用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 尋晚填完表之後, 突然覺得好大壓力!!! 你地有嗎? ...
樓主: happypiano
go

尋晚填完表之後, 突然覺得好大壓力!!! 你地有嗎? [複製鏈接]

原帖由 epang 於 10-5-4 11:44 發表
但你女女都好好彩 (請不要介意), 我意思是叩門的學額不多, 但還入到英中, 她在那間小學, 現在在那間中學呢.
請問叩門除了面試, 還要筆試嗎.  我都不知道我仔是否有機會叩到門, 因為好似英中都唔夠位派比 band 1 生,  ...

以沙田黎講,如果直資計,同以舊年7月叩門容易入:
TSSS>LTFC>WKF>KC>SPKC
所以如果7月派得唔好,想叩直資嘅要注意先後次序啦。
仲有,嗰日D時間會好趕,直資多數時間會有彈性,會有多場筆試,你e場試趕唔到可以考下場;但官津就多數得一場筆試,時間冇得走盞。但有D官津又只需要放低份嘢就搞掂,唔駛個小朋友現身;你如果咁唔好彩,要叩門,真係要打聽清楚,小心計劃點叩門呀!
希望你唔駛經歷依啲痛苦喇。

原帖由 epang 於 10-5-4 11:02 發表
嘩, 成兩個月才找到學校, 但是否都要先去派位學校報到, 然後才找其他學校.
你女女最終都找到英中, 真好.  請問她的成績是否都係 Band 1 中或尾才有機會叩門英中呢.  可否分享一下之前幫女女找學校的經驗, 因我仔仔都 ...

梗要註左冊先啦,如果最後冇Band1收,咁咪連書都冇得讀?Band2都讀住先啦。

Sorry, 請問 TSSS, KC 是那間.
你以下是否叩門排位機會大的次序.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 12:49 發表

以沙田黎講,如果直資計,同以舊年7月叩門容易入:
TSSS>LTFC>WKF>KC>SPKC
所以如果7月派得唔好,想叩直資嘅要注意先後次序啦。
仲有,嗰日D時間會好趕,直資多數時間會有彈性,會有多場筆試,你e場試趕唔到可以考下場;但官津就多 ...

原帖由 epang 於 10-5-4 13:02 發表
Sorry, 請問 TSSS, KC 是那間.
你以下是否叩門排位機會大的次序.

TSSS <-------德信
PKC <---------培橋
你以下是否叩門排位機會大的次序.<----係叩門容易入的次序。
你可以同時叩幾間,就算間直資"咋",你揸住一間,都好過手中乜都冇呀!
有第間好D嘅收,咪去第間囉,主動權係你度吖嘛。

thankyou.
但在網上討論區看到直資又不是太好,  我就諗, 中中頭幾間都已經有英文班, 如果入了中中英文班, 應該都不會太差掛.  你點睇, 請比意見, 謝.
原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 13:24 發表

TSSS  

我重衰,填完表,老師話我仔是band 1 中,居然要我改,在第3志願要揀band 2學校,攪到我仔仔回來說自己資質只能讀這些學校,以前他從來不會這樣批評自己.結果我沒有理會老師.佢地為左個d話首3個志願成功報讀竟然咁樣叫人填表.

其實,即使揀哂自己區band 1, band 2再加埋他區那些2-4個位,都不夠30間,所以一定要選擇埋band 3學校.

所以如果抽獎失敗,我估老師不會有助力.壓力很大.

原來是為了頭三個志願派位成功, 死啦, 等我聽老師話, 只選了一間英中, 唔怪得我仔的同學比他低分, 但進取得多, 可能他們的家長知道這原因, 所以沒有跟老師的意見去填.  唉, 好唔開心及後悔, 像對呀仔唔住, 好想 cry.

原帖由 KWT 於 10-5-4 17:19 發表
我重衰,填完表,老師話我仔是band 1 中,居然要我改,在第3志願要揀band 2學校,攪到我仔仔回來說自己資質只能讀這些學校,以前他從來不會這樣批評自己.結果我沒有理會老師.佢地為左個d話首3個志願成功報讀竟然咁樣叫人填 ...

原帖由 epang 於 10-5-4 17:48 發表
原來是為了頭三個志願派位成功, 死啦, 等我聽老師話, 只選了一間英中, 唔怪得我仔的同學比他低分, 但進取得多, 可能他們的家長知道這原因, 所以沒有跟老師的意見去填.  唉, 好唔開心及後悔, 像對呀仔唔住, 好想 cry. ...

對唔住,你點填架?
你Band1只填一間英中?唔係卦?
但係,如果你係邊緣人,老師叫你咁填就冇錯。寧願中左間Band2頭,再叩直資或者Band1尾。

原帖由 epang 於 10-5-4 14:04 發表
thankyou.
但在網上討論區看到直資又不是太好,  我就諗, 中中頭幾間都已經有英文班, 如果入了中中英文班, 應該都不會太差掛.  你點睇, 請比意見, 謝.

係呀,如果入到中中ge精英班,唔錯架;學校會將D資源儘量放落精英班度,樣樣好嘢都佢哋享受先。

係咪你個區唔夠Band 1位派,老師要保險D至咁填?如果真係唔夠band 1位,咁樣填係最安全,起碼唔會跌到好後唔知去左邊間學校,仲有機會同時間叩門嗎?解釋比阿仔知,唔係佢冇能力,係策略黎既,唔好令佢失自信。

原帖由 KWT 於 10-5-4 17:19 發表
我重衰,填完表,老師話我仔是band 1 中,居然要我改,在第3志願要揀band 2學校,攪到我仔仔回來說自己資質只能讀這些學校,以前他從來不會這樣批評自己.結果我沒有理會老師.佢地為左個d話首3個志願成功報讀竟然咁樣叫人填 ...

dfere

醒目開學勳章

我諗點唔夠band 1位都無理由叫個band 1中既仔第3志願就揀band 2啦........ 呢個做法真係學校為左自保啦. 我以前都聽過有家長(網上)話d學校係咁的, 因為想個頭3志願中到既百份率係高, 所以佢地叫d 家長唔好博的.

