用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 通常小朋友幾大先會發現佢有亞氏保加症?? ...
樓主: flamenco
go

通常小朋友幾大先會發現佢有亞氏保加症?? [複製鏈接]

仔仔5歲半.

原帖由 flamenco 於 10-6-16 13:08 發表

儀,
你仔仔幾大?? 可否簡單講下你覺得佢有咩問題? 點解醫生會話好明顯, 但就只有你一個人懷疑有問題, 其他人唔覺??
仲有, 你仔仔被評估為亞氏保加症後, 醫生有咩跟進? 可否分享一下. (唔好意思, 咁多問題)

我的情 ...

原帖由 甜芋 於 10-6-16 18:53 發表

如果佢係國際學校讀得開心.不如留係0固度.我係舊年聽過一個亞氏保加症的會議.有家長分享開心例子,都係讀國際學校.

你將佢轉黎傳統學校.真係要睇下0固間學校的老師是否理解呢類學生.冇乜心機的老師,或者會覺得家長 ...

>> 甜芋 (Sweet cow) 感謝你的意見, 我都係咁想..留佢係原本既學校就算, 因為如果要轉又要同佢心理輔道一段長日子, 佢個份執著, 好難頂.. 我老公都唔覺佢有問題, 叫我唔成日帶佢週圍檢查...所以我都唔知點做...!!

原帖由 lamtsuiyee 於 10-6-17 09:51 發表

>> 甜芋 (Sweet cow) 感謝你的意見, 我都係咁想..留佢係原本既學校就算, 因為如果要轉又要同佢心理輔道一段長日子, 佢個份執著, 好難頂.. 我老公都唔覺佢有問題, 叫我唔成日帶佢週圍檢查...所以我都唔知點做...!! ...

唔使客氣~~你話你老公唔覺得仔仔有問題,我覺得唔出奇喎.我仔仔后尾轉學,新學校班主任同我講:如果唔係轉學時,我俾咗評估報告俾學校,老師未查覺我仔仔有亞氏保症.話佢上堂好發問,活躍.中意答問題.老師仲話接受佢呢種活躍.班入面的男同學仲中意佢添.大家交換書睇.相處出現0既問題,都係一般細路有0既.佢家下好中意返學.每日6點9就出門口,返到學校睇課外書.之前係舊學校度,成日都唔識做功課,依家自己完成了.完成的方式同時間,仲亞氏保加緊.我諗呢啲係佢特質.唔過份,我唔干涉.

講真,你轉去傳統學校.重抄寫.大段抄書在所難免.我仔係新學校抄書,係抄係紙度0架.識寫就得啦,唔使寫到特靚.方法夾咗佢.所以,呢種細路,好多嘢暫時仲需要牵就.有幾多學校願意呢?

快樂的甜芋快樂的甜芋

甜芋

我pm左妳, 想問下有關國際學校的資料, eg. 妳在講座中知道的例子在那間國際學校呢? 可否pm資料給我?  thanks.

原帖由 於 10-6-17 22:50 發表
甜芋

我pm左妳, 想問下有關國際學校的資料, eg. 妳在講座中知道的例子在那間國際學校呢? 可否pm資料給我?  thanks.

儀:我已覆PM.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 甜芋 於 10-6-17 11:49 發表

唔使客氣~~你話你老公唔覺得仔仔有問題,我覺得唔出奇喎.我仔仔后尾轉學,新學校班主任同我講:如果唔係轉學時,我俾咗評估報告俾學校,老師未查覺我仔仔有亞氏保症.話佢上堂好發問,活躍.中意答問題.老師仲話接受佢呢種 ...

我同你既想法一樣, 我既低線係寫到就可以及佢願意做, 唔駛太靚及唔會強迫, 所以我都想未必識合本地課程.. 依家學校比較注重睇書, 多過寫字..所以都Ok..只希望佢係下年人際關係有改善..

原帖由 lamtsuiyee 於 10-6-18 11:08 發表

我同你既想法一樣, 我既低線係寫到就可以及佢願意做, 唔駛太靚及唔會強迫, 所以我都想未必識合本地課程.. 依家學校比較注重睇書, 多過寫字..所以都Ok..只希望佢係下年人際關係有改善.. ...

小朋友黎講,中意睇書,好過操寫字.唔通8歲9歲搞專業?如果天生中意寫,寫得又靚又另話.人際關係方面,我有放佢出去同朋友玩.初時試過,佢覺得一個小朋友對動物唔好(當時0固男仔抱得隻狗姿勢唔好,狗有啲辛苦),我仔仔覺得接受不到佢0既抱狗方法大喊.好大聲閙人.閙到人地怕佢.最尾,我仔仲麻煩到返屋企揾咗我出去,去見証.當時佢發晒癲咁.我安撫咗人地,叫咗佢返屋企.聽佢講完,等佢靜咗,再講道理.認同佢0固善良的心幾咁慈悲.我家大少先收貨.就係咁:係佢細0固時撞下板,慢慢學識牵就同相處.

快樂的甜芋快樂的甜芋

甜竽

請問你家小孩就讀哪間學校? 因小兒是Asperger在學校受到同學排擠, 每日返學很不開心, 現考慮幫他轉校, 可以PM我有什麼學校適合嗎?

RAD2000

原帖由 RAD2000 於 10-6-19 23:02 發表
甜竽

請問你家小孩就讀哪間學校? 因小兒是Asperger在學校受到同學排擠, 每日返學很不開心, 現考慮幫他轉校, 可以PM我有什麼學校適合嗎?

RAD2000 ...

