用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 準備開始面試, 好緊張...
樓主: 戀仔狂
go

準備開始面試, 好緊張... [複製鏈接]

我小朋友就係依一d, 唔駛人叫自己去做功課,練習, 練琴. 唔係話真係內向到唔講野, 有問都必答, 但一定唔係主動o既小朋友. 最o岩係傳統o既小學. 佢不知幾想多功課做. 係佢o既世界入面, 唔明白有d 小朋友唔喜歡做功課.
我都想生多幾個係咁, 只不過細佬已經唔係佢o既性格. 做人要心足, 一個係咁已經好滿足.

原帖由 silvia_ng 於 10-9-13 00:39 發表

我朋友個女都係, 係KG時已經三年都咁TOP, 但內向, 唔太鐘意同陌生人講野。所以全部直資私校都全軍覆沒。

但幸運地佢入左一間港島東好出名, 但又好辛苦既小學。呢一年黎, 佢做功課唔洗媽媽操心(十幾樣功課架陰公!) ...

小兒係睇心情嗰種, 無啦啦!下場雨都會成為佢表現失準嘅原因, 真係緊張都沒用!係睇佢同間學校有沒有緣份....!

咁死得啦,我每次去DBSPD都落大雨,包括OPEN DAY,攞表(3/9/10),聽簡介會(4/9/10),交表(11/9/10),仲要個仔對間學校嘅印象麻麻 ,要上好多樓梯  ,都唔知interview嗰日會唔會再落雨,唉!
原帖由 hch 於 10-9-13 04:26 發表
小兒係睇心情嗰種, 無啦啦!下場雨都會成為佢表現失準嘅原因, 真係緊張都沒用!係睇佢同間學校有沒有緣份....!

想問問 ... 其實 Portfolio 應幾時交比學校嫁?

我果日去德望交 form, 點知個老師問我有冇帶 portfo ... 咁我未有 ... 攪到我有 d 內疚唔早 d ready! 尋晚終於整好 ... 但就唔係好 sure 響邊個 stage 有機會比到學校 ... 請賜教 ...

如再 apply 其他學校,係咪都係響交 form 既時候已經要交?

上年我替囡囡申請各校的小一時, profolio是跟申請表一齊交的.
德望-->你可以interview果日交.

原帖由 serser 於 10-9-13 13:45 發表
想問問 ... 其實 Profolio 應幾時交比學校嫁?

我果日去德望交 form, 點知個老師問我有冇帶 profo ... 咁我未有 ... 攪到我有 d 內疚唔早 d ready! 尋晚終於整好 ... 但就唔係好 sure 響邊個 stage 有機會比到學校 .. ...
~easybring~

唔需要內疚...... 有同無正常唔會影響收唔收
小朋友in 才重要, 不過入唔入到唔好比太大壓力小朋友
命運這家野你估佢唔到
做到是賺, 做唔到還有別的

原帖由 serser 於 10-9-13 13:45 發表
想問問 ... 其實 Portfolio 應幾時交比學校嫁?

我果日去德望交 form, 點知個老師問我有冇帶 portfo ... 咁我未有 ... 攪到我有 d 內疚唔早 d ready! 尋晚終於整好 ... 但就唔係好 sure 響邊個 stage 有機會比到學校  ...

佢同你上那條樓梯? 太子那面? 勁
我行完都幾累...... 果日又熱 (一早未有雨).......
一身汗入去聽簡介, 比佢d 冷氣凍病左

原帖由 kanahose 於 10-9-13 12:57 發表
咁死得啦,我每次去DBSPD都落大雨,包括OPEN DAY,攞表(3/9/10),聽簡介會(4/9/10),交表(11/9/10),仲要個仔對間學校嘅印象麻麻 ,要上好多樓梯  ,都唔知interview嗰日會唔會再落雨,唉!  ...

醒目開學勳章

原帖由 manmak88 於 10-9-13 14:22 發表
佢同你上那條樓梯? 太子那面? 勁
我行完都幾累...... 果日又熱 (一早未有雨).......
一身汗入去聽簡介, 比佢d 冷氣凍病左

請問係旺角東火車站行去近d定太子近d?
因為我未去過, 唔係咁識路, thank you!!

無時間問題你慢慢行當行山兩面都得, 不過太子上樓梯是去左中學那面, 要問人過球場先到小學
如果是旺角那面就行斜路去到小學部
如果時間比較急就旺角先達向九龍城方向坐的士

原帖由 戀仔狂 於 10-9-13 14:31 發表

請問係旺角東火車站行去近d定太子近d?
因為我未去過, 唔係咁識路, thank you!!

醒目開學勳章

原帖由 manmak88 於 10-9-13 14:35 發表
無時間問題你慢慢行當行山兩面都得, 不過太子上樓梯是去左中學那面, 要問人過球場先到小學
如果是旺角那面就行斜路去到小學部
如果時間比較急就旺角先達向九龍城方向坐的士

...

