用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 教鋼琴diploma等級,老師要有什麼資歷?
樓主: mayhui98-12
go

教鋼琴diploma等級,老師要有什麼資歷? [複製鏈接]

原帖由 lillymarie 於 10-9-26 18:35 發表

入咗APA, 好似唔可以再係外面跟老師學?
老師若建議學生考APA, 考得上的話咪失去一位學生?

right !
如果個學生真係考到入去 ..
就唔可以再跟外面老師學

個學生咁有本事考入去都唔好阻礙佢發展 la  !!!
btw .. 做老師 ge 都應該覺得光榮 ge

原帖由 elite0629 於 10-9-26 19:05 發表

right !
如果個學生真係考到入去 ..
就唔可以再跟外面老師學

個學生咁有本事考入去都唔好阻礙佢發展 la  !!!
btw .. 做老師 ge 都應該覺得光榮 ge

敢我都算幾好彩, 我有幾個學生考完AT入左

APA分Pre-Junior Programme及主修科,主修科嚴格得多(其實而家啲小朋友太忙,水準同早年入己差一截,同埋早年收生數目少,競爭俾而家大),入到後要堅持落去唔易,APA規定唔可以跟外面老師,幫學生報名老師等於為他人作嫁衣裳,有好多老師唔想。

P.S. 我今日聽一個多年前考咗8級朋友彈,即使佢無再學琴只是自己練,水準己好過唔少而家8級學生。

原帖由 do-re-me 於 10-9-26 19:35 發表

敢我都算幾好彩, 我有幾個學生考完AT入左

係 junior course
定係 F.5 之後可以考APA Diploma Course ? <-- 唔知係咪咁叫, 因為冇諗過入 APA

原帖由 音樂人長老 於 10-9-26 19:52 發表
APA分Junior Programme及主修科,主修科嚴格得多(其實而家啲小朋友太忙,水準同早年入己差一截,同埋早年收生數目少,競爭俾而家大),入到後要堅持落去唔易,APA規定唔可以跟外面老師,幫學生報名老師等於為他人作嫁衣裳,有好多 ...

感覺上 APA分Junior Programme 係難入過
APA Diploma Course ? <-- 唔知係咪咁叫, 因為冇諗過入 APA

其實 ... 我以前係學校 choir accompanist
果時見到有個 F.3 ge 同學 (低我 1 個 Form )
佢都係 choir accompanist  

咁 ... 我就會覺得我同佢彈得差不多
點知 .... 原來佢係 o係 APA 跟 黃 2 倫
坦白講 ... 我以為我自己都叫做快 !
點知原來 ... 我 f. 1 grade 7 champion
佢 ... 就係 我學校小學部 6年班 果年
composer of the year champion
即是話 ... 小6前已經考左 grade 8
據佢同我講 .. 佢係 14x 分 pass with distinction
之後佢就冇考級 ...
但佢 f.3 果年 .. 即是我 f.4
佢都係同我 1 樣彈緊 LTCL/LRSM syllabus入面 d 歌

cough cough ... 我係想講
跟 黃 2 倫 .... 出左名 ge 當然勁 ...
冇出到名 ...其實都好勁 !

而小妹 ... 同校最勁果個同學係
wong wai yin ...
佢讀完 f.3 之後, 就即入 APA Diploma Course ?
我亦都有幸 ... o係學校見過佢彈 3 次 !

適合樓主小朋友年齡應該係Junior Major Course,即主修鋼琴課,這課程競爭較大。

讀完呢個course又有中五學歷,有機會直入Diploma第二年,不失為中五後另一出路,想攞學位要成績夠再讀上去。

原帖由 音樂人長老 於 10-9-26 23:02 發表
適合樓主小朋友年齡應該係Junior Major Course,即主修鋼琴課,這課程競爭較大。

讀完呢個course又有中五學歷,有機會直入Diploma第二年,不失為中五後另一出路,想攞學位要成績夠再讀上去。 ...

oh ! 原來都係 Diploma ... thx a lot
5 .. 我e+ 個 piano teacher
都有o係 APA 讀過 ... 不過就好似讀左 2 年咋 bor
究竟 APA Diploma 要讀幾多年 ?
之後又有去 CU 讀 piano performance & english
考埋個 FRSM Distinction 先去 UK - RAM
讀埋個 Master .. + 1 科野, 再返 HKU 讀埋果科野 ge Master   

如果我好似我老師 ...咁讀法 ... 我 mom 打死我 .___."

