用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! [複製鏈接]

原帖由 2bzmummy 於 10-5-19 15:04 發表

叻媽,馬女邊度使您擔心呀

你都係人地呀媽, 咁都唔明既?

早晨

原帖由 bettylam 於 10-5-20 00:34 發表
dear  2b&all:

晚安~

Dear Betty

偉哥真係茅得頂 ! >>>2b:偉哥數學矛得頂,到中學時都係全班no.1

佢經常好自豪咁話.

老師睇親佢本數學薄,就咪埋眼click click click

betty ...

Dear Betty

原來阿偉哥數口好精既,怪不得可以得抱美人歸啦

原帖由 bettylam 於 10-5-20 00:35 發表
dear all:

今晚同呀媽,呀媽同朋友,我叫呀姨,嘆足3粒鐘由7點30分~10點35分的潮州大戲.

嘩~一個字,正,呢班戲家班係大陸落黎香港演出,功架,唱腔簡直無人能及,我直頭全程投入,仲好回味細時呀婆經常帶我去潮州戲崩同埋 ...

Dear Betty

自己顧自己 ?

大家早晨

各位煮妹,2B 聽日又要遠征呀,我會得閒上黎 say HI 架

無人上黎咩 ?

原帖由 2bzmummy 於 10-5-21 17:19 發表
無人上黎咩 ?

2b,
我近排都好唔得閒上嚟,
阿媽近排成日進出醫院, 尋日去聯合覆診, 有位明愛義工小姐陪同老媽見醫生, 那義工約我 Sat 詳談我阿媽病情.

其實上星期四細佬陪老媽覆診, 醫生已講老媽患咩病, 但細佬轉頭就唔記得醫學名稱, 淨係話眼皮有障礙, 肌肉控制唔到, 實際係點都唔清楚, 今次義工小姐問得好清楚係肌肉無力症, 我上網 Check 過係重肌無力症’, 病徵同老媽對過, 大部份中哂.

老媽覺得哩兩個星期喉嚨唔舒服, 近哩個星期飲水, D 水會迥番上嚟, 食嘢慢, 星期二睇咗 C + 醫生, C + 話佢喉嚨發炎, 阿媽要求寫紙去化驗所照喉嚨, 尋日報告出咗, 好彩喉嚨無事, 阿媽食咗喉嚨發炎藥仲衰喎.

星期三晚, 魚菜已吃唔到, 只能吃流質, 飲水好易嗆.
如果上星期四細佬陪老媽覆診有寫低患咩病, 上網Check咗咩病情有心理準備呀嘛, 真嚇餐 C, 以為佢喉嚨有咩事 tim.

重肌無力症比較少數人患上喎, 老媽由4月幾雙眼睇嘢好朦, 左眼蓋垂仲下來, 淨番右眼視力, 好唔方便, 原來係神經線控制唔到眼肌肉, 控制唔到眼球, 有好花嘅影.

星期三仲伸延至喉嚨肌肉, 食唔到固體食物, 說話唔清好重 nose , 再嚴重會無力控制呼吸肌肉, 透唔到氣 C .

一直D 醫生都check 唔到嘢, 話佢眼退化咋, 係磁力共震報告出咗確定老媽患重肌無力症’,
尋日醫生至比咗藥老媽食咋.

原帖由 stitchfriends 於 10-5-22 01:06 發表

2b,
我近排都好唔得閒上嚟,
阿媽近排成日進出醫院, 尋日去聯合覆診, 有位明愛義工小姐陪同老媽見醫生, 那義工約我 Sat 詳談我阿媽病情.

其實上星期四細佬陪老媽覆診, 醫生已講老媽患咩病, 但細佬轉頭就唔記得醫 ...

stitchfriends

唔聽您講,我都唔識有呢種病添 咁好在家下醫生已經證實左伯有係呢種病,可以對症下藥,不過您細佬又好騎呢喎,叫得佢陪亞媽見醫生,都竟然會水過鴨背,聽完就算 ?

