用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2010/11 K1B KENT RD AM
樓主: toto510
go

2010/11 K1B KENT RD AM [複製鏈接]

係呀,我都見到,不過老師好似話要印個"我學會了"之類既野係第一頁,即係教晒唔駛再帶返黎.我諗呢本要帶掛.

阿仔今日唱"good morning, good morning,to my dear friends",係咪即係今日有英文堂???

原帖由 MelodyLeung11 於 10-9-20 14:47 發表
今日派左本"兒童樂園", 明天需要帶返學校嗎?

我都見到,不過老師好似話要係第一頁印上"我學會了"之類既先至等如教晒,唔駛再帶返去.我諗呢本要帶掛.

仲有,今日阿仔唱"good morning, good morning to my dear friends" 係咪即係今日有英文堂呢??

原帖由 MelodyLeung11 於 10-9-20 14:47 發表
今日派左本"兒童樂園", 明天需要帶返學校嗎?

我個仔一落校車就同我講老師派左本書, 日日都要帶返學!!
而且應該係未教晒, 我個仔話教到"小熊"個頁JAR WOR...

我仔由返到屋企就一直睇本書,食飯又睇,今晚都冇睇TV 仲好心急叫家姐教佢唱入邊首歌
佢又話今日老師教咗佢哋個"大"字,老師仲用身體示范個"大"字,佢又係度做,仲話老師教:一橫一撇...
佢又話每個同學仔有一條魚(我估係响課室個board度貼住),唔知做到乜就係魚上面貼乜乜??有冇人知??
btw,我仔好少講咁多嘢

嘩, 叻叻呀!,你阿仔咁厲害既. 我TOTO無講咁多WO.淨係話教左乜乜之類,其他未教.

今日就話p.9教左可以做貼貼紙,但係手冊係無寫做功課既.咁信唔信佢好呢??
你地小朋友又有無話要做呀??

原帖由 ececbaby 於 10-9-21 00:02 發表
我仔由返到屋企就一直睇本書,食飯又睇,今晚都冇睇TV 仲好心急叫家姐教佢唱入邊首歌
佢又話今日老師教咗佢哋個"大"字,老師仲用身體示范個"大"字,佢又係度做,仲話老師教:一橫一撇...
佢又話每個同 ...

阿囡今日話我知教左耳朵個字, 總數下有幾多隻. 我問佢有無唱歌呀? 佢唱左首月亮歌 - 月亮光, 月亮圓, 好像燈籠在天上. 唔知有無錯漏. 今日知唔知有無功課呀? 有新書喎.

原帖由 toto510 於 10-9-27 17:37 發表
嘩, 叻叻呀!,你阿仔咁厲害既. 我TOTO無講咁多WO.淨係話教左乜乜之類,其他未教.

今日就話p.9教左可以做貼貼紙,但係手冊係無寫做功課既.咁信唔信佢好呢??
你地小朋友又有無話要做呀??

...

係呀,有新書.toto話做書包個版,'貼左"1"字.
上星期好似教左"耳",腳", " 口", "大"字.

尋晚話有個女仔唔乖走來走去,老師好嬲.

原帖由 MelodyLeung11 於 10-9-29 15:16 發表
阿囡今日話我知教左耳朵個字, 總數下有幾多隻. 我問佢有無唱歌呀? 佢唱左首月亮歌 - 月亮光, 月亮圓, 好像燈籠在天上. 唔知有無錯漏. 今日知唔知有無功課呀? 有新書喎.

...

今日派咗syllabus,係迷要考試呢?
短短10日,原來都教咗好多嘢啵。
仲有,我而家先知老師係要跟埋KV校車,都幾辛苦呢!

阿仔話今日見到miss Au.佢又好鍾意做運動.

係呀,我當日問過老師,因為我想返學就跟車,放學有時可以去接佢,順便見下老師了解下.不過miss ng 話放學佢要跟校車,只得miss chong 係度.

唔知係唔係.我記得老師話佢地考試係無特定無通知.所以考左都唔知.究竟係點既呢?定係k1先係咁既呢??等我問下d鄰居先.

不過係無校曆表,只有假期表咋wo.了解下再匯報下.

另外,我問過d人先知原來小朋友如果乘校車既,返學同放學都會先到多實道大校落車再分流排隊,然後再車佢地過去細校.

原帖由 ececbaby 於 10-9-30 14:20 發表
今日派咗syllabus,係迷要考試呢?
短短10日,原來都教咗好多嘢啵。
仲有,我而家先知老師係要跟埋KV校車,都幾辛苦呢!

係呀, 我接放學時都見到Miss Ng向校車到數人, 如果想向老師了解下, 送返學時可以見到老師問, 時間會充裕D.
今日阿囡唱, "見到老師說聲好, 見到同學說聲好" 配合埋動作好得意.

原帖由 toto510 於 10-10-2 08:52 發表
係呀,我當日問過老師,因為我想返學就跟車,放學有時可以去接佢,順便見下老師了解下.不過miss ng 話放學佢要跟校車,只得miss chong 係度.

唔知係唔係.我記得老師話佢地考試係無特定無通知.所以考左都唔知.究竟係點既 ...

今日見到鄰居問起先知,原來kv考試係唔會通知家長既.考左先知道.不過佢又話當你知道無功課做既時候就係考試wo.都幾得意wo.