你好~~二千~~我是元朗區的.你唔好喊住先.小朋友在學校俾同學蝦,如果同老師講咗,都解決唔到.同學校傾下,你跟住小朋友返學一段時間,得唔得?你就好似影子老師咁樣.講真,我轉學時,係將仔仔0既情況同校長講,請求校長俾意見.同埋我地亞氏保加小朋友每個情況都唔同.適合我的,不一定適合其他孩子.所以,如果真係要轉學的,揾一間願意為特殊教育付出的學校.你就算讀國際學校,影子老師也要你自己請去的.所以,就算揾你啱心水的學校,自己都要跟得好貼.
快樂的甜芋快樂的甜芋

你仔仔讀幾年班? 有否向學校申報他是 Asperger?
現在社交上有問題, 學校有否社交訓練/其他支援去幫他?

原帖由 RAD2000 於 10-6-19 23:02 發表
甜竽

RAD2000 ...

ha!

我選左官小, 傳統既, 今年先升小一, so 唔知會點.  but 我囝囝like寫字睇書.  我地係未知佢係亞氏保加前都考左港大同學會, 仲收左添, but 我地冇比佢讀, 因為我地怕小組上堂, 有佢講冇人講, 同人冇交流冇溝通點做project? 我地覺得傳統, 死版, 直接既教法可能啱佢, but 我都想知多d小學將會面對既問題, 而家都係睇多d資料等自己有心理準備去面對挑戰.

原帖由 ha! 於 10-6-19 00:46 發表
除了國際學校,仲有無邊d直資合適 ?因為在找小學,不想讀津校,但國際又太貴。那些倍僑,cky,王錦輝,真道,港大同會唔會都合適asberger的小朋友?定要找那些有融合教育的學校 ? ...

想問下大家, touch wood, 我囝囝冇咩情緒問題, 定係仲細呢? 佢5歲幾.  仲有, 佢又唔怕新環境同多人, 佢好鐘意去聽concert or 音樂會 or 音樂劇, 有冇類似既亞氏保加小朋友?

ha!

我囝囝鐘意講道理, 守規則, so佢k2時個老師嚴得黎講野正面, 我囝囝超級鐘意佢, 日日都學佢.  k3個班主任, 後生未婚, 活動形, 其他家長同學生都好鐘意佢, but我囝囝就唔同晒, 冇晒以前d學習習慣, 老師仲話佢唔合作, 我都唔知咩事, 只係覺得同feel到佢同呢個老師唔夾.  噤我6月先知佢係亞氏保加, 而家就會明白多d佢既需要.

活動形既學習氣氛會令佢唔明, 老師講笑dum小朋友原來佢又唔會明, 反而直接又firm既語氣佢好buy, 我囝囝就係噤樣.  

至於小學, 由於佢係亞氏保加, 教統局每個月有資助比小學.  原來有d小學會請教師助理去幫助呢d學生, 觀察同協助, 有時會陪佢地上堂, 小息同午餐等等, 令佢地係學校有個大朋友傾訴.  還會有社交or其他班比佢地優先報名.  我未知我囝囝果間有冇, 我下個月先見主任 but 我知道一間有, 係港島既.  以我所知, 呢2間小學現時都有亞氏保加學生讀緊.  另外, 我識左2個亞氏保加mami, 佢地都係讀普通小學, 有一個講佢囝間小學其實唔係好識handle, 因為冇咩經驗, 歷史以黎都係得3個亞氏保加學生.  國際學校當然好, 因為彈性大, but 我冇$$交學費

原帖由 hkcindy 於 10-6-22 22:40 發表
ha!

我選左官小, 傳統既, 今年先升小一, so 唔知會點.  but 我囝囝like寫字睇書.  我地係未知佢係亞氏保加前都考左港大同學會, 仲收左添, but 我地冇比佢讀, 因為我地怕小組上堂, 有佢講冇人講, 同人冇交流冇溝通點 ...

我囝囝由官校轉走.係村校揾返自己.
快樂的甜芋快樂的甜芋

甜芋

係, 我都驚緊! 所以我pm妳問定d資料 but 妳新界我港島, 唉~  我地知得太遲啦, 一早都選左學校, so 唯有見步行步, 可能官校都啱我囝囝呢, 試完話比妳地知!

原帖由 甜芋 於 10-6-23 10:21 發表

我囝囝由官校轉走.係村校揾返自己.

原帖由 hkcindy 於 10-6-22 22:44 發表
想問下大家, touch wood, 我囝囝冇咩情緒問題, 定係仲細呢? 佢5歲幾.  仲有, 佢又唔怕新環境同多人, 佢好鐘意去聽concert or 音樂會 or 音樂劇, 有冇類似既亞氏保加小朋友? ...

唔需要太擔心,等上咗小學之后,如果老師處理手法的能力只可以應付普通小朋友的話,可能你囝囝就會有意見啦.

我家大少爺太多愛好.唉!周身刀,不過係鈍0既. 我仔仔有時會上bk,我講得唔好,佢會嬲我.其實,太多愛好好唔好呢?唉!佢熟讀航天同武器小百科.中意閱讀.家里有很多各式圖鑑.喜歡物理和化學.自己背了化學元素周期表里的部分元素.音樂也喜歡.運動也喜歡.喜歡日語和韓文.但係做功課時,佢自己分時間,叉開黎做.之前一操練習,就讀寫困難俾我睇.依家好啲啦.可能佢長大咗小小了.
快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 hkcindy 於 10-6-23 10:34 發表
甜芋

係, 我都驚緊! 所以我pm妳問定d資料 but 妳新界我港島, 唉~  我地知得太遲啦, 一早都選左學校, so 唯有見步行步, 可能官校都啱我囝囝呢, 試完話比妳地知!

...

cindy,努力!主要是老師的方法及態度.
快樂的甜芋快樂的甜芋
‹ 上一主題|下一主題