用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享
樓主: marinewong
go

NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享 [複製鏈接]

原帖由 chanbaby 於 10-6-11 22:46 發表
我住net16..不過老公係北循舊生...

北循我冇記錯好似今年會有新校舍同轉全日制...本人覺得柴米比較好...因為升中的確唔錯...但如果你說你的先生是北循的舊生...而你又有情意結...加上第一輪都有分加...最終都要睇你和你的小朋友喜愛為主...不防帶你的小朋友參觀這兩所學校...參與兩所學校的活動...那時你的答案會更明確...又或者給她試試選擇丫...(但這些純粹個人意見)

請問以功課及讀書壓力滬江是否較北循及炮米輕鬆呢?從滬江website上的資料看升中方面是由2007-09的數據,真是摸不著頭腦....

不過,據聞14網不算多人爭,只是要找一間適合自己小朋友的小學...

原帖由 marinewong 於 10-6-11 09:32 發表
本人覺得其實滬江小學的確係一間好o既學校,而因為呢間冇小班教學所以本人無選擇...因為我好似冇記錯好似只可以填3間網外...

即係我想知老師對學生係點同學校多唔多功課同活動方面又係點???thank you!!!
...

以我所知呢3間學校的功課其實係差不多5至6樣...而升中方面你心目中想邊間多o的???
其實你選校方面你唔選熱門的當然少人爭...因為好多家長都會選熱門為首...就算你選次熱門但總有o的人第一輪都會失敗...我覺得有少少要講運氣...如果你選o左一些小班教學的收生少o左第一輪亦會少o左學位...

原帖由 hch 於 10-6-14 14:06 發表
請問以功課及讀書壓力滬江是否較北循及炮米輕鬆呢?從滬江website上的資料看升中方面是由2007-09的數據,真是摸不著頭腦....

不過,據聞14網不算多人爭,只是要找一間適合自己小朋友的小學...

...

因為每一屆升中一學生的成績都係包括三次逞分試,一次五年級同埋兩次六年級的考試,07至09的數據的意思其實都係指一屆的學生,應試就係上屆六年級,而下一屆就應該係08至10

原帖由 hch 於 10-6-14 14:06 發表

...

我住net14 請問香港嘉諾撒學校 , 滬江那間較好?

我個人覺得香港嘉諾撒學校較好!!!

原帖由 waho 於 10-6-23 21:58 發表

可以分享原因嗎?  有沒有男孩子的家長在嗎? 可以分享你們選此校原因? 硫在有沒有後悔呢?

原帖由 marinewong 於 10-6-24 10:01 發表
我個人覺得香港嘉諾撒學校較好!!!

都係好例排果o的...在net14是熱門學校...而且校風唔錯...功課亦唔算多...仲好似有中學聯繫...

原帖由 ssaang 於 10-6-24 12:22 發表
可以分享原因嗎?  有沒有男孩子的家長在嗎? 可以分享你們選此校原因? 硫在有沒有後悔呢?

兩間都係net 14既熱門學校,而且都係好學校,各有優勢

嘉諾撒有直屬中學,可以省卻選中的煩惱,但直屬中學只屬band one 尾 band two 頭

滬江是傳統小學,校風不錯,注重學生紀律,但係冇直屬中學,但升中派位都不錯

原帖由 waho 於 10-6-23 21:58 發表

這位家長,我完全贊成妳的說法。根本學校並無此種情況。

本人的女兒,現讀P2,老師真的很好,聽她說有些校內比賽,是自己班同學選出來,令到各位同學機會相同。

可能功課是多一些,但試想一下,老師只希望幫助學生打好基礎,如果不是這樣,學校的派位如何保持。

最後,選學校真的是根據小朋友的性格來選。好與不好,都是看那學校較適合他們。

原帖由 angelmokco 於 10-6-7 17:44 發表
我是新基灣小一家長,我沒有聴過類似轉校情況,我小兒是超細仔(12月最尾出世),成績只是一般, 老師亦很痛愛小兒。亦不覺得壓力特別大, 很快便適應了。勿過份擔心..... ...

