用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 waiting的,等到通知未?
樓主: CONNIEQ
go

waiting的,等到通知未? [複製鏈接]

協幼的競爭亦很大, K2&K3學期尾會頒獎比TOP Students, 要叩鬥成績要top ten 和通過小學面試, 缺一不可.

Morning Astoria, 你是否現在協幼家長, 多謝你的資料, 還有資料可分享給我們嗎?  謝謝!

原帖由 Astoria 於 10-3-23 00:19 發表
協幼的競爭亦很大, K2&K3學期尾會頒獎比TOP Students, 要叩鬥成績要top ten 和通過小學面試, 缺一不可.

我係路過架﹐有少少問題都想問下d媽咪﹐唔好介意﹗

小女都有2010/11協幼Offer, 但有兩位做老師的朋友不約而同地我give up協幼, 因為1)協小唔係一條龍無優勢上小學﹐而叩門位只有好少﹐ 2)協幼課程比較淺﹐考小學勁爭弱..... 我應放棄嗎﹖

你仲有咩offer係手?

原帖由 chloechanchan 於 10-3-23 09:07 發表
我係路過架﹐有少少問題都想問下d媽咪﹐唔好介意﹗

小女都有2010/11協幼Offer, 但有兩位做老師的朋友不約而同地我give up協幼, 因為1)協小唔係一條龍無優勢上小學﹐而叩門位只有好少﹐ 2)協幼課程比較淺﹐考小學勁爭弱..... 我 ...

協恩雖然唔係一條龍, 但佢程度適中, 富啓發性, 老師經驗豐富, 加埋有學巻, 我真係覺得超值.

升小方面, 協幼生全是精挑細選, 如果你係小學校長, 你都識選啦, 而以往的家長都講過每位小朋友最少有2個私小offer. 我覺得真的不用太擔心.

雖然叩門位只有約10個, 但班中一定會有一些小朋友由計分/ 抽入的, 其它還會抽到/ 考到其它名小學如DGS, St Paul Co-Edu, Maryknoll, St. Mary等, 這些人不用叩門. 所以我認為成續保持中上還是很有機會的.

我已放棄了﹕
1) St. Nicholas'   2)Creative

依家仲有﹕ 1)Kentville  2)Mun Sang  3)Heep Yunn

好苦腦呢﹗要唔要揀協恩呢﹖

原帖由 eeyaya 於 10-3-23 09:53 發表
你仲有咩offer係手?

I also think it's risky to give up GH.  

Any insider news to show HY will change to DSS or Private in next 3 years?

原帖由 TigerLady 於 10-3-22 22:27 發表
But HY is 津貼 so it is not 一條龍直升. Isn't it a bit risky to give up GH and choose HY?
~easybring~

比我, 我會選擇協幼, 因為我不喜歡1)Kentville  2)Mun Sang  , hy聽聞k2開始都辛苦, 相信課程不會太淺.

原帖由 chloechanchan 於 10-3-23 14:14 發表
我已放棄了﹕
1) St. Nicholas'   2)Creative

依家仲有﹕ 1)Kentville  2)Mun Sang  3)Heep Yunn

好苦腦呢﹗要唔要揀協恩呢﹖

以有學卷而有口啤學校, 再加上英文及普通話均由專任老師教授。 其實好吸引

Mosibaby,

請問係唔係協恩打電話比你說有位架

是, 你想知那方面的資料呢?

協幼的而且確是+分好的幼稚園, 老師很有愛心, 論深淺程度, 當然不及KV, 但不比其他幼稚園淺, 它們着重思考和表達能力的陪訓.

至於考小一, 有很多小朋友有好的offer, 我認為家長的因素和小朋友本身的質素較多, 有的小朋友很特出, 加上家長安排的訓練, 家庭背景...並不是協幼=好小學, 而是協幼+家長+小朋友=好小學

至於協小是否轉直資, 小學還未有定案, 不過如果今年升K1的話, 我認為博得過,以小學現有的資源,三年內轉直資並不難, 轉了直資, 我相信協幼現時的學生會直升, 轉不了, 還有約10個的叩門位, 機會是有的, 每年有60位小朋友, 大約會有15位因old girls/subling/religous的分數第一輪入協小, 大約5位第二輪幸運地抽入, 餘下的40位爭10位, 餘下的並不是個個首選協小, 有的會首選DGS/SPCS/Maryknoww/St.Mary 等等....
不過協小要求很高,小朋友大多數很叻, 要做TOP TEN 並不易....