幾日都無上來看看,唔知其他小朋友怎樣呢?

toto話班上有個同學叫sky,佢成日話sky呢乜乜,sky咩咩咁.我諗佢地係好朋友.

上星期佢又話轉組,一組做手工,轉組玩小肌肉.仲話課室內面貼左每人一個男孩子公仔同女孩子公仔.個公仔係自己塗顏色添.

呢輪佢成日諗: 人--工人, 腳--左腳,右腳,眼--眼睛,耳--耳朵,口--門口,手--左手右手, 大--大石.
佢都好鍾意返學,又學到野wo.雖然佢有話俾老師話過,(一共兩次,第一次係玩bow太,第二次係轉圈時太快怕佢整親人)不過佢都話喜歡呢間學校.我諗真係無選錯.唯一差少少就係無大型活動.我諗哈佬喂都係無function架啦.唯有希望第時我地呢班家長可以約出黎,等D小朋友有D活動啦.

可能三個鐘,又要學野,又茶點,又小息,排隊去洗手間.扣扣埋埋,都無幾多剩.

尋日佢又好開心咁諗英文: A grey big ball i see,
                                  ......,(唔記得)
                                  let us count it,
                                  one, two, three.

數學又話有叻叻數字咭.不過無講係乜.

唔知其他仲有學D咩呢,睇下其他同學報下料,等我可以多D同阿仔有共同語言有並鳴先.

我個仔日日都有教我地讀字卡, 而且仲識講好好笑嘅野
e.g. BB先講鼻鼻架, 小朋友係講"鼻子"架!!

另外, 佢尋日都有教我地唱"THE BALLS", 歌詞如下:
The Little Ball, The Bigger Ball,
The Great Big Ball, I See
Let's Count the Balls,
One, Two, Three [Clap]

好似仲教左點寫數目字"2"

你toto好叻呀!講咁多嘢比你知,我仔Sky呢排都唔講學乜...可能佢唔記得呀   ,又冇乜唱歌,我都唔知佢學咗咩歌仔 ...淨係有時有貼紙,佢話答唔到就冇,但我問佢答乜又唔知

佢話你仔仔係apple組,啱唔啱呀?

原帖由 toto510 於 10-10-13 09:12 發表
幾日都無上來看看,唔知其他小朋友怎樣呢?

toto話班上有個同學叫sky,佢成日話sky呢乜乜,sky咩咩咁.我諗佢地係好朋友.

上星期佢又話轉組,一組做手工,轉組玩小肌肉.仲話課室內面貼左每人一個男孩子公仔同女孩子公仔. ...

我個囡就成日唱歌, 話Miss Au彈琴, 佢就返黎成日扮Miss Au彈琴, 叫我坐低唱歌, 前陣子成日唱月亮歌,禮貌歌"見到老師說聲早.....,今日就唱紅羅蔔同蕃茄歌, 佢唱中文真係唱得唔清楚, 英文就唱得好好多, bingo, mary had a little lamb...另外, 佢話自己係蘋果組. 字卡的字比佢睇, 佢識讀哂, 仲會配合動作添, 好好笑. 佢仲話今日有果汁飲, 唔知真唔真, 有時可能係佢的幻想, 哈哈. so far 阿囡返學都好開心.

原帖由 ececbaby 於 10-10-13 17:16 發表
你toto好叻呀!講咁多嘢比你知,我仔Sky呢排都唔講學乜...可能佢唔記得呀  mouth:" /> ,又冇乜唱歌,我都唔知佢學咗咩歌仔 ...淨係有時有貼紙,佢話答唔到就冇,但我問佢答乜又唔知

佢話你仔仔係apple組 ...

哈哈, 我終於知道原文啦.
toto記得d唔記得d.
讀字卡時佢又無咩動作wo.可能唔記得law.

原帖由 cheungb2007 於 10-10-13 12:32 發表
我個仔日日都有教我地讀字卡, 而且仲識講好好笑嘅野
e.g. BB先講鼻鼻架, 小朋友係講"鼻子"架!!

另外, 佢尋日都有教我地唱"THE BALLS", 歌詞如下:
The Little Ball, The Bigger Ball,
The Great Big Ball, I See
Le ...

hihi, sky 媽咪,你好.
toto話自己係士多啤梨組wo. 等我問真d佢先.
佢話有橙組,蘋果組同士多啤梨組.唔知真唔真呢??

原帖由 ececbaby 於 10-10-13 17:16 發表
你toto好叻呀!講咁多嘢比你知,我仔Sky呢排都唔講學乜...可能佢唔記得呀  mouth:" /> ,又冇乜唱歌,我都唔知佢學咗咩歌仔 ...淨係有時有貼紙,佢話答唔到就冇,但我問佢答乜又唔知

佢話你仔仔係apple組 ...

星期五放學返黎, 佢唱左首歌,好好笑架.係to market.
to market, to market,
to buy a fat pig,
home again, home again,
..........(得d音)

唱既時候要扭pat pat.

另外, 29/10 第一次生日會.唔知之後有無活動相派返呢??

hi,toto510:

頭先問亞囝,佢都係話toto萍果組喎,佢仲話toto搞錯咗la 唔知真唔真??
你囝係迷搭校車?我朝早送囝囝返學校,放學就搭保姆車,唔知邊個係toto呢?
原來有咁多中文歌,我囝都冇唱
‹ 上一主題|下一主題