用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今天去了救恩簡介會
樓主: yuengooluk
go

今天去了救恩簡介會 [複製鏈接]

回復 4# tungmom 的帖子

would u mind provide more information about Kau Yan's interview?
thx a lot

回復 3# mictwin 的帖子

我亞仔讀緊k1,後備救恩落選,所以現讀Vic,佢依家讀得好開心,但我們最終想他讀傳統小學,所以正考慮搏一搏報插班救恩k2。請問插班申請容易嗎?如果他在vic讀得開心,是否應三年後才奔波找小學,讓他幼稚園生活小一點壓力,大家有何意見?

Vic同救恩都係活動教學,點解要轉救恩呢?
我小朋友讀Vic K3,發覺佢以後上傳統小學會有難度,所以想行傳統就早啲轉啦。但最終都要睇你小朋友性格lor.

救恩小一應該4班,平均25,6人一班,約100人,扣幼稚園,外來約收40人,about5XX申請,成13,14人爭一個位...Oh
妹妹豬 齊來做個好朋友)

cost?

May i know how much per year? and how much for the school bus from school to Kennedy Town?

Applicants is 1000+ this year in 2011/2012

原帖由 zitaeric 於 11-10-3 09:40 發表
救恩小一應該4班,平均25,6人一班,約100人,扣幼稚園,外來約收40人,about5XX申請,成13,14人爭一個位...Oh

原帖由 ftcl 於 11-10-1 10:54 發表
我亞仔讀緊k1,後備救恩落選,所以現讀Vic,佢依家讀得好開心,但我們最終想他讀傳統小學,所以正考慮搏一搏報插班救恩k2。請問插班申請容易嗎?如果他在vic讀得開心,是否應三年後才奔波找小學,讓他幼稚園生活小一點壓力,大家有何 ...

我個仔仔都係今年轉到救恩讀K2,我5、6月打去問有無位,跟住學校話未知,好似到6月尾既時候,再打去學校問,就話有位可以交FORM申請,之後會通知幾時interview,當日我都見到有幾組人interview,星期六去interview,星期一就通知!其實救恩都成日都有人插班,而且老師超級有愛心,應該唔需要擔心唔適應。
我唔知vic教成點,所以好難卑到意見,但係我真係好開心入咗救恩,有咁好既老師教我個仔!

tattc,

Could you tell us the medium of instructions at Kau Yan. CHinese =? PTH? Others in Cantonese? Any difference for lower/senior classes?

There's another thread which discuss about it and hope you could share with us.

thanks
Candy

原帖由 tattc 於 11-10-23 15:50 發表

我個仔仔都係今年轉到救恩讀K2,我5、6月打去問有無位,跟住學校話未知,好似到6月尾既時候,再打去學校問,就話有位可以交FORM申請,之後會通知幾時interview,當日我都見到有幾組人interview,星期六去interview,星期一就通知!其實 ...

回復 30# CandyTheMom 的帖子

我提供係KG既資料:

一班大概有20個﹣30個學生,下午班會無咁多人。

兩個班主任,平時多數用cantonese溝通,無特別講明有中文堂,但應該係用cantonese教,每個星期都會有3﹣4堂英文/普通話堂都係由native teacher教。另外英文堂有教 Jolly Phonics!

每兩個星會借4本書睇,另有閱讀計劃可參加,一年要睇30﹣130本書,不過唔一定要參加!我好鍾意學校揀既書,我覺得學校係有用心選擇過,而且書中既內容同課堂上既內容係有關連,所以返到屋企小朋友會更加有心機睇。

差唔多每日都有運動堂,所以星期一至四都著運動衫。

功課唔算多,每日得一樣!星期五會多啲,另外有好多相片分享既功課,做完之後,小朋友返學要出嚟講解一次。

我個人感覺,救恩既教學方法都好重視兩文三語,同培養閱讀習慣,而且仲會加強朗讀練習,所以不知不覺上咗一個半月我個仔仔進步咗好多,另外老師好細心,好快睇到小朋友既缺點,幫助佢改善!我真係感受到一間真正為咗教學既學校。

‹ 上一主題|下一主題