用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園申請表
樓主: MWFCHAN1
go

根德園申請表 [複製鏈接]

Very good ar!寄信收forms安排interview日期都應該係咁上下,至於當日就係我自己帶,排隊、登記,跟著就直入見老師interview la,有兩位老師一齊見,同老師打招乎,坐下,有辨認水果、有d切圖及辨認圖片,唱一首歌,跟着其中一位老師同小朋友玩,送左一個陀螺俾佢,另一位老師問我邊個湊小朋友,同點解揀呢間學校,跟著同老師講再見,然後自己攞番自己個file出去交俾另一位坐在外面既老師,交左就可以出去,但呢位老師又問左我小朋友一輪野,不過都好似傾計,冇乜壓力,in完都好開心,全程好流暢好有效率!

原帖由 LittleKiwi 於 10-9-22 10:34 發表
上年情況係咁, 大家參巧下, 不過唔知今年會唔會有變更:
1) 10月內寄以下文件到多實街5-7號: 出世紙copy、已貼郵票的回郵信封一個、支票($30 to 根德園幼稚園, 背後寫上學生姓名及電話)
or
2) 11月7日(星期六) 9-10am ...

舊年就同 MS 撞日期, 好彩就冇撞到時間 ....

我想問下, 如果囝囝要我叫先識講Byebye同thank you, 咁會唔會扣分?

啊!仲記得玩切麵包,每片木麵包之間係有magnet,用玩具刀切,對小朋友都要大力切先切得開,記得唔好用手"meet"開。

原帖由 ac917 於 10-9-22 11:14 發表
Very good ar!寄信收forms安排interview日期都應該係咁上下,至於當日就係我自己帶,排隊、登記,跟著就直入見老師interview la,有兩位老師一齊見,同老師打招乎,坐下,有辨認水果、有d切圖及辨認圖片,唱一首歌,跟着其中一位老師同 ...

原帖由 nicolandavy 於 10-9-22 16:22 發表
我想問下, 如果囝囝要我叫先識講Byebye同thank you, 咁會唔會扣分?

跟據我老公所講,亞囡上年都係要提先講thank you 同 bye bye,走時重攞咗兩粒糖,但都有am offer。不過,如果有時間,最好train吓佢,比老師印象始終好d。或者,到時真係唔記得講,可以提吓佢,“你要講咩呀?”,等佢自己講。

ac917,

問"點解揀呢間學校", 應該點答好呢?
請指教

其實最近都有d mamies send過PMs問我類似既問題,一方面真慚愧 ,自己根本冇乜特別既心得,另一方面亦唔知點解呢排都send唔到PMs,不如而家分享吓自己做過少少既功課,如果覺得啱洗既就攞去用,如果有錯,請多多指教:

1,  要了解該校既特點、教學方式或強項,有d KGs喺某d範疇係與眾不同既,KV就出名可訓練出自理能力高既小朋友,中、數科好強,而聽聞就讀既小朋友學習呢d咁悶既東西時都會十分愉快,證明學校真係好有經驗同辦法,亦相信老師都很有愛心才能做到;

2,  自己當然係好buy好admire同好相信該校會教好自己既小朋友,咁表達自己既誠懇同渴求就最重要嘞;

3,  我每次都會表達自己作為父母對教導自己小朋友既責任同重要性,絕對唔會將責任推在學校上。

但事實上interview既時間真係好短,你最好對自己想表達既十分熟練,亦唔好緊張,講時清楚到point就算。

原帖由 sy.baby 於 10-9-24 15:34 發表
ac917,

問"點解揀呢間學校", 應該點答好呢?
請指教

Anybody knows if interview time according to form/letter submission time?

Any experience from last year?

請問有沒有人知道學費+雜費要幾錢呀?

原帖由 ac917 於 10-9-22 11:14 發表
Very good ar!寄信收forms安排interview日期都應該係咁上下,至於當日就係我自己帶,排隊、登記,跟著就直入見老師interview la,有兩位老師一齊見,同老師打招乎,坐下,有辨認水果、有d切圖及辨認圖片,唱一首歌,跟着其中一位老師同 ...

ac917
想問成個面試過 程係用中文定英文問? 咁小朋友係味一定要用全中文回答, 可否用英文回答?

用左英文答的話,老師係會叫小朋友用中文答多次的

KV Tel : 2338 6422

原帖由 Joy33 於 10-9-28 12:24 發表
I called KV this morning and already had record message for K1 Application details:
1) Date of Birth : From  Oct 2007 to Oct 2008(My daugther was born in Oct 2008)
2)10月內寄以下文件到多實街 ...

原帖由 B.B.BaBa 於 10-9-28 14:17 發表
用左英文答的話,老師係會叫小朋友用中文答多次的

B.B.BaBa
如果小朋友唔識用中文講個個係咩? 例只知apple, 唔識講中文蘋果, 咁係咪會被扣分?

11 or 12月的細B不能報Kentville.... 少了个希望 :(

原帖由 giant_japan 於 10-9-28 14:57 發表

B.B.BaBa
如果小朋友唔識用中文講個個係咩? 例只知apple, 唔識講中文蘋果, 咁係咪會被扣分?

咁就要個老師先知啦,不過,佢叫得你用中文答,如果講唔到中文的話,相信都係有d 影響錄取機會。

佢地有咩評分標準,其實我地一般家長又點會知呢?

我個囝都係12月尾出世,都有得in,不過都遇左衰,今年倦土重來,希望咁樣表現出誠意吧。
原帖由 charlotte2008 於 10-9-28 15:22 發表
11 or 12月的細B不能報Kentville.... 少了个希望 :(

醒目開學勳章

2010/11 學費 : $2477/月, 交10個月
雜費都係書簿費 $862 + 校服 $1550 (女仔 冬+夏季)
無茶點 coz 自己帶
同埋校車 lor ..

原帖由 garykokk 於 10-9-28 13:33 發表
請問有沒有人知道學費+雜費要幾錢呀?

醒目開學勳章

好似係會當唔識 ...

原帖由 giant_japan 於 10-9-28 14:57 發表

B.B.BaBa

請問KV是全日制定半日制的?
‹ 上一主題|下一主題