用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每逢考試臨近我都..........
樓主: 祖明
go

每逢考試臨近我都.......... [複製鏈接]

其實有時做得練習多都唔代表d咩咖.當小朋友冇起做練習既過程里面學習既話,咁講其實就係冇用啦..因為老師有老師教,個刻佢會好似默咗起個腦度咁,但係離開導師要靠自己,一面對變化就無從應對,哩個就係問題咯...其實唔係一個星期補幾多次既問題,最大問題係學習方法不對..既然佢可以記得陀螺,咁即代表喜歡既野好自己咁印起腦海裏面.所以對住哩仲小朋友,一定要用活動既方法,貼近生活,迎合佢地口味,咁樣就事半功倍啦~~

小朋友會唔會溫書溫到腦都實埋?? 所以唔上心&用心呢??

原帖由 77777 於 10-6-4 10:28 發表
尋晚溫書溫倒悶悶地, 我就由得阿仔做阿四抄冷飯我食, 佢有得玩之餘, 我又可以坐響度tou下, c6就做開飯個個, 我就坐享其成.... 有時考試真係幾大壓力....

原來阿仔抄飯都幾好味架... ...

That's is good.
How old your son ?

原帖由 77777 於 10-6-4 12:08 發表
我個仔十歲幾, 大家真係溫書溫倒好大壓力, 所以響我地睇住的情形下當比佢玩下law.....我又懶下tou下...

OIC.

咁現在溫緊呈分試 ?

原帖由 77777 於 10-6-4 13:42 發表
您心水好清, 係呀, 好大壓力..

因明年這個時候到我痲.

我囡囡今年五年級, 下星期要考呈分試, 我呢排都瞓得唔好, 好大壓力, 好驚囡囡會失手, 到時都唔知點好, 有時諗點解而家d家長會攪成咁, 我覺得好無奈.

原帖由 黃巴士 於 10-6-3 23:23 發表

你囝囝補課是補哪科?? 是否數學?? 或是全科??

only英、數兩科

原帖由 77777 於 10-6-4 14:52 發表
係呀, 真係好驚佢失手...我都想自己唔好咁大壓力, 不過真係做唔到take it easy.....上來亂咁吹水都係想減下壓, 我真係好驚...

me too!
所以近排多咗去自由嗰邊吹水,乜都吹一餐,好過鑽牛角尖
預祝大家成功過關,發揮到十足的水準。

原帖由 黃巴士 於 10-6-4 09:47 發表
小朋友會唔會溫書溫到腦都實埋?? 所以唔上心&用心呢??

呢點我都有諗過 但係最近教嘅嘢都未攪掂,之前教識咗嘅又唔記得,咪好似温極都温唔完咁囉!
唔理佢由得佢咩!恐怕會越積越多,到時難以補救

十分明白你們的心情, 亞女已完成所有呈分試, 下星期是畢業試, 最近學校操練 TSA and AT 真係人都麻木了.

我提議你們要留意小朋友的情緒, 如果你們緊張, 他們更加緊張, 期實佢地都知生死存亡, 只是吾肯認, 吾肯講, 吾肯面對, 眼見亞女同學失手的心情真係好難過, 每派一張卷就會有人淚灑當場, 唯有舒展她們的情緒, 下次再接再厲

共勉之, 一起努力

Marians

原帖由 77777 於 10-6-4 14:52 發表
係呀, 真係好驚佢失手...我都想自己唔好咁大壓力, 不過真係做唔到take it easy.....上來亂咁吹水都係想減下壓, 我真係好驚...

原帖由 csk家長jj 於 10-6-4 15:18 發表

me too!mouth:" />
所以近排多咗去自由嗰邊吹水,乜都吹一餐,好過鑽牛角尖
預祝大家成功過關,發揮到十足的水準。

我身邊有個朋友佢仔同我仔同年,成績比我仔仔還要差,但佢好似唔在乎咁,每次見我為咗個仔讀書精神病發,佢總係話我自己攞苦來辛,唔駛理佢大D就自自然然會好囉喎 係咪真

我信有奇蹟, 不過唔知會唔會發生係自己個仔身上囉

原帖由 祖明 於 10-6-4 15:29 發表

唔駛理佢大D就自自然然會好囉喎 係咪真 ...

原帖由 overview 於 10-6-4 15:31 發表
我信有奇蹟, 不過唔知會唔會發生係自己個仔身上囉

有時我真係好羨慕有D媽咪可以咁放得開。我問佢今次你仔考得唔好咁點算呀?佢只輕描淡寫答我"都冇辦法!我可以點呀?"
我真係做唔到囉!