瑪花,

唔好講腸教, 交流下0者, 忘記0左你個女讀緊乜添..

學校派0左個女去世博做個半月,
真係義工0黎0架, 乜都自己出...

原帖由 maba 於 10-5-20 09:41 發表

46,

個女去上海做咩屬會既義工呀?
有機會都叫你女賜教吓我女~
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

醒目開學勳章

DEAR ALL:

sf:老人家年紀大左,病痛自然會多左,我媽都好touchwood,暫時只係尿酸高,不過一有事,隻腳就腫到好似豬蹄咁,好彩佢吾似我咁<為食>好忍口,如果吾係就大濟,我地做仔女,唯有好好照顧佢.

天陰陰真係好訓,今日6點幾同偉哥撐左早餐,一咪眼已經係買晚餸時間.

哇,偉哥放勞工假,尋日都返工工,不過就係做野附近bbq,b完立左的觀塘凍肉店燒烤野,返到黎已經8點幾,因為時間關係,我唯有剿左個韓式燒烤盤加個gas爐,實行係屋企韓燒,呢家野的醃肉雞翼味道真真吾錯,不比我地tko二期樓下間超正的凍肉店差,食到個個lam lam脷,不過太多食吾晒.

留番今晚煎過黎食,再加埋偉哥尋日係牛記街市捉左隻鮮雞,一陣出去買的新鮮靚正菜芯,黎個清熱芥菜咸蛋肉片湯,攪掂.

betty

原帖由 2bzmummy 於 10-5-22 08:09 發表

唔聽您講,我都唔識有呢種病添 咁好在家下醫生已經證實左伯有係呢種病,可以對症下藥,不過您細佬又好騎呢喎,叫得佢陪亞媽見醫生,都竟然會水過鴨背,聽完就算 ?   ...

2b, Betty,
多謝關心 !
老媽由星期四食藥後, 病情好咗D 啦, 佢話由尋晚已有力食到飯啦, 今日同老媽飲茶, 佢仲話趁食到飯食多D  tim.

精神好咗D, 有番笑容, 之前查唔出咩病未笑過 (無表情, 神經控制唔到面部肌肉).

星期四醫院同佢做肌電圖 (好多一塊塊 pad 貼在身體, 插電後, 試吓手部肌肉有無反應)

打針.......
E + 都係試緊藥喎, 但起碼對藥有反應, 食到飯.
之前擔心 C, 驚佢咁快......
我做做吓嘢諗諗吓就, 無咩心機 !

早晨

尋日呢度陽光普照,天氣不知幾好,點知道今朝起身見到外邊有雨,望下手機,氣溫得番 19 度 好在今日既行程係出機場去第二度咋

原帖由 正46 於 10-5-22 10:37 發表
瑪花,

唔好講腸教, 交流下0者, 忘記0左你個女讀緊乜添..

學校派0左個女去世博做個半月,
真係義工0黎0架, 乜都自己出...

...

馬女同呢度好多個小寶貝一樣,都係讀 S4,當然啦,馬女年年都名列前茅 我地邊度有得比

原帖由 bettylam 於 10-5-22 14:50 發表
DEAR ALL:

sf:老人家年紀大左,病痛自然會多左,我媽都好touchwood,暫時只係尿酸高,不過一有事,隻腳就腫到好似豬蹄咁,好彩佢吾似我咁好忍口,如果吾係就一濟,我地做仔女,唯有好好照顧佢.

天陰陰真係好訓,今日6點幾同 ...

Dear Betty

點解今朝仲未起身咩 ? 以為會見到您呷緊奶茶添

原帖由 stitchfriends 於 10-5-23 00:37 發表

2b, Betty,
多謝關心 !
老媽由星期四食藥後, 病情好咗D 啦, 佢話由尋晚已有力食到飯啦, 今日同老媽飲茶, 佢仲話趁食到飯食多D  tim.

