用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 呼籲: 請幫下waiting list的小朋友,放D位出來啦.. ...
樓主: froggybb
go

呼籲: 請幫下waiting list的小朋友,放D位出來啦.. [複製鏈接]

原帖由 ballballpen 於 10-5-3 11:43 發表
完全同意!其實已經好接近confirm階段,d位會回吐的。我都放左啟思個位出黎啦!其他家長都多多支持。仲係得waiting list真係都會開始慌。我個細仔依家8個月,出年出生率仲勁,仲難呀!
...

Can you tell me why you give up Creative ?

I have also gave up KM, 方方, Creative & Cannan too...

HI,

剛剛路過。我都講吓我give up Creative嘅原因。

1. Interview 當日非常混亂。我地早上第一批in, 一打開大閘就直入課室做interview。D老師又講錯課室,樓下話樓上,我囡囡當時得20個月,又唔敢抱佢,要佢又上又落。最終入到課室,連warm up都冇,就立即in 佢。一連問咗
30個問題(有2條問我)。你叫吔名?幾歲呀?What's yr name? How old r u? What is this? 呢個係吔,嗰個係吔,呢個又係吔呢?呢個吔顏色,嗰個又吔顏色?What colour is it?............
我冇作大㗎架,我覺得個老師好誇張,2歲都冇,點可以問咁多問題呢?
我囡囡當時答曬所有問題,有一係佢好細聲,個老師就話吔你咁細聲。一D愛心都冇。
當我In 完後我已決定唔讀呢間。不過我都多謝個位老師收咗我個囡。

2. 當知道佢地"完全"冇英文及普通話後,亦不合符我的理想。

3. 學費不值呢個價錢!

以上純屬個人意見!

原帖由 SaladSiu 於 10-5-4 16:37 發表

Can you tell me why you give up Creative ?

原帖由 BeeBee11 於 10-5-4 23:36 發表
HI,

剛剛路過。我都講吓我give up Creative嘅原因。

1. Interview 當日非常混亂。我地早上第一批in, 一打開大閘就直入課室做interview。D老師又講錯課室,樓下話樓上,我囡囡當時得20個月,又唔敢抱佢,要佢又上又落。最終 ...

Thx for your information.  I have to re-consider now....

i also give up creative (pm class) at lam tin.

已放 boxhill  n1 am 位

原帖由 ballballpen 於 10-5-4 17:38 發表
我見好多mama都放個位出黎,咁,其真妳o地有無計過用左幾多錢留位呢?

比錢留位不是問題!!!最大問題是驚選擇錯學校or學校突然出變化!!!好似9龍塘think無拉拉話新校未得,幸好我手上還有3間可選擇,有個朋友為了錢,只留think,今次佢真係叫煩加叫傪!!!

我都同意啟思(正校)面試當日都幾混亂, 我個仔都係完全唔知發生咩事, 亦答唔到老師嘅問題, 個老師亦好似冇咩心機問佢, 最後當然係唔收我個仔啦!

不過我覺得可能只係個別老師嘅問題, 因為我個仔一直上緊佢哋個playgroup, 幾位老師都好好, 好有愛心, 上一兩堂已經記得晒d小朋友個名, 就算第二個學期換咗另一位老師, 有時o係學校入面撞見上學期嘅老師, 佢都可以立即叫得出我哋班小朋友個名.  我相信呢樣嘢真係要有心先做得到, 而且佢哋仲會同我哋講下上n班嘅情形, 因為教playgroup嘅老師都有份教n班架!

如果大家係因為覺得佢只著重母語, 而o係英文/pth方面唔符合你心目中嘅要求, 我覺得冇問題.  但如果因為單憑面試當日個別老師嘅態度或者學校行政安排, 認為佢哋冇愛心唔專業, 而放棄學位的話, 我會覺得好可惜!

我個囝囝係Dec08細b, 現時得方方收左, 但唔係我嘅心水, 希望見到有bk媽咪放我嘅心水出來啦... 為方便大家作出以下統計 (如有計錯, 請原諒).

KM            4 個
Cannan     7 個
Creative    6 個
Boxhill       3 個
Victoria     1 個
Funful       2 個
HKPS        1 個
Think        1 個
嘉德麗         1 個
好時光         1 個
康傑             1 個
基督教中心  1 個

How abt LH  ....? Seems no one  will give up the place there... THis is my target ar...

LH did not even hold interview for 細B... may be why parents are not willing to giving up the places

原帖由 Clarawsf 於 10-5-5 23:19 發表
How abt LH  ....? Seems no one  will give up the place there... THis is my target ar...

deleted.

Is it fair to say that most parents prefer sending their kids to PN closer to their home?

Looks like this is a reason for giving up some of the places.

放左:  明慧國際班(下午), 嶺南(下午), 迦南-小西灣(下午)

LH = 學之園 (I will take this school...)

原帖由 ballballpen 於 10-5-6 16:45 發表
LH 係邊間學校呀?
‹ 上一主題|下一主題