用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

Thanks for your information! 有望你可成功轉am, 咁就可以一齊搭校車返學了!!

原帖由 亞芝媽 於 10-4-8 19:47 發表
Hi Julitham 你好,我都係住荃灣架 !

校車 $740/來回, 我問過今年既下午班係 12:30 係麗城上車 (1:00上堂),不過只可參考,因為每年會睇學生路線而更改。五月註冊時,要攪埋校車 !

...

其實好坦白講, 我認為阿仔表現唔錯, 雖然唔係最乖最叻, 但亦無扭計, 我會形容阿仔表現活潑, 見校長時個個坐定定唔出聲, 校長問d細路有無老師同佢地傾偈時, 我仔突然好大聲答有, 之後仲係校長面前扭pat跳左一陣舞...... 我幾驚因此而唔收佢呀! 好彩都收左, 太開心啦!

其實都唔知難唔難入...我小朋友in得ok...但又唔係in得特別好...老師問佢叫咩嘢名...佢死都唔答!不過老師好有耐性...問咗佢好多次...我又幫手問...大大話話都問咗十幾廿次...但係佢都係唔肯答!老師話唔緊要...小朋友開始有主見喎!不過老師叫阿仔做其他嘢佢都肯做...老師送貼紙阿仔都會自己多謝老師...走嘅時候會byebye同埋推櫈...至於group interview...阿仔都好專心...不過只是乖乖坐著沒有大反應... 其實每間學校都有其收生標準....沒有家長會知道佢哋收生準則...我覺得阿仔可以做到的...好多小朋友都可以做到!考kinder真係好睇運氣...我覺得七分運氣三分實力!之前阿仔in過一間kinder...阿仔in得好好gar...不過佢最後都係waiting list咋...真係要睇緣份!希望阿仔讀得開開心心...讀到四年...唔使k1再考得咁辛苦啦!

如果荃灣有校車, 我想美孚都應該有吧! 但我擔心咁細個搭校車, 得一個跟車保姆, 會唔會睇唔住d細路?

大家好, 我囡囡都係會讀AM CLASS呀, 大家多多指教:)     
時間真係過得好快,個女咁快要返學啦!我都無諗過幫個女搵N1都咁大挑戰!漫漫長路有排玩呀

我完全同意有時收唔收講運氣, 而且細路仔好難控制佢表現最好, 睇彩數. 同埋我覺得佢地唔止睇細路, 仲睇埋家長同細路的interaction, 睇埋家長同細路的關係好唔好等.

大家好呀, 我個囝都係會讀凱帆校am班的.
坦白講呀... 我同個囝in左8間學校呀! 雖然計埋LH有4間都收佢為正取生, 但最好的要選是LH(都係聽朋友讚同埋自己去面試的感覺), 我覺得LH兩文三語同埋班班有NET係最大優點, 老師俾我感覺professional得來又caring同有耐性, 都係我欣賞佢的地方.

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-9 00:19 發表
如果荃灣有校車, 我想美孚都應該有吧! 但我擔心咁細個搭校車, 得一個跟車保姆, 會唔會睇唔住d細路?

無辦法啦,父母都要返工, 如果比姐姐湊佢返, 要佢地自己搭車, 我仲擔心呀...

Hi, 等我整個表先:-

PN a.m. Class:-
1) bbkitko (仔仔)
2) julitham (囡囡)
3) stephanietys (仔仔)
4) vanlam (囡囡)
5) Toffeenut (仔仔)

PN p.m. Class:-
1) Freesia_cat  (仔仔)
2) 亞芝媽 (仔仔)

大家好 !! 我好開心我個囡囡都收左讀pm班啦 !!!

終於又多一個pm同學啦! 歡迎歡迎!

我仔仔面試表現唔差, 我估老師收佢因為佢識講野, 老師叫佢配圖, 佢好快已經配到, 仲講晒d物件名稱. 聽故事佢好專心有少少反應啦!
見校長時我第一個發言, 仲講左3分鐘.離開仔仔有同校長講bye bye.

不過我都覺得好好彩, 面試實在要看小朋友當天的狀態, 仔仔個日心情好, 表現就好. 而且我相信表現好的小朋友實在很多. 幾百人爭80個位, 入到真的講運氣.