APA的學生是否真的要每天用兩/三小時以上練琴?

考Diplma又要用多少時間練習呢?

去年小女參加了一個aural短期班,老師問小女是跟那一位老師學琴,因為他見小女可以準確聽到琴音,他鼓勵小女要好好珍惜這天分,他說有些教授都未必做到,我想問這能力對學音樂有無幫助?

原帖由 mayhui98-12 於 10-9-27 00:29 發表

去年小女參加了一個aural短期班,老師問小女是跟那一位老師學琴,因為他見小女可以準確聽到琴音,他鼓勵小女要好好珍惜這天分,他說有些教授都未必做到,我想問這能力對學音樂有無幫助?

你個女 ... 可能係有 perfect pitch ...
可以係天生 or 後天訓練都有機會可以做到
彈流行曲超好囉
不過彈 classical 都好有幫助

好多鋼琴家都彈 over 6 hours o架 la
我個學姐 wong wai yin ..
返學 ... 彈5-6 hours
放假彈 7-8 hours
(係佢 1 篇訪問度講)

我個目標 ... 就唔係想成為鋼琴家 .
短淺 d ... 我想考到 FTCL -> FRSM
明年, 年中 ... 未知有冇機會可以夠膽報 FTCL ..
之後 ... 真係想讀 1 年 Music College 就算,  
( Budget 問題 ) + 想讀其他野
就去考 FRSM
... 因為 FRSM 有 viva voce 果 part ..
希望 讀 1 年 ... music college
有機會 KO FRSM  ...

以我自己嚟講 ...
平均 1 日練 1 個 hour
暑假就會有 around 1.5 hours

P.S. 因為我彈琴 ... 唔係真係可以勁到 ..
唔駛讀書都得 ...
所以都係要讀返好 D 書, 唔可以只顧彈琴 !

My Friend, who has over 10 years experience, recently graduated from the Royal School of Music f rom London (that's the top music college) with a Master degree in Piano. I think she is more than enough for teaching dip level and she is a great, inspiring teaching. Let me know if you want to find her. She's at Kowloon west area.

原帖由 mayhui98-12 於 10-9-24 00:21 發表
請給意見

原帖由 mayhui98-12 於 10-9-27 00:29 發表

去年小女參加了一個aural短期班,老師問小女是跟那一位老師學琴,因為他見小女可以準確聽到琴音,他鼓勵小女要好好珍惜這天分,他說有些教授都 ...

我有位朋友中學時考了diploma, 聽佢講佢係每日練習6,7個小時.

Do not practice more than 4 hr each day.

原帖由 lillymarie 於 10-9-27 09:06 發表

我有位朋友中學時考了diploma, 聽佢講佢係每日練習6,7個小時.

APA課程可以上佢哋個website睇,有Advanced Diploma, Professional Diploma同學位課程。

Perfect pitch喺中國人來講唔算少有,香兒由細訓練團員好多都練到差不多perfect。西方人比例上少啲,我喺美國時啲同學好多都無。彈鋼琴無音準問題唔會有大幫助,弦樂會著數啲,但重要係小朋友有興趣先做,唔係好難堅持到底。

小朋友剛升中學,功課考試多,而家教育制度經常改動,如果發覺佢應付唔到,可以暫停學琴等佢功課上軋道再學番,佢學到8級要pick up 唔難。

原帖由 elite0629 於 10-9-26 22:33 發表

係 junior course
定係 F.5 之後可以考APA Diploma Course ?  

junior, 雖然入左junior唔可以在出面再跟其他老師, 但佢地可以考入, 證明老師教得好, 其他家長因此會更加認同, 老師唔會有什麼損失. 所以佢地入左老師應該更加開心.