Hope the above helps and add oil...

原帖由 eeyaya 於 10-3-23 08:08 發表
Morning Astoria, 你是否現在協幼家長, 多謝你的資料, 還有資料可分享給我們嗎?  謝謝!

Thank you for your analysis.
Parents' effort is very important, hope the competition would not bring pressure but progress among HY girls.
原帖由 Astoria 於 10-3-24 07:28 發表

協幼的而且確是+分好的幼稚園, 老師很有愛心, 論深淺程度, 當然不及KV, 但不比其他幼稚園淺, 它們着重思考和表達能力的陪訓.

至於考小一, 有很多小朋友有好的offer, 我認為家長的因素和 ...

Astoria 謝謝你的資料, 請問叩門位是由家長申請還是協小自己選擇, 又或者是協幼推薦?  是否要到6or7月先知成功與否?

原帖由 Astoria 於 10-3-24 07:28 發表

至於考小一, 有很多小朋友有好的offer, 我認為家長的因素和 ...

叩門位不用申請, 學校說每班會選10個成績最好的到協小面試, 大約在6月份大抽獎之後, 家長不會被通知, 冇得預備, 只是在上課的時間叫被選中的小朋友面試, 家長都係事後才知, 結果大約在7月份電話通知.

原帖由 eeyaya 於 10-3-24 09:04 發表
Astoria 謝謝你的資料, 請問叩門位是由家長申請還是協小自己選擇, 又或者是協幼推薦?  是否要到6or7月先知成功與否?

好多謝你的資料, 令我更了解協幼, 你女女現在讀得開心嗎?  你是否希望她讀協小.

原帖由 Astoria 於 10-3-24 23:57 發表
叩門位不用申請, 學校說每班會選10個成績最好的到協小面試, 大約在6月份大抽獎之後, 家長不會被通知, 冇得預備, 只是在上課的時間叫被選中的小朋友面試, 家長都係事後才知, 結果大約在7月份電話通知.

...

Of course she is very happy in studying at 協幼, I really appreciate this school who has provide a very good foundation to her in all aspects.  However, she might not study in 協小 as she's got a better offer.   

原帖由 eeyaya 於 10-3-25 21:15 發表
好多謝你的資料, 令我更了解協幼, 你女女現在讀得開心嗎?  你是否希望她讀協小.

你介唔介意分享你女女將會去那間負學, 今年k3 d小朋友考私校情況成功率好嗎?   現在你了解hy後, 如果當初你女女 spk 和hy 都收她, 你會選擇spk而收棄hy嗎?

原帖由 Astoria 於 10-3-26 08:06 發表
Of course she is very happy in studying at 協幼, I really appreciate this school who has provide a very good foundation to her in all aspects.  However, she might not study in 協小 as she's got a bett ...

Hello Astoria, I wanna ask you some questions about HY. Can you please check PM? Thanks!

原帖由 Astoria 於 10-3-26 08:06 發表
Of course she is very happy in studying at 協幼, I really appreciate this school who has provide a very good foundation to her in all aspects.  However, she might not study in 協小 as she's got a bett ...

Congrats! Let me guess...DGJS/SPCC/Maryknoll?

Congratulations

Egg ma ma , Your daughter is very clever. It's very nice to hear that you can get an offer of Heep Yunn. Do you have two daughters ? Does Heep Yunn call you through telephone or letter ? My daughter was very happy after interviewing in HY but she had got the rejected letter. I am considering of  St. Paul Church , St Rose, Sacred Heart Canossian KG , She has some waiting list offers: St Cat, KV, SPC.. How will you choose?  I will move to Tai Wai later.Can you give me some advice?
‹ 上一主題|下一主題