用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖傑靈女子中學家長交流站 Part 2
樓主: lcy1998430
go

聖傑靈女子中學家長交流站 Part 2 [複製鏈接]

回復 ELJCHL 的帖子

升上中學比小學多活動,小學班主任講St.Cat較適合活潑型女仔。 會唔會辛苦視乎小朋友資質及努力程度,我所感覺唔算辛苦,因為中一唔會俾太大壓力學生,從而培養學生由心出發主動學習。

估唔到呢處咁少人,成個月人影都冇隻! 係咪各位未知成績所以忐忑不安?

想入st. cat係米好難?? 面試形式係點? 請大家幫忙回覆
http://hk.myblog.yahoo.com/

昨天in完, 學校講明睇校育局ranking選150-160人interview, 面試1.5小時分幾part, 先用紙筆記低一d興趣, 跟住讀普通話及英文各一篇, 再進行小組討論時事新聞,最後見副校用英文對答

Old_pama 發表於 12-12-17 23:30
回復 ELJCHL 的帖子

升上中學比小學多活動,小學班主任講St.Cat較適合活潑型女仔。 會唔會辛苦視乎小朋友 ...

中一真係讀得舒服, 各位家長不用太擔心, 只要小朋友係BAND 1 Student, 好快就適應

like_travel 發表於 13-6-18 12:14
中一真係讀得舒服, 各位家長不用太擔心, 只要小朋友係BAND 1 Student, 好快就適應 ...

同意,所以要搵間適合自己小朋友banding嘅中學係非常重要。 我位小朋友讀得好開心,如果有其他家長揀咗或入到呢間學校,應該放手俾位小朋友自由發展,加以從旁觀察及協助,讀書係靠自己!

回覆:聖傑靈女子中學家長交流站 Part 2

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

引用:小女九月會轉校,有夏季及冬季校服,及中一

原帖由 esmond88 於 13-07-10 發表
小女九月會轉校,有夏季及冬季校服,及中一教科書出讓。有興趣請PM我。

...
點解要轉校?咁你個女會轉去邊間?重讀中一定會升中二?

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

引用:小女九月會轉校,有夏季及冬季校服,及中一

原帖由 esmond88 於 13-07-10 發表
小女九月會轉校,有夏季及冬季校服,及中一教科書出讓。有興趣請PM我。

...
你不如捐俾學校,等學校轉送俾有需要嘅新生,話哂你都係有米之人,雖說小富由儉。希拉莉都應該同意咁做!

11月25日星期一上晝係開放日,有心嘅家長可以參觀吓。

想請教咁多位媽咪
因本人係舊生,小女又想讀呢間,請間有冇人係自行收?大約全級第幾先有得in ?而家F.1有幾多班?通識係咪用中文教?
另外,若自行冇機,要靠大抽獎,有冇人係大抽獎入?機會大嗎?小學係觀塘網,盼指教!謝!!!!

‹ 上一主題|下一主題