用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010-2011 K1G PM@Dorset Road
樓主: qoo_pooh
go

2010-2011 K1G PM@Dorset Road [複製鏈接]

醒目開學勳章

弟弟這幾日放學都係校車瞓左覺
返學真是節目豐富.........

qoo-pooh
妹妹都有瞓,仲要落車都瞓上姐姐身到。其實她返上午班較合適,一早就起來。

qoo_pooh, Crystal So,

我問過細仔佢話係蘋果組,  另外, 我分享一吓我大仔超煩
下年的升小事件先, 其實已有一個小學收了他, 但不是我
心儀的一所小學, 所以我等YW及DBS的結果後再決定, 我
都會玩大抽獎, 如兩間心儀的學校不收, 我會玩大抽獎,
及我會考多一個St. Joseph's作考慮, 其他學校不考了,
因為已有一間收做backup....大家都努力加油呀....
Crystal So, 我大仔是k3s, 你呢...多多指教..
my msn: [email protected]

醒目開學勳章

CrystalSo,
妹妹是不是早睡早起呀?

我家弟弟早上起來食完早餐玩一陣,
10點都會再瞓一覺才返學 ~~
若早上唔瞓, 肯定全個下午恰晒眼瞓 ...

原帖由 CrystalSo 於 10-9-10 11:27 發表
qoo-pooh
妹妹都有瞓,仲要落車都瞓上姐姐身到。其實她返上午班較合適,一早就起來。

醒目開學勳章

B仔媽媽,
恭喜晒, 你仔仔好叻仔呀
我下年的計劃有D似你的部署,
你介唔介意話我聽邊間小學有得抽獎又咁快知result?
可pm給我嗎?

原帖由 B仔媽媽 於 10-9-13 11:56 發表

我問過細仔佢話係蘋果組,  另外, 我分享一吓我大仔超煩
下年的升小事件先, 其實已有一個小學收了他, 但不是我
心儀的一所小學, 所以我等YW及DBS的結果後再決定, 我
都會玩大抽獎, 如兩間心 ...

qoo-pooh

Please check pm.

B仔媽,qoo-pooh
希望b仔考到心儀學校。合眾之力,討論一下,其實我都來向前輩收收料。剛剛考完英華,實在有點難度,校長日日聽小朋友講故事,要選300個再見家長   

妹妹早睡早起,我都想佢再瞓。她話班裡有男同學哭想著想要媽媽。

Crystal So,--我仔在18/9先in, 祝大家都成功yeah, 昨日我先生去DBSPD交表, 勁多人同埋有許多KV學生去申請,
各位家長努力加油呀......

hi, 朗曜報到.
我見依班好多都有家姐阿哥. 可能專登安排一起.
我也有個女(11/2005)讀k3. 和細佬一起返學放學好開心.

hello 朗曜媽媽,

我大仔現在都讀緊K3S, 是否同你個大女一班呀....,
我都估計有哥哥姊姊讀緊的小朋友是安排同一班, 我
都認同與哥哥一齊返學放學真是很開心的事, 如有時
間多多交流一吓, 升小心得呀......

我女女讀K3T, 考小學目標主要都係女校. 但又想惠及細佬, 好頭痛...

原帖由 B仔媽媽 於 10-9-16 15:22 發表
hello 朗曜媽媽,

我大仔現在都讀緊K3S, 是否同你個大女一班呀....,
我都估計有哥哥姊姊讀緊的小朋友是安排同一班, 我
都認同與哥哥一齊返學放學真是很開心的事, 如有時
間多多交流一吓, 升小心得呀...... ...

醒目開學勳章

B仔媽媽, Crystal So,
你們仔仔是不是已見英華校長呀?
我有個friend仔仔上年考, Daddy是舊生, 入到最後300強,
朋友話校長final interview 會問返小朋友見校長的情況,
做過的事等等......  考long term memory ...........

醒目開學勳章

澄曜媽媽,

Hello ~~ Nice to meet you
我家哥哥都係11/2005, 但我俾佢做大仔呀
你囡囡好叻女呀......  做細囡考到KV

原帖由 澄曜媽媽 於 10-9-16 14:55 發表
hi, 朗曜報到.
我見依班好多都有家姐阿哥. 可能專登安排一起.
我也有個女(11/2005)讀k3. 和細佬一起返學放學好開心.

醒目開學勳章

澄曜媽媽,

你住邊區呀?
聽聞自行要入表啦.......  你選左未呀?

原帖由 澄曜媽媽 於 10-9-20 12:06 發表
我女女讀K3T, 考小學目標主要都係女校. 但又想惠及細佬, 好頭痛...

醒目開學勳章

老師教弟弟話中秋節食月餅,
                           玩燈籠,
                           食林柿,
                           食菱角
弟弟講到好似人朗誦咁, 好鬼攪笑

原帖由 qoo_pooh 於 10-9-27 16:20 發表
B仔媽媽, Crystal So,
你們仔仔是不是已見英華校長呀?
我有個friend仔仔上年考, Daddy是舊生, 入到最後300強,
朋友話校長final interview 會問返小朋友見校長的情況,
做過的事等等......  考long term memory .... ...

qoo-pooh
謝謝你的提點。

妹妹每晚都講下學校的生活點滴,突然提下,我覺得似老人癡呆,無端端講下。
1. Ms Wong會在門口等我地返來。
2. Ms Wong唱歌時笑咪咪。(是否覺得老師好靚-是呀)
3. 自已返斑房?是。
4. 讀書書-森林幼稚園(根德園幼稚園),返學好開心,有
   Ms Wong/Ms Yau。
5. Ms Law無返。
好攪笑呵

醒目開學勳章

CrystalSo,
你囡囡講野好叻呀.......
我問弟弟, 佢只答我係唔係, 很少自己講學校的事
但有時佢又失驚無神講一些學過的東西
佢昨晚無端端話A for Apple, A for aeroplane

原帖由 CrystalSo 於 10-9-28 09:09 發表

qoo-pooh
謝謝你的提點。

妹妹每晚都講下學校的生活點滴,突然提下,我覺得似老人癡呆,無端端講下。
1. Ms Wong會在門口等我地返來。
2. Ms Wong唱歌時笑咪咪。(是否覺得老師好靚-是呀)
3. 自已返斑房?是。
4. 讀書書- ...

醒目開學勳章

另外, 我想幫哥哥問-
哥哥派左中文星簿,
我見內頁有些句子, 配詞,
知唔知本星簿除左用作默書,
那些句子, 配詞是怎樣用的?
要識寫那些句子, 配詞?  還是用作認字呀?

醒目開學勳章

duplicated!

原帖由 qoo_pooh 於 10-9-28 09:37 發表
另外, 我想幫哥哥問-
哥哥派左中文星簿,
我見內頁有些句子, 配詞,
知唔知本星簿除左用作默書,
那些句子, 配詞是怎樣用的?
要識寫那些句子, 配詞?  還是用作認字呀? ...

qoo-pooh
今早問亞哥要默詞語,都不知是否真的???
‹ 上一主題|下一主題