請問慈幼好唔好?程度深唔深?對輕微自閉兒童有無support 呢?

慈幼是一所男校...我覺得不錯...慈幼有直屬中學...可以減少日後的煩惱...聽聞課程唔深...肯學肯讀一定跟到...而後者的問題我並不清楚...sorry!!!但你可以打去學校問問他們對輕微自閉兒童的處理方法...

原帖由 Melissa_Tam 於 10-6-28 15:21 發表
請問慈幼好唔好?程度深唔深?對輕微自閉兒童有無support 呢?

Hi MarineWong,

Thanks for your reply. I will call the school then.

謝謝! Stephanielaw

啊!原來是這樣理解,多謝你的解釋!

原帖由 stephanielaw 於 10-6-20 15:07 發表
因為每一屆升中一學生的成績都係包括三次逞分試,一次五年級同埋兩次六年級的考試,07至09的數據的意思其實都係指一屆的學生,應試就係上屆六年級,而下一屆就應該係08至10

...

Dear Marinewong,

其實熱門是指哪幾間呢?

原帖由 marinewong 於 10-6-16 12:57 發表
以我所知呢3間學校的功課其實係差不多5至6樣...而升中方面你心目中想邊間多o的???
其實你選校方面你唔選熱門的當然少人爭...因為好多家長都會選熱門為首...就算你選次熱門但總有o的人第一輪都會失敗...我覺得有少少 ...

我囡囡都係今年9月選小學,
頭3位心水之選:
1. 滬江小學
2. 婦女會丘左榮
3. 基灣(西灣河)

1.滬江小學,原本都覺得幾好,較少人識,因為要搭校車,一度放棄選擇!但囡囡班主任推介,較輕鬆,各方面都不錯!啱啱睇完佢地個website,今年中一派位,入"英中"的比率不錯!亦認識有朋友在此校畢業,她是第1批畢業生,佢都讚好!

2.婦女會丘左榮.近我屋企,唔洗搭車!亦是區內較hit的小學!識得有子女在些校讀的家長,也給予很正面評語!

3.基灣(西灣河),同樣近我屋企,冇舊基灣咁多制度...!據聞成績也不差,但不會首選!

現在只在於1同2之選!
各位有何意見!

回覆 1# 曲曲 的文章

丘佐榮同基灣都係大熱之選,我去年放基灣西灣河)第一,丘佐榮第二都唔得,派了第三志願,所以呢兩間放第二、三根本好微機會,如滬江放第一,應放比滬江次熱門的學校才有機會,如太古。

Hello!請問你第三志願係邊間?

原帖由 tungmom 於 10-7-21 15:54 發表
丘佐榮同基灣都係大熱之選,我去年放基灣西灣河)第一,丘佐榮第二都唔得,派了第三志願,所以呢兩間放第二、三根本好微機會,如滬江放第一,應放比滬江次熱門的學校才有機會,如太古。 ...

我來報到。小兒 2011-2012 入讀小一,  家住net 14。My son is currently studying happy kinder, of course, not famous in Sai Wan Ho.  He is very active.....

心儀: 丹循及滬江,得15分。已報直資: Ying Wah, 真道(等第2論,應該9月)、HKUGA,等報SPCC (想見識吓)  & St. Paul Boys; 私立: 已報救恩、等報灣仔高主教及St. Stephen。請多多指教。

臻媽: I  have completed reading last year 2010-2011 net 12/14/16.  Your comments is ready practical.  Thank you.

If I am lucky,您睇到這個留言,請多多指教。

祝您的小朋友有個愉快開始的小一。

PS:  very sorry my chinese typing is very very slow.  My friends always laugh at me....
‹ 上一主題|下一主題