用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 邊間直資中學好?
樓主: tom911
go

邊間直資中學好? [複製鏈接]

香港區有沒有好介紹

[我個女明年升中一, 好想找一間活動式教學. 而且她成績不太好, 有沒有一些Brand 2 頭的中學介紹呢??? ,]原帖由 wan2010 於 10-9-5 14:31 發表
我女兒今年讀保良局顏寶鈴書院中一。之前亦考獲:聖瑪加利男女英文中學、培僑書院(沙田)及體藝學位。

但鑒於下列原因,我們最後選了保良局顏寶鈴書院:
1.地點近我家
2.學校無宗教
3.校舍大,有室內泳池(我女兒至愛)及Gym  ... [/quote]

回覆 21# clw_jun 的文章

BAND2 中 - 優才書院

校風唔錯, 學生都幾乖
活動式教學
功課少
會考成績麻麻地 (最好的學生有4A)
中小學共用一校舍
學費hk$3xxx一個月

回覆 2# clw_jun 的文章

我冇香港區學校詳細資料。但你可以根據下列條link睇下有冇邊間適合,然後再睇吓BK fans有乜comments先作決定。http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_175/schlist(fees)_e_c.pdf

回覆 1# tom911 的文章

以我所知佢係Band 1.
中文科係用普通話教。其他科(除中史)全部用英文教。
校內所有人之間(老師與同學/同學與同學)必須用英文交談。一星期內其中一日則必需用普通話談話。
我覺得Band2生都可以試,冇謂抹煞個機會。
學校在十一月十四日會有Form One Admission Seminar,你可以到時去聽吓知多d,記得要預早book位。

你想知多d,可以PM我。

請問各位, 沙田培基直資中學校風和成績好唔好?  另外, 還想問一下, 有否人知道現在還有那些學校叩門位? (在沙田同九龍區都可以).謝謝!

回覆 1# carcar-bb 的文章

係咪沙田培僑呀?

佢係一間非常活動教學(類似國際學校),但又唔讀IB,或者咁樣會令d家長覺得唔係咁好卦。

原帖由 wan2010 於 10-9-10 11:52 發表
佢係一間非常活動教學(類似國際學校),但又唔讀IB,或者咁樣會令d家長覺得唔係咁好卦。

So many this type of DSS schools in HK???? In my mind at least Lxxxx, HKxxxxx, Cxxxxx, .........

家長話好, 因佢地buy佢係一間非常活動教學(類似國際學校).家長話唔好, 因又有家長唔buy 太自由加本地公開成績又唔夠好.不過第一年考, 係需要少少時間.

原帖由 wan2010 於 10-9-7 11:50 發表
以我所知佢係Band 1.
中文科係用普通話教。其他科(除中史)全部用英文教。
校內所有人之間(老師與同學/同學與同學)必須用英文交談。一星期內其中一日則必需用普通話談話。
我覺得Band2生都可以試,冇謂抹煞個機會。
學 ...

請問面試考什麼? 請分享.

你哋講緊培基書院 or 培僑書院 ?

Add one more point, we go for DSS or other type of schools, the ultimate point is admistted into university in HK.

Esp only 18% can get into university in HK, think beyond secondaray school.

Which schools are you talking about?  Can you share with us?
原帖由 ANChan59 於 10-9-10 14:03 發表

So many this type of DSS schools in HK???? In my mind at least Lxxxx, HKxxxxx, Cxxxxx, .........

可否告之我多些有關這校的情况.
啲老師是否好鼓勵学生
啲学生點?

原帖由 wan2010 於 10-9-5 14:31 發表
我女兒今年讀保良局顏寶鈴書院中一。之前亦考獲:聖瑪加利男女英文中學、培僑書院(沙田)及體藝學位。

但鑒於下列原因,我們最後選了保良局顏寶鈴書院:
1.地點近我家
2.學校無宗教
3.校舍大,有室內泳池(我女兒至愛)及Gym  ...
‹ 上一主題|下一主題