用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 生女但係盡量唔想佢讀女校??
樓主: esther.cy
go

生女但係盡量唔想佢讀女校?? [複製鏈接]

回覆 18# Bon_Bon_Pa_Pa 的文章

cannot agree more.  it seems we worry too much and too early.

回覆 1# 靚太太 的文章

點解認為只有校內才可接觸男仔?我們是生活在社會裏,不是只有校園.

我都有兩個女, 大女今年小一, 都係女校. 我個人認為女校無咩問題, 反而女校係我一直為佢安排既, 依家D小朋友社交圈子比以前D人大好多, 所以我吾太擔心, 記得我小時有一個鄰居, 佢正正就係讀我大女兒的小學, 佢真係好古怪, 搭巴士都吾敢坐係男人隔離(已經差不多30年了, 當時呢個姐姐比我大幾年, 我成日都覺佢係怪人). 但係我相信現在小朋友除咗學校亦有好多機會接觸異性, 所以不用太擔心, 只要間學校係好, 就吾駛介意佢係男女定女校.

吾會架, 點會12年完全接觸吾到男仔呢, 呢個社會有男有女睇你點安排啫, 如果除咗返學就只係屋企就當然有問題lar, 除咗同學佢都可以有朋友 ka ma, 我女兒所有活動都有男仔架, 連跳舞都有男仔啊.

原帖由 靚太太 於 10-3-31 16:53 發表
嘩!好似好可憐咁12年女校,完全未接足過男仔,
不過我都明o既係hk無乜好的學校係男女校!
只有全男全女, 如果這些學校將來有一日變番男女就好啦!

好驚d仔女大左變左les.

...

原帖由 靚太太 於 10-3-31 16:53 發表
嘩!好似好可憐咁12年女校,完全未接足過男仔,
不過我都明o既係hk無乜好的學校係男女校!
只有全男全女, 如果這些學校將來有一日變番男女就好啦!

好驚d仔女大左變左les.

...

似乎大家都寧怕攪基唔怕攪大個肚. 雖則父母對子女既培育可以從細植根, 但到左青春期難免受同輩影響深, 所以我認同選擇好學習環境係重要. 喺街見到初中生拖手攬攬錫錫, 加上而家細路早熟, 好難叫人唔好擔心.

原帖由 qqbabe 於 10-3-31 22:49 發表

似乎大家都寧怕攪基唔怕攪大個肚. 雖則父母對子女既培育可以從細植根, 但到左青春期難免受同輩影響深, 所以我認同選擇好學習環境係重要. 喺街見到初中生拖手攬攬錫錫, 加上而家細路早熟, 好難叫人唔好擔心. ...

我就好擔心攪大個肚(真係一世架), 就算攪基, 大部份上到U或者出黎做野時都會搵到自己真正既性取向. 而家時代唔同晒, 資訊發達, 足不出户都有好多接觸異性既機會.呢一代既小朋友又一定會join好多課外活動, 仲要而家既道德觀念同我地以前果陣唔同晒, 所以我唔怕個女識唔到男仔, 只怕佢識得太多, 太方便!

我都覺得女校d女仔係乖d ga。

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-3-31 15:53 發表

非常同意!
女校不是今天才有的。
現在非常多的成功女性都是出身女校。所以說讀女校會影響事業的也不能以偏概全。
我自己也是讀女校的。大學讀工程,班裡男多女少,大部份女生都是女校出身,但我睇唔到女同學同男同學有任何 get along 的問題。工作環境也是男性主導,我習慣了整個會議室只有我一個女人。要面對的是在那個環境固有的女性被輕視的問題,而不是我能不能和男性工作夥伴 get along !
我有當老師的朋友給我意見,認為女校的好處是能避過 sexual stereotyping 對小朋友發展的影響,比較能訓練女孩子獨立自信和領導才能。即使成長後處於一個男性主導的環境,也不易影響對自己能力的信心。
當然,女校有好多間,間間也有點不同的。

回覆 29# kfy 的文章

我覺得性格原本樂觀外向可能好D,所以我妹妹讀了多年也沒有問題,但性格內向的就可能有負面影響,我本身就是性格內向的

所以我們不能說每個人都適合讀女校, it really different for different people

moreover, after studying so many years in girls school, i find that i can still get along with boys, but cannot build good relationship with them

of coz i am still a normal person, have good career and find a good husband, but i always feel that if i have more years to get along with boys when i was young, i could be able to build better relationship with boys

i am not talking about something really extreme like lesbian or afraid of men (i am not one of them)

i just want to share with you that i developed some sort of weakness after studying for many years in girls school

i know i may develop other weaknesses if i was in coed. however, i still hope the parents putting their girls in girls school to pay extra attention to this. if they are okay, then that's fine

Lum1007, strongly share your view as a passer-by.

原帖由 lum1007 於 10-4-1 09:55 發表
我覺得性格原本樂觀外向可能好D,所以我妹妹讀了多年也沒有問題,但性格內向的就可能有負面影響,我本身就是性格內向的

所以我們不能說每個人都適合讀女校, it really different for different people

moreover, afte ...

Not really, my memory about secondary (girl only) school is so good and I have so many real friendship there........all my best friends now are from seconary school, we are really 交心.  So,  I do not agree 交心 or not depends on the type of school.  

原帖由 cecichow 於 10-4-1 23:05 發表
我都係女校出身我,但絶對不會讓女兒讀女校lor.
讀左5年女校(f1-f5),2年男女校(f6-7),女校生活的日子簡直是惡夢,無開心過。d女仔表面無乜野,但係明爭暗鬥,鬥溝仔、鬥名牌...,好難交心。唔好以為女校就少接觸男仔,好多男仔去女 ...

"因為係我身體d同事特別係女性同事,有1/3都係les,比例都幾高,佢地一般中學時代都係讀女校,青春期第一次拍拖就係同學校d女仔,跟住佢地話曾經都想同返男仔拍拖但係好似好辛苦"

1/3係les? 介意透露你公司是那一個行業? 好奇而已,聽說某些field較多同性戀. Les 是一個complicated 的問題, 未必單一原因.

我中學係讀女校, 進入大學後, 和男性溝通出現少少問題, 周身唔聚財咁.  雖然我地的社會有男有女, 但係, 學生的圈子係好細, 大多以同校的同學為主, 就算我返補習社和學樂器時有接觸男生, 但係玩開的社交圈子九成九係女生.  

如果我生的是女女, 我一定安排佢入男女校, 盡量唔想去讀女校, 但問題係, 香港top的男女津校相對上無純女校/純男校的多.

我同你一樣o甘諗
可能我地是校友
好奇怪, 我跟幾個男校生拍拖, 佢地冇我地女校的是非和鬧爭, 叻唔叻, 有無$都一齊玩, 我覺得全女仔的圈子都較多麻煩

原帖由 cecichow 於 10-4-1 23:05 發表
我都係女校出身我,但絶對不會讓女兒讀女校lor.
讀左5年女校(f1-f5),2年男女校(f6-7),女校生活的日子簡直是惡夢,無開心過。d女仔表面無乜野,但係明爭暗鬥,鬥溝仔、鬥名牌...,好難交心。唔好以為女校就少接觸男仔,好多男仔去女 ...
‹ 上一主題|下一主題