您們知道凱帆校有多少人面試嗎?

傲宏媽媽您是否往美孚?
我係往美孚, 問過校巴公司, 早上8:20上車, 8:40到學校.

之前聽聞學之園的老師流失率大, 常常換老師, 不知道是真是假, 也想知道凱帆校有沒有這情況?

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-7 20:50 發表
請問N1是否等同於Pre-nursery?太多名目唔係好搞得清楚。

我仔會在8月入讀學之園凱帆校PN(雖然要5月先註冊,不過已經揀定啦),不過佢讀下午班(比較適合我呢種勁OT的在職媽)。

一想起阿仔就快要穿校服返學,我就好開心啦!時 ...

我情況一樣...所以我都選左pm..^^好期待...

我係往長沙灣, 請問校巴經唔經及幾點鍾上車,我囡囡讀上午班。

bbkitko:

其實我唔係住美孚,而係我父母住美孚,傲宏日間留在我父母家,所以如要乘校車要找美孚的。

我仔讀下午班,上車時間應跟你不同,不過你知唔知校車上落地點?

我仲struggle緊傲宏乘校車定由我爸湊返學放學好d,我爸其實想自己湊,因為佢喜歡有多d時間陪傲宏,佢本想住湊左個孫返學後佢就待在奧海城等個孫放學。不過我媽擔心佢成70歲老頭吃不消日日接送,雖然我老爸身體一直ok。自私d講,我當然希望自己屋企人接送個仔啦,我點都會安心d;但我亦明白我媽concern,我諗遲d取得多些資料後再同屋企人傾。

我想問各位有offer的家長,在同校長面談時,係咪都有答過問題呢?

我同bbkitko一樣,都係第一個答問題的家長,不過因為條問題較深,其實答得唔係太好,都擔心過會唔會影響傲宏,擔心左好耐。後來都同過其他去過學之園面試的家長傾過,認為答得唔好總比無答過的好...... 唔知係唔係呢?

我問過凱帆校有5百幾個大仔面試(無計細仔),位就有112個,即差不多5個爭1個位,已經唔算太大競爭。

我倒唔清楚老師流動性是否高,但至少校長及主任都同我1年前見的一樣,佢地兩位俾到我好大信心覺得凱帆LH掂,同埋我好喜歡d老師自製每個月要學生帶返屋企同父母做的「功課」,我覺得好有心思。

有機會我試下問朋友,叫佢幫我問下佢朋友凱帆LH老師流動性是否高...... 不過要等朋友旅行完回來先問到。

既然有新人,我又update個list先:

等我整個表先:-

PN a.m. Class:-
1) bbkitko (仔仔)
2) julitham (囡囡)
3) stephanietys (仔仔)
4) vanlam (囡囡)
5) Toffeenut (仔仔)
6) Kwanlee882000 (囡囡)

PN p.m. Class:-
1) Freesia_cat  (仔仔)
2) 亞芝媽 (仔仔)
3) 3bmama (囡囡)
4) mwmm (仔仔?囡囡?)

校長一講問題,我個腦都未轉到就已經有二個家長搶答,我冇機會出聲呀 ! 之後仲好擔心,以為呢 PART 都會計分,好彩最後都收我囝囝咋 ~

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-9 16:21 發表
我想問各位有offer的家長,在同校長面談時,係咪都有答過問題呢?

我同bbkitko一樣,都係第一個答問題的家長,不過因為條問題較深,其實答得唔係太好,都擔心過會唔會影響傲宏,擔心左好耐。後來都同過其他去過學之園面試的家長傾過 ...

70幾歲又可能會辛苦D,仲要係商場等,一日半日都OK,但長期應該幾辛苦,至怕小朋友要扭抱,一個人仔再加埋個書包,都幾甘 !

如果公公想多D時間陪個孫,可以考慮一程自己湊,一程坐校車 ~

原帖由 Freesia_cat 於 10-4-9 16:16 發表
bbkitko:

其實我唔係住美孚,而係我父母住美孚,傲宏日間留在我父母家,所以如要乘校車要找美孚的。

我仔讀下午班,上車時間應跟你不同,不過你知唔知校車上落地點?

我仲struggle緊傲宏乘校車定由我爸湊返學放學好d,我爸其實想 ...
‹ 上一主題|下一主題