
咁其實學費+茶點同校車外,仲有無其他雜費?我驚我負擔唔到啊

同埋你覺得york既正規課課辦成點?

原帖由 bobechristy 於 10-1-24 16:19 發表
我放棄了YORK, 因為簡了一絛龍學校,至於劍英, 其實YORK星期六都有開班比外面K2學生,而且而家好多英文CENTER都有劍英考試班比K2 ....

請問例如邊度可以報呀?

原帖由 bobechristy 於 10-1-24 16:19 發表

我都想幫我囡囡報劍英呀...請問你知唔知邊度有俾K2小朋友讀的CENTER呢....?THX

bobechristy,你分享下係其他邊到報到劍橋課程啦。咁你有無幫你自己仔女報?

係啊.........其實budget真係好緊下,煩緊

bobechristy你講下係邊到報劍英好喎,咪搞到york好似無哂selling point 咁,thanks

你可以參考下依間
abc pathway....
其次例如愉景新城都有補習社有得補啊...
不過如果你budget好tight就真係要考慮清楚讀唔讀york了..因為有家長已留言有好多雜費的。

多謝你啊MoominLo,你唔講我真係唔知。
唉...我除左知根德園無乜雜費外,其他幼稚園﹙除york外﹚雜費又如何的?會收邊d種類既雜費多?

詳情我講唔到比你知,但其他家長有以下意見:
樣樣要錢, 借本圖書返屋企要收錢。每張相都要錢, 4R相一張收你幾蚊, 一人一花活動,盆栽收錢,參觀小朋友上堂的觀課日, 唔比家長用攝錄機, 因為學校自己會拍, 然後賣隻光碟比你,出外活動要收錢。

總之你要有心理準備,個價錢會偏貴,當然你係可以選擇唔要。

不過你比得小朋友讀私校,1個月連校車、學費、雜費,5~6千點都要的,當然佢地教出來的小朋友唔會太差啦!

依家做父母,真係唔容易

比條 cambridge URL你參考下:
http://www.cambridgeesol.org/resources/teacher/yle.html
‹ 上一主題|下一主題