用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請分享小三至小六同學多數看甚麼英文課外書? ...
樓主: Y2KChild
go

請分享小三至小六同學多數看甚麼英文課外書? [複製鏈接]

This is a very good topics, how about Chinese books? Any sharing/

有無人看過 Alexandra Potter 的小說?

http://www.alexandrapotter.com/books.html

嘩! d 書好深。

青田彩虹系列
可怕的科學系列
小樹苗世界經典文學精選

原帖由 pink-l 於 10-4-28 22:31 發表
This is a very good topics, how about Chinese books? Any sharing/

我都覺得而家d小朋友好勁,我自己先追緊Percy Jackson...

原帖由 happyvalley 於 10-4-29 00:24 發表
嘩! d 書好深。

醒目開學勳章

原帖由 overview 於 10-4-28 21:22 發表
唔係書名叫Harry Potter Junior version, 但好似Harry Potter and the Chamber of Secrets都係2百幾頁, 唔似其他成本電話簿咁厚.

The chamber of secret 係最薄架啦, 之後果d, 最溥印象中都有500幾頁, 其他果d 最少都700幾頁, 本本字典甘厚, 果時我d 同事還笑我, 日日lunch time 就係樹'查'字典.......

醒目開學勳章

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-4-28 22:57 發表
有無人看過 Alexandra Potter 的小說?

http://www.alexandrapotter.com/books.html

ChiChiPaPa

我入過去你比的網址看過, 似乎係愛情小說?

吾知點解我覺得英文的愛情小說比較悶
我同個女看過一本, the boy next door.........真係悶到我恰眼訓............

你介紹果幾本, ok 無? 悶吾悶?

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 都係3百幾頁, 如果小朋友真係鍾意睇, 應該3幾日可以完成 (當然又要睇小朋友能力), 如果小一已開始睇chapter book, 小三-小四應該有能力兩小時內可睇完100頁左右, 當然如果每字都要查字典另計, 我小朋友睇書, 很少肯查字典,  但好多次我問佢既意思, 佢又答得出, 他說睇前文後理, 有d字對劇情無影響, skip過就算, 講真如果叫你一路睇, 一路查, 點有興趣睇下去, 除非好關鍵字.

我都highly recommend J. Wilson series 既書 比女孩子睇, 幾有趣味而且作者係英國人, 無Junie B咁粗俗. Nancy Drew 既detective series都唔錯.

Magic School Bus, Horrible Science, Horrible History, the secrets of Doon, Animorphs 都好適合男仔睇.

我覺得中央圖書館6樓最多junior fiction書, 剛剛都想借how to train your dragon 睇下亞仔鍾唔鍾意, 因大部份scary fiction都睇完, highly recommend Darren Shan (Demonata) series, 一套十本library有齊, 唔使買, 因一本要百幾二百元, 好貴, 不過我仔對鍾愛既書係要儲起, 唔理新舊, 得閒再拿出黎睇. 如果大家有朋友係英國, 除了係thebookpeople.com訂到好平既新書, 有興趣買2nd hand, 介紹你以下:  (可以ship去hk, 但就貴d), 我訂過一本discontinue既書(因只差呢一本可集齊全套書60多本), 都ok架, 我覺得平過ebay好多.

http://www.abebooks.co.uk/servlet/SearchResults?kn=Horrible+Science&sts=t&x=16&y=4

原帖由 stccmc 於 10-4-28 21:50 發表

呀女好細胆,睇 Mr Midnight 睇到發惡夢,收埋哂LU。 A-Z mysteries 冇咁恐怖。

佢細個睇 Roald Dalh 的 Magic Finger 都睇到發惡夢。 Narnia 或 Harry Potter ,我提都唔敢提。

呢年睇好多 non fiction books.  Scien ...

你小朋友最favorite邊套書or作家呢?

有時亞仔都會睇我認為淺既書, 但佢又樂在其中, 不過好快就睇完一本.

較深有 MAXIMUM RIDE series written by James Patterson; the PERCY JACKSON & THE OLYMPIANS series written by Rick Riordan.

原帖由 Y2KChild 於 10-4-29 12:17 發表
Magic School Bus, Horrible Science, Horrible History, the secrets of Doon, Animorphs 對小三同學是否較淺,有沒有一些較深的英文小說系列可介紹,最好是適合由小三至小六之不同系列。

謝謝!

...

請問有無人睇 black cat series既書? 好唔好?  Pls comment. Thanks

簽名被屏蔽

係唔係呢本:

原帖由 SueBeeCheung 於 10-4-29 12:40 發表
請問有無人睇 black cat series既書? 好唔好?  Pls comment. Thanks

雜誌方面, discovery box 值得推薦.

醒目開學勳章 王國長老

我都係散下散下咁買, 都未買PRINCESS CHARLOTTE, 郁我女D寶貝, 你想我女殺左我咩?!
原帖由 wootaitai 於 10-4-28 11:11 PM 發表

charlotte mum you have any tiara club books that you are interested to sell?

醒目開學勳章 王國長老

嘩! Junie B勁無禮貌, 我女D書我都會過目, 睇完一本即時BAN左以後都唔可以買 (反而CAPTAIN UNDERPANTS擺明胡鬧我可以接受, Junie B簡直係......唔識講, 接受唔到)
原帖由 overview 於 10-4-29 11:52 AM 發表
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 都係3百幾頁, 如果小朋友真係鍾意睇, 應該3幾日可以完成 (當然又要睇小朋友能力), 如果小一已開始睇chapter book, 小三-小四應該有能力兩小時內可睇完100頁左右, 當然如果 ...

醒目開學勳章 王國長老

哈, 大人睇小朋友"愛情小說", 梗係覺得無料到啦

話時話, 我發現屋企欠一本關於地球既書, 有無心水? 中文or英文都得, 我想講下d火山呀, 板塊呀, 地下面d煤礦呀, 石呀果d

原帖由 CrabPincers 於 10-4-29 09:55 AM 發表
ChiChiPaPa

我入過去你比的網址看過, 似乎係愛情小說?

吾知點解我覺得英文的愛情小說比較悶
我同個女看過一本, the boy next door.........真係悶到我恰眼訓............

你介紹果幾本, ok 無? 悶吾悶? ...

其實係朋友介紹, 應該唔係呢本, 佢話係商務出既..

原帖由 overview 於 10-4-29 13:04 發表
係唔係呢本:

‹ 上一主題|下一主題