用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉X麗令我太失望了!!
樓主: kaka_blog
go

嘉X麗令我太失望了!! [複製鏈接]

原帖由 kaka_blog 於 10-7-22 12:18 發表
我小朋友讀沙田校,正如各位家長講,你地好多不愉快既經驗,我小朋友全部都領教過...佢地老師皮笑肉不笑,學校亞姐做野馬虎,我小朋友次次放學出黎,件底衫都無涉好,整哂出黎,我見其他家長接放學時人人都投訴..事實上佢地 ...
...
點知係過去一年裡面,佢地都無法令我小朋友鐘意返學,除左英文老師,我小朋友一d都唔鐘意見到班主任..唉!! 好相信個班主任真係有愛心、用心教個小朋友既話,佢地一定感受得到,但我小朋友最後一日放學時,班主任連bye bye都唔講句”的”左我個小朋友出學校門口,呢個班主任”幾有”愛心就不言而喻啦,

噢! 原來嘉x麗(沙田校)(第一城?)係咁差.
當年我住第一城, 同仔仔報了嘉x麗和帝堡城的啟c, 最後因為見到嘉x麗的toilet好似唔係咁乾淨, 冇選擇到讀. 為了方便仔仔在啟c番學, 我仲搬埋上帝堡城住. 我真係好慶幸幫仔仔選對了幼稚園. 原來一間幼稚園係可以咁差.

我小朋友都係N 班讀嘉X麗, 讀左三幾個月就轉校, 原因係一間沙田出名幼稚園收佢插班所以轉校! 但我對嘉X麗的感受没有你們的討厭,  但亦認同校舍太細! 相反,  小朋友由最初哭着上學, 一星期後便自己可行入課室上課, 亦投入學校生活, 生病没上學幾日, 老師也有致電慰問! 班主任亦很留意及能指出小朋友的問題! 直到我提出轉校, 班主任也没有反轉豬肚, 反而教我怎樣幫助小朋友適應另一所新學校! 當時眼見小朋友只有2歲多己熟習及適應學校, 又唔覺嘉X麗係咁衰, 都心大心細轉校問題, 最後都係轉了去新校, 返學第一天小朋友都没有哭, 還表現出一派淡定, 連新校老師也很驚訝, 因新新有些小朋友己上了5個月課也仍然哭着不上學, 反而我小朋友很快就懂得課室規矩及享受學習, 我和老公都認為係嘉X麗的功勞, 她讓小朋友明白上學是什麼一回事, 是一件令人愉快的經歷, 老師, 同學都很好的, 所以就算小朋友去到新校也帶着這個觀念及感受去, 亦因此令他不會害怕學校這環境, 所以我仍然認為嘉X麗給了一個美好回憶及灌輸了愉快上學給我小朋友, 令他不害怕上學這一回事!

原帖由 kaka_blog 於 10-7-22 12:18 發表
我小朋友讀沙田校,正如各位家長講,你地好多不愉快既經驗,我小朋友全部都領教過...佢地老師皮笑肉不笑,學校亞姐做野馬虎,我小朋友次次放學出黎,件底衫都無涉好,整哂出黎,我見其他家長接放學時人人都投訴..事實上佢地 ...

我認為每所學校都有好和不好的老師,但比我覺得呢間的佔多少少不太有愛心的老師,我估你好幸運遇到位好的,我見都有一、兩位老師真係好有愛心,可惜不是教我小朋友。
我小朋友有好幾次連續請了幾日病假,老師都沒有打電話問侯,就算打來都是問我黎唔黎攞功課,就完全沒有提到我小朋友的病況,不止一次,所以咁我先好失望。比得咁貴嘅學費,佢哋連做吓戲都費事!!

原帖由 nc2000 於 10-7-24 00:25 發表
我小朋友都係N 班讀嘉X麗, 讀左三幾個月就轉校, 原因係一間沙田出名幼稚園收佢插班所以轉校! 但我對嘉X麗的感受没有你們的討厭,  但亦認同校舍太細! 相反,  小朋友由最初哭着上學, 一星期後便自己可行入課室上課, 亦 ...

原帖由 nc2000 於 10-7-24 00:25 發表
我小朋友都係N 班讀嘉X麗, 讀左三幾個月就轉校, 原因係一間沙田出名幼稚園收佢插班所以轉校! 但我對嘉X麗的感受没有你們的討厭,  但亦認同校舍太細! 相反,  小朋友由最初哭着上學, 一星期後便自己可行入課室上課, 亦 ...

你太幸運了,百年難遇的一個好老師,不如你講下果位老師叫咩名,一方面可以對佢公平D,二方面也可以讓現時在該班的家長放心D.

yes my friends son study at this school said the teacher is not good and not care the kids

我相信講左出黎就嚇親班新學生既媽媽...但呢個不知所謂既班主任係呢面做得最耐架,第日再遇到唔開心既事記得出聲!!

原帖由 luiflora 於 10-7-24 09:30 發表

你太幸運了,百年難遇的一個好老師,不如你講下果位老師叫咩名,一方面可以對佢公平D,二方面也可以讓現時在該班的家長放心D.

估唔到咁多家長同我對呢間學校既觀感一樣, 我個女同我講老師鬧佢, 佢唔鍾意老師, 2歲幾都識咁講, 反而鍾意英文老師...
所以, 讀完n1之後都唔升k1, 轉校, 理由好簡單:
1) 佢一直同唔到我阿女戒片, 我d朋友既仔女返2星期學已戒晒片. 反而, 一畢業, 我阿女就完全唔駛用片...
2) 學校環境差, 又細, 又舊; 佢重夠膽死 k1 收$2980學費!! 我而家阿女將讀九龍塘學校, 都只係貴幾百蚊, 環境好好多!
3) D小朋友又咳又傷風都比佢地返學, 搞到我阿女平均一個月就病一次.

***以上只係我個人意見~

班主任個樣係咪似蘇絲黃?

佢唔係教N班果邊ga。我覺得N班聽電話個主任幾nice!

原帖由 peaceful88 於 10-7-29 15:12 發表
班主任個樣係咪似蘇絲黃?

我的兒子在黃埔嘉x麗讀了一年N1,我覺得並非大家講得咁差, 反而我覺得好好。當時佢仲用緊尿片,都係學校幫佢戒的,大約兩個星期就戒到啦。呢一年我係睇住佢進步,仲學到好多野,比我想像中好。老師都對小朋友好好,有少少野都會打電話俾我,反且我覺得咁細的小朋友總會互相會推撞,搞搞陣,都係好小事,反而係我同老師講無事啦,好少事。至於成日病, 小朋友一返學我就遇左成日病, 因為小朋友的菌特別勁,總要過呢個階段。

嘩, 好彩姐, 果時我阿女考左成6間幼稚園, 最後york收左, 我唔想阿女讀york, 見到呢間其中一間分校, 係我老豆同媽咪住果度樓下, 想報讀, 果時佢地仲有位, 最後, 我都係決定去左york,如果唔係今日我阿女就........

死火, 我個囡可能讀下年N班. 我留左位PM班做BACKUP.  我貪近, 方便, 都聽到此校老師不好, 沒有愛心, 但無想到去到如此地步.  希望有其他學校收我個囡讀N.  那$600給他們去再培訓.
‹ 上一主題|下一主題