用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無屯門或元朗既媽媽俾bb出去九龍塘讀書 ...
樓主: Fionyiu
go

有無屯門或元朗既媽媽俾bb出去九龍塘讀書 [複製鏈接]

Re: 有無屯門或元朗既媽媽俾bb出屯門

草莓妹妹:

架保姆車是否只供民生幼稚園讀書的學生? 另外車程要幾耐?  民生幼稚園是否很難考入去?  

你的小朋友以前讀n1係學d咩架, 有沒有功課做.  另外現在你的大仔讀k2, 要不要默書同計數? 課程深唔深?  學費多少?

可否告知?? 謝謝.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

byychan,

Could you tell me your son's school name in Kowloon?

Thanks,
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Hi Fionyiu,

我miss咗Oscar開放日呀. 其實我都會試呢間, 不過有朋友個仔讀過, 佢話k1已經要寫好多字, 程度太深, 對小朋友手仔發展唔好. 唔知國際班深唔深呢...

Hi 草莓妹妹,

我啱啱先看完一則報道話民生好難入... 你的大bb讀k2, 插班難入嗎?
Be strong and courageous. Do not be terrified; do not be discouraged, for the Lord your God will be with you wherever you go. -Joshua 1:9

Isaacisgood,

你朋友的小孩是否讀主流班?

Fionyiu,

我囝囝是插班考入去讀k2,跟住帶埋妹妹入去讀k1,民生幼稚園的課程唔深,係小學先至深,開學至今,我囝囝(K2)試過喺學校燒野食,放風爭,吹泡泡,去參觀兒童牙科診所,黎緊會去參觀益力多廠,開學時校長預告今年會去參觀麥當奴、寵物店,去淺水灣參觀一些有特色的建築物,去訪問巴士車長等等,重有d我都唔記得咗,所以小朋友喺呢度讀幼稚園會好開心,k2唔會有默書同計數,但每天都有功課。以前我囡囡喺天水圍讀n1都係番去玩,但佢成日都唔肯番學,而家佢喺民生就冇呢個情況,而民生K1一班有三位老師同一位嬸嬸,一個禮拜先至有一樣功課。學費$1546,保姆車只接送民生的學生,荃灣綠楊上車是尾二站,大概二十五分鐘至三十分鐘到學校,但放學都是尾二站,放十二點大概十二點九到綠楊。

Thank you for your information.

草苺妹妹 寫道:
Fionyiu,

我囝囝是插班考入去讀k2,跟住帶埋妹妹入去讀k1,民生幼稚園的課程唔深,係小學先至深,開學至今,我囝囝(K2)試過喺學校燒野食,放風爭,吹泡泡,去參觀兒童牙科診所,黎緊會去參觀益力多廠,開學時校長預告今年會去參觀麥當奴、寵物店,去淺水灣參觀一些有特色的建築物,去訪問巴士車長等等,重有d我都唔記得咗,所以小朋友喺呢度讀幼稚園會好開心,k2唔會有默書同計數,但每天都有功課。以前我囡囡喺天水圍讀n1都係番去玩,但佢成日都唔肯番學,而家佢喺民生就冇呢個情況,而民生K1一班有三位老師同一位嬸嬸,一個禮拜先至有一樣功課。學費$1546,保姆車只接送民生的學生,荃灣綠楊上車是尾二站,大概二十五分鐘至三十分鐘到學校,但放學都是尾二站,放十二點大概十二點九到綠楊。

Fionyiu,

我要Sunday 返Church問吓個朋友先.
Be strong and courageous. Do not be terrified; do not be discouraged, for the Lord your God will be with you wherever you go. -Joshua 1:9

草苺妹妹,

咁你囝囝插班考k2時, 多唔多人考?係唔係好難入?因我想bb k2-k3才出kln讀.

Dear All Mammy,

請問有沒有人知, kln 較好的幼稚園, k1考入去難D or k2,k3 插班考入去難D呢?

issacisgood,

我講屯門果間就係oscar, 佢國際班學費貴但我去過覺得唔算值, 又好視乎個外籍老師有無心機, 但佢地去年轉老師幾次, 我無乜信心. 而家去九龍仲貴, 但老師課程各樣都好滿意, 水準唔同. 校名pls check pm.

byychan,

could you please advise me the school name too?  Thanks.

‹ 上一主題|下一主題