用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 終於有聲氣喇!
樓主: faitakb
go

終於有聲氣喇! [複製鏈接]

她說不是直升,但一定是優先考慮

如果收街外人都不收自己學生...如替囡囡轉校, 咪"超錯"? 答我位小姐說不是 "100% guarantee", 我想如果有 90% 收的話都 okay la. but " 優先考慮"是什麼意思呢? 是否與街外人一樣要 interview 呢? 有d 學校真是這樣的, 收回 kg 學生 50-60%到.....gh我唔知是否這樣.

如 ghcat 所說除非小朋友本身有好大問題才不能直升都合理d.

你哋唔好嚇我呀,我都係望住GH小學先轉阿女讀K2 o架咋,佢喺SC K1讀得好好o架。不過,我問過GH的老師(唔知乜嘢position啦),佢都話除咗學習好有問題之外,佢哋都會優先收GH kinder d學生先,才收外來生,希望係咁啦。其實,無一間學會講到明話收晒嘅,SPC都唔會咁講啦,係大家心照啫,係咪?

我會等 8月的家長會問清楚再決定. 又要囡囡轉校令我有d內疚, 唔知對她是否好事....好煩惱....gh 係好, 但都有代價:

1) gh 小學要好早上堂. 我們住得都近, 但仍要 6: 30 出門(如坐校車的話...聽聞要7:00到學校). 如冇意外這是全港最早上課的學校!

2) gh 小學 45 人一班. 雖然有d 私校都是40多人, 但 gh 學費唔平窩, 對學生的照顧是否應多一些呢?

所以我覺得小學部不是太 "以人為本"....我宜+唔知轉唔好.

原帖由 chunlaifat 於 10-6-17 10:22 發表
我會等 8月的家長會問清楚再決定. 又要囡囡轉校令我有d內疚, 唔知對她是否好事....好煩惱....gh 係好, 但都有代價:

1) gh 小學要好早上堂. 我們住得都近, 但仍要 6: 30 出門(如坐校車的話...聽聞要7:00到學校). 如 ...

7:00到學校!! 唔係嘛, 好辛苦喎. 其實而家轉左全日, 係咪可以改晏少少上堂?

我希望GH可以繼續比學生大抽獎, 呢個係其中一個我揀GH既原因.

me too. .... 我希望GH可以繼續比學生大抽獎, 呢個係其中一個我揀GH既原因........

最近見有d 媽咪問左學校, 學校又話不可以繼續比學生大抽獎, 好似次次問的答覆都唔同, 其實學校自己確定未 !!!

原帖由 elmolly 於 10-6-17 11:08 發表

7:00到學校!! 唔係嘛, 好辛苦喎. 其實而家轉左全日, 係咪可以改晏少少上堂?

我希望GH可以繼續比學生大抽獎, 呢個係其中一個我揀GH既原因.

我也想發表個人意見呀!  我認為"收幾多%"真係冇人知...要睇學生質素, 質素高, 小學部收得落手, %便高.

家長知道有上小學優勢, 也不能鬆懈, 仍要努力裝備小孩.  另外, 希望幼稚園快上軌道, 課程要實在, 不能太活動, 學術(寫字/認字/默書)也要重視, 否則上小一就苦了.  家長要配合學校, 出來的小朋友便是優秀的, %就會高了. <個人意見, 多多包涵>
~easybring~

原帖由 babychin 於 10-6-17 12:10 發表
me too. .... 我希望GH可以繼續比學生大抽獎, 呢個係其中一個我揀GH既原因........

最近見有d 媽咪問左學校, 學校又話不可以繼續, 好似次次問的答覆都唔同, 其實學校自己確定未 !!!
...

不是啦, 學校說可以比學生大抽獎。

醒目開學勳章

Chunlaifat

No worry wor

你應該對自己個女有信心

原帖由 chunlaifat 於 10-6-16 08:48 發表
她說不是直升,但一定是優先考慮

如果收街外人都不收自己學生...如替囡囡轉校, 咪"超錯"? 答我位小姐說不是 "100% guarantee", 我想如果有 90% 收的話都 okay la. but " 優先考慮"是什麼意思呢? 是否與街外人一樣要 i ...
‹ 上一主題|下一主題