用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已決定比小朋友讀THINK的家長,請進入!!
樓主: luiflora
go

已決定比小朋友讀THINK的家長,請進入!! [複製鏈接]

Hi all THINK's parents.  Can you share why you choose THINK and what other offers did you give up?  I also have an offer of Kln Tong THINK am class.  Now need to decide between Cannan Kln Tong am.  Don't know how to choose...

原帖由 AAAFamily 於 10-4-4 21:19 發表
Hi all THINK's parents.  Can you share why you choose THINK and what other offers did you give up?  I also have an offer of Kln Tong THINK am class.  Now need to decide between Cannan Kln Tong am.  Do ...

我放棄9龍塘HKPS,CANNAN......沙田BOXHILL,嘉德麗等等,一共7所學校AM班!而要THINK,原因如下:
THINK 優點 :
1.        活學活用,多體驗的課程
2.        兩文三語相當出色
3.        上下午皆有英普班
4.        99%可升k1(升不到學校會有合理解說)
5.        有小學可升
6.        家長可上網觀看小朋友上堂
7.        老師好有愛心
8.        小學派位好(可走傳統學校及國際學校)
名氣佢可能比KM 和 HKPS次少少,不過佢無HKPS 行政甘亂,無佢D老師甘被動,而又唔使好似KM需要甘大壓力(因為不是100升k1)!!除了可能比不上此兩間n學校,我覺得佢出名過好多其他收N的學校!!雖然k1時,我會再試其他更出名更好的K1學校,但萬一人地唔收,仔仔需要在think讀完k3,我都有信心找小學不太問題,起碼兩文三語好,已經好優勢!!即使假設找不到好小學(因為幼稚園和小學沒有直接關係),但是我的仔仔已經學好兩文三語了,已經讓他受用一生(6歲前是小朋友學語言的寶貴時間,錯失了,好難學得好)!

各位Think家長, Think 個homepage登左佢地今年o既派位成績, 可以參考下.

http://www.think.edu.hk/chi/schjiu/php/file2/img/20100331142820.pdf

Is it the Kln tong campus? International or Local session?

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-5 17:27 發表
各位Think家長, Think 個homepage登左佢地今年o既派位成績, 可以參考下.

http://www.think.edu.hk/chi/schjiu/php/file2/img/20100331142820.pdf

原帖由 ol_bb 於 10-4-5 21:42 發表
Is it the Kln tong campus? International or Local session?

應該係Kln Tong campus, International and Local 加埋o既result呀.

請問think既k1主流班(九龍塘分校)係唔係都有普通話堂, 咁一星期有幾堂呀?

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-5 22:24 發表

應該係Kln Tong campus, International and Local 加埋o既result呀.

好多謝你的資料,請問你知不知道那些小學好不好??因為小朋友還細,我未研究小學,不過好像都中上小學,對嗎??

原帖由 luiflora 於 10-4-6 00:18 發表

好多謝你的資料,請問你知不知道那些小學好不好??因為小朋友還細,我未研究小學,不過好像都中上小學,對嗎??

其實大部份我都有聽過, 應該係幾好的小學呀, 希望其他家長熟呢d 學校o既俾d comment我地啦.

原帖由 calbee6 於 10-4-6 00:18 發表
請問think既k1主流班(九龍塘分校)係唔係都有普通話堂, 咁一星期有幾堂呀?

我個囡依家插班讀n1, 每日15分鐘普通話, 以我所知, 如果k1 係英普班的話, 就有2小時英文, 1小時普通話, 英粵班好似係每日有20分鐘普通話, 但記住think kln tong分校到k2就一律係英普班架喇.

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-5 17:27 發表

九龍塘分校學生唔多, 有咁的成績, 我覺得已經唔錯 , 期望學校公佈埋其他分校的成績.

雖然名單中沒有一些very top名校如st paul co-edu, dbs, 但我第一個感覺係, 派位好平均, 大部份係中上的直資/私校.  

但點解九龍塘分校咁少人入津校?

原帖由 shootingstar 於 10-4-7 12:35 發表

九龍塘分校學生唔多, 有咁的成績, 我覺得已經唔錯 , 期望學校公佈埋其他分校的成績.

雖然名單中沒有一些very top名校如st paul co-edu, dbs, 但我第一個感覺係, 派位好平均, 大部份係中上的直資/私校.  

...

係咪因為依家仲未大抽獎架? 佢呢個係2010年派位喎, 可能等到6,7月就連津校都派埋就一目了然.

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-7 13:16 發表

係咪因為依家仲未大抽獎架? 佢呢個係2010年派位喎, 可能等到6,7月就連津校都派埋就一目了然.

係喎, 唔記得大抽獎仲未公佈result添, 不過我覺得朗思的學生入直資/私校的比率算多.

唔知k3時學校有無教面試的技巧呢?  有無舊生家長可以分享下?

原帖由 shootingstar 於 10-4-7 15:35 發表

係喎, 唔記得大抽獎仲未公佈result添, 不過我覺得朗思的學生入直資/私校的比率算多.

唔知k3時學校有無教面試的技巧呢?  有無舊生家長可以分享下?

我之前打電話去問過,有一定有,不過好像是K2尾時教,總之是在大家忙找小學之前就教!

Hi, gals,

I called Kln Tong Think to ask about the talk on 24 Apr. It will be held on the existing campus..coz the new campus is not yet ready. They will send us letter for the change.

Also, Kln Tong Think will hv 1 hr Eng + 15-20mins PTU everyday for N..

賣下廣告先, 已經要求咗baby kingdom 開朗思討論區, 大家可以係專區裏面傾下計啦 :

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=701

luiflora, 我仲未決定返九龍塘定馬鞍山.....

各位朗思媽媽, 我好頭痛呀.....唔知返馬鞍山好定九龍塘......

我見大家多數都係返九龍塘, 請問你哋住邊區呢, 驚唔驚路程遙遠, 翻風落雨小朋友返學好煩 ?

我都係返九龍塘am class,到時見啦!

簽名被屏蔽

Next Sat interview ?? Which campus ??

原帖由 joeywongmy 於 10-4-8 15:23 發表
請問THINK INTERVIEW係點架?
我下星期六會去
想知個流程大約係點?
同埋會問D乜野問題?
THX

大家知唔知道THINK係用那一套英語教材??我見好多媽咪傾關於這些,對BB學英文有一些幫助,我想我個女女讀麗港城THINK.

THANKS!
‹ 上一主題|下一主題