去叩門..................... 得好少位咋, 咁容易叩嗎??!!

原帖由 DouDou2004 於 10-5-4 19:09 發表
係咪你個區唔夠Band 1位派,老師要保險D至咁填?如果真係唔夠band 1位,咁樣填係最安全,起碼唔會跌到好後唔知去左邊間學校,仲有機會同時間叩門嗎?解釋比阿仔知,唔係佢冇能力,係策略黎既,唔好令佢失自信。

...

原帖由 maywei 於 10-5-3 15:32 發表
無喎! 反而一身輕哂, 無負擔, 得與唔得都唔由得我哋控制, 到七月六日至驚過啦!

我都係, 已成定局反而輕鬆了. 而家睇緊直資, 後備用.

原帖由 happypiano 於 10-5-4 19:40 發表
我諗點唔夠band 1位都無理由叫個band 1中既仔第3志願就揀band 2啦........ 呢個做法真係學校為左自保啦. 我以前都聽過有家長(網上)話d學校係咁的, 因為想個頭3志願中到既百份率係高, 所以佢地叫d 家長唔好博的.

去 ...

頭3志願真係想填哂自己鍾意既, 但老師話太危險, 一定要有保險線, 所以填2, 3 志願既學校都唔係自己好鍾意, 如果真係派到都唔知讀唔讀好, 去扣門, 諗起都覺得痛苦.....,
小朋友讀書啫, 點解會搞成咁........

同意,老師會係咁做,但我地要面對現實,要博首先要想成唔成受得起如果派唔到又左去果D第二十or十幾志願既學校,自己會唔會癲晒。我自己就頂唔順,驚連叩門都叩唔到,成個暑假係度撲學校,所以都係乖乖地博第一志願,第二三志願都係保守D囉。最壞打算咪比心機讀一年,考好D再博插班生。

原帖由 happypiano 於 10-5-4 19:40 發表

去 ...

dfere

英中很少收插班生,除非考全級頭幾名又撞正佢有位,加上小朋友如果在那間學校考得頭幾名建立了自信即是學校都教得不錯,那時未必會有轉校的慾望,所以如果想轉最好就是放榜後去叩門,但我都想知有沒有家長有經驗(沙田區)是不是放榜前己有些學校會進行筆試及是否每一間致電查詢有沒有位剩?雖然我對小朋友都有信心,但唔怕一萬最怕萬一,都是事先做好準備,還有想知道有些英中只會派表給頭5名或頭10名的學生進行面試,但如小朋友成績表沒有列明,又如何是好呢?

佢只係 band 1 尾至 2 頭, 係邊緣人, 所以老師要保守 d 啩.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 18:53 發表

對唔住,你點填架?
你Band1只填一間英中?唔係卦?
但係,如果你係邊緣人,老師叫你咁填就冇錯。寧願中左間Band2頭,再叩直資或者Band1尾。

我 c6 都係這樣講, 開解一下呀仔, 等佢如果真係派去中中頭的學校, 都唔會氣餒.

原帖由 pineapple0983 於 10-5-4 19:00 發表

係呀,如果入到中中ge精英班,唔錯架;學校會將D資源儘量放落精英班度,樣樣好嘢都佢哋享受先。

可能你地諗得太多了!所以壓力大.
想當年,自己計過某1,2間只得學位60-70幾個,第1輪會比自己友攞晒,所以西左1,2間去先,跟手睇大校,學位多果D,再西去1,2間功課特多的大校,餘下的就是不太差,環境好便算了!講番幼稚園,亦都只報了2間幼稚園(真光和肖珍),因為喜歡上午校,所以邊間收就邊間了!沒有想過升小問題.
到現在,又升中了,囡囡問會考哪間?我亦只對她說,看她成績如何才作決定,不是我想考哪間就哪間!總之不過不失,升中生涯就看她了!有時千算萬算,最後結果可能強差人意!叻學校未必適合每個人,順其自然吧!唔太勁的學校亦會出勁學生.

原帖由 epang 於 10-5-5 13:49 發表
我 c6 都係這樣講, 開解一下呀仔, 等佢如果真係派去中中頭的學校, 都唔會氣餒.

如果入到Band2頭ge英文班,可能仲好過入Band1尾架。

唔駛cry,你甘做亦都唔壞,比著我(囡囡下年揀中學)都會選1間進取和1間保守先,如果進取那間唔得,都有間保守,當然那間保守是你想要.那些全揀進取的亦要承受"一只錯,全盤皆落索"的風險,自問受唔受得?唔好睇得左果D,凡事以最壞打算作最好準備,最後會開心D!如果小朋友成績高的話,應該第1輪機會比人高,第2輪大抽奬講幸運,到最後便是扣門了(如果小朋友成績高亦同樣機會比人多和高).不要自責了,小朋友的路還長呢!

原帖由 epang 於 10-5-4 17:48 發表
原來是為了頭三個志願派位成功, 死啦, 等我聽老師話, 只選了一間英中, 唔怪得我仔的同學比他低分, 但進取得多, 可能他們的家長知道這原因, 所以沒有跟老師的意見去填.  唉, 好唔開心及後悔, 像對呀仔唔住, 好想 cry. ...
‹ 上一主題|下一主題