THANK YOU!!!
咁我諗我揀旺角O個邊啦, 因為我好怕行樓梯
係火車站行過去應該唔難搵啩~~

你看一看google map 個路線先
水務署->火車天橋->金龍船->第一個路口上山(左)........
上到中間有個細牌指小學部(左)
都唔近的, 用蚊怕水好d, 下完甘多日雨

原帖由 戀仔狂 於 10-9-13 14:38 發表

THANK YOU!!!
咁我諗我揀旺角O個邊啦, 因為我好怕行樓梯
係火車站行過去應該唔難搵啩~~

aiya ... 原來真係要交 form 時已經要交! 除左德望 ... 我仲已經交左 3 間既 forms 添!!!唯有希望到 interview 時有機會再交返啦!

anyway, thanks for ur info!

講真唔內疚就假 ... 因始終係我既責任,其實一早已經知要做,只不過一日推一日,如今終於攪掂 ... 都希望可以 "用盡" ,間間學校都睇睇!尋日仲要因為個 Portfo,鬧到個女好勁 (因想佢畫/寫少少野,但做極都唔我心水!)!!我真係覺得自己開始有少少失控 ... 有壓力!

其實由佢 BB 到前兩個月,一直都覺得唔一定要讀名校 ... 讀書最緊要開心,但當聽到 d 朋友、家長成日講 ... 一心諗住靠政府大抽獎既我,開始動搖,結果行下一步、行下又一步 ... 因我係果種一係唔做,一做就要最好既人!結果到左今日 ... 發覺好似有 d 走火入魔!!

諗返起尋日鬧囡,講左好多好 hurt 佢既說話 ... 又再一次好內疚 ... 點算好!!!

我知報名交表就要交Portfolio,但我都冇整到,因為我見好多學校寫住要既資料只是報名表及K2成績表,所以我冇一間交到其他資料,全部只是報名表加K2成績表.

take it easy, 如果唔係就真的會一直唔開心(直到入到好學校)
我老闆(阿仔老媽)又何嘗不是轉來轉去.......
原本的幼稚園都不是差, 不過又怕這又怕那

還好我兩公婆會分工
佢陪仔上堂時我去聽簡介會
佢陪仔睡時我開夜做Portfolio
佢填表我交表...... =_= ?點解好像我做曬甘
做人父母係甘啦.... 我媽那代就照顧得你食都一樣勞心勞力
只是希望佢生性

原帖由 serser 於 10-9-13 15:17 發表
aiya ... 原來真係要交 form 時已經要交! 除左德望 ... 我仲已經交左 3 間既 forms 添!!!唯有希望到 interview 時有機會再交返啦!

講真唔內疚就假 ... 因始終係我既責任,其實一早已經知 ...

醒目開學勳章

原帖由 manmak88 於 10-9-13 14:54 發表
你看一看google map 個路線先
水務署->火車天橋->金龍船->第一個路口上山(左)........
上到中間有個細牌指小學部(左)
都唔近的, 用蚊怕水好d, 下完甘多日雨

...

THANK YOU!!
我會上去睇下!!

都係, 不過有時這些東西除了給學校認識小朋友外 (唔收另計)
其實都是比父母做反一個review, 我老婆之前怕無料唔敢入表
見我做完份野......
叮一聲信心返曬來 (我只可以說因為她好愛阿仔, 在外人睇中可能好普通)

原帖由 ggoo 於 10-9-13 15:31 發表
我知報名交表就要交Portfolio,但我都冇整到,因為我見好多學校寫住要既資料只是報名表及K2成績表,所以我冇一間交到其他資料,全部只是報名表加K2成績表. ...

作為父母, 一定會有對仔女內咎的時候, 但最重要的是向前看, 不要向後看, 只記着他/她的好! 努力!!!~~
原帖由 serser 於 10-9-13 15:17 發表

講真唔內疚就假 ... 因始終係我既責任,其實一早已經知 ...

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 而家睇返你地D留言就識笑, 想當年真係顛左!!
咩打開信箱, 12:00CHECK學校WEBSITE果D, 真係試過晒, 果時間心儀直資WAITLIST, 成隻死狗咁, 連我老闆都睇得出問有無野幫到我(之後至知原來佢老公同其中一個校董好熟.....但一切都太遲), 我個過來人同事笑我"由得佢啦, 佢DOWN幾日就無野架喇"
到今年, 我朋友考, 音小FAIL左, 佢又係一個死狗樣, 同佢老公講"你唔駛理我, CHARLOTTE_MOM話DOWN幾日就無野架喇" 而家又一條好漢, 繼續戰鬥中!

我呢幾日都日日CHECK信箱,睇下有冇面試信,一來怕寄比學校既報名資料寄失,二來怕面試撞期,三來怕......真是咩都擔心一餐,我老公就話覺得學校呢D野都要講緣份,唔是急就有用,仲安慰我實有一間收阿女,叫我唔使擔心,.希望真是如佢所講.

醒目開學勳章

有冇人知道單親會唔會有影響架??
好驚d學校會唔鐘意單親家庭呀.....
我好驚阿仔比人問起屋企既野o個陣會唔開心, 會唔答人...
一諗到呢個問題我就瞓唔著啦....
如果因為咁樣而衰我覺得好唔抵架
‹ 上一主題|下一主題