精神好咗D, 有番笑容, 之前查唔出咩病未笑過 (無表情, 神經控制唔到面 ...

人的一生,離不開生老病 .......... 最緊要讓老人家過得開心,令自己作為仔女的問心無愧

醒目開學勳章

DEARall:

gm呀!

2B:我呢輪吾嘆奶茶,嘆慣鴛鴦 ,日日飲一杯,心情吾會灰,wakakaka.

吾知係咪心理作用,覺得飲鴛鴦無咁尿頻喎

你係咪出機場返黎hk呀

又係中西合璧早餐betty

醒目開學勳章

想問下各界煮妹,兄台意見

話說呀女呢輪除左係補習社全職外,仲搵左的上門補習,佢話佢知入大學要好多洗費,仲成日提住,要比多的家用我地,因為佢知我地搵錢好辛苦啊!我同偉哥都經常提佢,叫佢休息多的,relex,去玩下,安心等待放榜日.

佢前星期係網上睇岩一份補小學,confirm左尋日下午上去,點知個男主人,年紀差吾多60歲,一見到佢,即刻遞上一張application form,講明要佢清楚填晒所有資料,因為佢話呀女乜資料佢都無,佢點樣保障到佢屋企人的安全呀!

呀女填下填下,越填越吾妥,望下背面,成張入職申請書咁,背面連緊急聯絡人,父母資料,聯絡電話都要填埋,佢即刻同個男人講,我只係由agent介紹上門補習,所有資料已經比晒agent,你呢個要求吾係好合理,我都無聽過上門補習要咁樣填表法,個男人講,我有我做人的個人原則,我呢份form算係最簡單的一份,佢話佢以前開廠的.

呀女於是應佢,我都有我做人的原則,其間,個女主人都都好nice.做中間人,出聲話,吾洗填啦!點知個男的喝佢,叫佢咪出聲.

於是呀女,話你咁樣樣,我吾會補,個男的講,咁請便,隻手伸埋出黎,示意佢即刻走,呀女好嬲,好激氣喊住咁鬧佢,我覺得你係樹x辱緊我,我吾會補,但我要即時係樹用手機打比agent,話佢知呢個情況同埋係未開始補過,如果吾係agent會收2家錢.

期間個小朋友都開聲,爸爸,我過晒鐘補習時間啦!個男人無理佢仔仔,一意孤行.

呀女仲同佢個男人講,你要比番張form我,個男的話,我吾比,我會met爛佢,呀女話,你比番我,我自己met,個女主人都頂吾順佢老公,又開聲,你比番人自己met啦!

呀女一落街,好激氣喊晒打比我講個情況.

如果你地係呀女,會點處理,而作為一個母親,又會點樣啟動危機處理呢類情況呢!

betty

醒目開學勳章

dearsf:

忘了話你知,tko3期,地鐵一入左手邊間,名叫beauty professional美容屋,千奇吾好試,好嚇人,我上星期又試下個試做價,美容連按肩頸,hkd258.-,期間個女仔,一路做,一路試探口氣,一路hard sell佢的course,倒模同休息期間,走出走入5~6次同幫我同呀頭講價,攪到我跟本就無得relex,好鬼扯火.

你知吾知佢地開假, 次facial幾銀,係hkd960.-,話半價比我,送6送乜,把鬼,手勢都吾係非常好.

bettt

原帖由 bettylam 於 10-5-23 09:33 發表
DEARall:

gm呀!

2B:我呢輪吾嘆奶茶,嘆慣鴛鴦 ,日日飲一杯,心情吾會灰,wakakaka.

吾知係咪心理作用,覺得飲鴛鴦無咁尿頻喎

你係咪出機場返黎hk呀

又係中西合璧早餐betty ...

Dear Betty

點解改左口味無聽您講既 ?
我岩岩到左另一個城市,準備出去食飯啦
‹ 上一主題|下一主題