用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 牛奶的壞處??你相信嗎?
樓主: Parisienne
go

牛奶的壞處??你相信嗎? [複製鏈接]

豆奶是指大豆磨成的奶, 如豆漿之類, 無糖更好。 當然自己榨是最好, 不過, 方便起來, 紙包和奶粉都可以。

原帖由 suenyuki 於 10-4-27 15:25 發表
請問豆奶係那些豆奶?係紙包飲品那種定係奶粉?

其實小朋友都可以飲豆奶。

原帖由 陳皮爸媽 於 10-4-30 15:00 發表
而家我個仔飲個d日本奶粉, 是不是牛奶的一種??
如果小朋友不飲(2歲啦), 可以飲咩代替 ??

我信, 恨自己唔早啲知添呀! 講真我自己都係飲牛奶大的, 從來都無諗過牛奶係無益. 陀住阿b日飲兩枝鮮奶, 到阿b出世又唔餵人奶餵奶粉, 阿仔出世時頭泥好勁, 三歲前周不時出奶癬, 到我睇過一本書, 轉帶阿仔睇中醫, 戒奶, 佢啲皮膚而家滑一滑, 又唔會咁易氣管敏感, 又比同鹷小朋友高大(證明唔飲奶唔會造成營養不良). 但唔係人人都接受到牛奶係無益, 老一輩唔信, 朋友都唔信, 我阿媽話我黐線添呀, 咁快唔比個仔飲奶....:;pppp:
原帖由 mayuen 於 10-2-12 10:13 發表
我相信, 我幾年前已知道牛奶是無益的, 跟身邊的朋友講, 都無人信我。
況且, 牛奶是屬於酸性, 我們經常吃到的食物已經大部份都是偏酸, 人的身體若偏酸, 是會引發都市病, 甚至癌症, 還有, 連註牙, 都是因為酸性, 引致 ...

係呀, 真的好難令人相信, 始終人都是比較保守的。

原帖由 gigiic 於 10-5-9 23:26 發表
我信, 恨自己唔早啲知添呀! 講真我自己都係飲牛奶大的, 從來都無諗過牛奶係無益. 陀住阿b日飲兩枝鮮奶, 到阿b出世又唔餵人奶餵奶粉, 阿仔出世時頭泥好勁, 三歲前周不時出奶癬, 到我睇過一本書, 轉帶阿仔睇中醫, 戒奶 ...

原帖由 gigiic 於 10-5-9 23:26 發表
我信, 恨自己唔早啲知添呀! 講真我自己都係飲牛奶大的, 從來都無諗過牛奶係無益. 陀住阿b日飲兩枝鮮奶, 到阿b出世又唔餵人奶餵奶粉, 阿仔出世時頭泥好勁, 三歲前周不時出奶癬, 到我睇過一本書, 轉帶阿仔睇中醫, 戒奶 ...

我醫生話唔係d牛奶無益, 只係bb受唔住牛隻d蛋白質ge, 所以佢叫盡量餵人奶, 之後用水解蛋白配方.

豆類(大豆)是寒涼的...不可長期飲用!
身體吾受得會暈ga.

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=8982634

My boy and some of my friends'kids get better when they stop drinking milk.  I still believe that drinking milk is not good if too frequent, so now I give my boy soyabean milk most of the time, except sometimes he tells me he wants to drink milk.....

我信吖..之前有聽過但冇人信咋MA

唔飲牛奶有咩可以取替??

oh.. yes.. my twins babies hv really bad stomach when they drink Cow milk formula.."poopoo" were very watery.....Then doctor recomment me let them drink Soy milk formula instead ..and they are v strong and gain good weight..Now they are 7 months now.

I hv the elder daughter who drink cow formula till now (3.5 yr old) We found since she is 2 years old, she always hv the runny nose and allergic to the air.. After read all these posts.. I m thinking i should let her drink Soy milk instead.. I wish she can be stronger ..and not easy to get sick...

‹ 上一主題|下一主題