果位家長又講得岩, 當你已盡晒辦法,仍然得唔到理想成績, 或者只係進步小小, (即唔會有奇蹟出現), 不如大家放鬆d, 隨緣啦~

其實最擔心係某d學生成績中上, 又未到最最top (最top既學生就算失手都可能仲係band 1), 係呈分試失手趺落band 2, 真係有排驚.

原帖由 祖明 於 10-6-4 15:43 發表

有時我真係好羨慕有D媽咪可以咁放得開。我問佢今次你仔考得唔好咁點算呀?佢只輕描淡寫答我"都冇辦法!我可以點呀?"
我真係做唔到囉!

Hi Umi,

依句講得好啱, 我都要用多D依句說話黎提醒自己,
可否分享在哪本書看到依句金句 !

2. 小朋友最大既缺點只不過是最小既優點!

原帖由 Umi 於 10-6-3 09:11 發表
我唸每個小朋友都有呢D問題出現. 我唯有得閒睇下書來舒解下自己, 自己情緒好D, 小朋友都會感覺好D, 咁氣氛好D, 咪學野吸收快D囉!

最近睇到D文章又幾好...重點都讓我分享一下:

1. 佢話同小朋友做功課或温書時既過 ...

原帖由 overview 於 10-6-4 16:01 發表
果位家長又講得岩, 當你已盡晒辦法,仍然得唔到理想成績, 或者只係進步小小, (即唔會有奇蹟出現), 不如大家放鬆d, 隨緣啦~

其實最擔心係某d學生成績中上, 又未到最最top (最top既學生就算失手都可能仲係band 1), 係 ...

Yes, I totally agree.

我身邊有個朋友佢仔同我仔同年,成績比我仔仔還要差,但佢好似唔在乎咁,每次見我為咗個仔讀書精神病發,佢總係話我自己攞苦來辛,唔駛理佢大D就自自然然會好囉喎 係咪真 ...

始終緊張好過唔緊張嘅.
你咁為小朋友著想, 佢地大大下會領悟到, 可能依家未係時候發揮出來遮,俾多些信心自己&你的囝囝.

唉!! 考試快D過啦!!

我身邊有個朋友佢仔同我仔同年,成績比我仔仔還要差,但佢好似唔在乎咁,每次見我為咗個仔讀書精神病發,佢總係話我自己攞苦來辛,唔駛理佢大D就自自然然會好囉喎 係咪真 ...

祖明,
我老公就是活生生一個好例子了,佢「叻仔」到連幼稚園都要佢留班,小學階段也經常滿堂紅,到中三時突然開竅,會考(30年前)更考到佳績呢!所以佢經常發表佢果套純天然讀書偉論,但我當佢發嗡風,佢out咗喇!現今讀書方向和風氣又點同以前呢!始終個底打得好,讀上去也穩陣d丫。

原帖由 csk家長jj 於 10-6-4 22:46 發表

祖明,
我老公就是活生生一個好例子了,佢「叻仔」到連幼稚園都要佢留班,小學階段也經常滿堂紅,到中三時突然開竅,會考(30年前)更考到佳績呢!所以佢經常發表佢果套純天然讀書偉論,但我當佢發嗡風,佢out咗喇!現今 ...

jj:
我嗰隻咪又係咁鬼樣囉!每逢我同佢呻個仔咁咁咁........
佢呀~~毫無創意:;pppp: 次次都答我同一樣嘢:
"算啦!唔好咁緊張嘞!細路仔開咗竅就唔同啦!任由佢自然發展啦!"
你話激唔激死吖

原帖由 祖明 於 10-6-4 23:21 發表

jj:
我嗰隻咪又係咁鬼樣囉!每逢我同佢呻個仔咁咁咁........
佢呀~~毫無創意:;pppp: 次次都答我同一樣嘢:
"算啦!唔好咁緊張嘞!細路仔開咗竅就唔同啦!任由佢自然發展啦!"
你話激唔激死吖 ...

其實你同仔仔都盡晒力喇!放鬆d啦!始終細仔係蝕底d,用開心鼓勵方法來幫他最後衝刺吧!可能效果仲好呢

我個仔仲勁,變咗個睡寶
請咗兩日假瞓到龍精虎猛,但今天一集隊又嘔了,回家又正正常常,我覺得他心理壓力居多!

‹ 上一主題|下一主題