我第一次見黃蔚然, 當時佢好細個, 佢比賽sonatina, 佢攞第二. 第一果個彈得唔好, 所以佢就地扭計, 佢媽媽安撫佢唔好失禮. 自此之後佢每次見佢佢都大方得體. 但我始終都係鍾意佢扭計的純真一面.

我聽完你地講之後,我先覺得自己好傻,可能浪費了阿女 1-2年時間。

2年前,阿女讀小四,個鋼琴老師話阿女有d潛質(佢當時已pass Grade 5 with disctinction),問我心目中有冇打算幾時要考完Grade 8,佢話如果我想,佢有信心阿女可以一年到完成,而且一定可以有credit以上成績。但我見阿女嗊細,如果小五完成Grade 8,之後都唔知做乜好,小六讀diploma好似好誇張,一d都唔成熟,都唔知佢有冇musical sense,所以我叫老師唔駛急,教佢多d音樂方面的其他野,等佢all rounded d,可以享受吓音樂,又可以参加吓其他比賽,見識多d。 當時阿女唔多練琴,每日都唔知有冇半個鐘。

而家回想起來,我這個懵媽是否浪費了阿女的寶貴時間呢? 我只是一個普通的打工仔,budget亦唔多。

我亦想向大家問一問,小六生是否適合開始讀Theory Grade 8呢?

唔可以咁講,小朋友太細去考diploma,music experience 少彈唔到感覺出黎。音樂應該係浸出來的,1年由5跳8真係死練3首考試歌就得....我覺得8年8級的人基本功會好過3年考到8級。當然,未聽過你囡囡彈琴,不能以5級Distinction為準。

原帖由 tungtung-mama 於 10-9-29 18:45 發表
我聽完你地講之後,我先覺得自己好傻,可能浪費了阿女 1-2年時間。

2年前,阿女讀小四,個鋼琴老師話阿女有d潛質(佢當時已pass Grade 5 with disctinction),問我心目中有冇打算幾時要考完Grade 8,佢話如果我想,佢有信心 ...

原帖由 do-re-me 於 10-9-29 00:09 發表

junior, 雖然入左junior唔可以在出面再跟其他老師, 但佢地可以考入, 證明老師教得好, 其他家長因此會更加認同, 老師唔會有什麼損失. 所以佢地入左老師應該更加開心.

我第一次見黃蔚然, 當時佢好細個, 佢比賽sonat ...

考完 atcl ... 考到 junior ... 唔怪得之我入唔到 la
你都講得好岩 ... 咁難得 d 學生先入到 apa ..
應該 pround  of 先岩 !

btw ..  黃蔚然 已經唔係 1 個小妹妹 lu XD
數返 ... 佢都 17歲 la  
岩岩呢個暑假 .. 我學校 110周年 ..
黃蔚然 做 guest 彈 chopin piano concerto no. 2 1st mvt
坦白講 .. 我冇去睇 ... d 飛 2 hours 內已經賣晒  

小妹 e+ 練緊  chopin piano concerto no. 1 1st mvt
預備明年玩 music festival concerto 比賽 !
(上年都玩過)
上年玩過 tom lee scholarship 見識過 APA 勁人,
anyway ... 當時我都係只跟得真正勁 ge 老師唔夠 1 年
就去比賽, 一早已經係預左攞經驗 !
APA 學生真係勁 !  

p.s. peggy 好勤力, 睇晒咁多個參賽者 !
佢 win 都係超班 !

原帖由 tungtung-mama 於 10-9-29 18:45 發表

2年前,阿女讀小四,個鋼琴老師話阿女有d潛質(佢當時已pass Grade 5 with disctinction),問我心目中有冇打算幾時要考完Grade 8,佢話如果我想,佢有信心阿女可以一年到完成,而且一定可以有credit以上成績。但我見阿女嗊細,如果小五完成Grade 8,之後都唔知做乜好,小六讀diploma好似好誇張,一d都唔成熟,都唔知佢有冇musical sense,所以我叫老師唔駛急,教佢多d音樂方面的其他野,等佢all rounded d,可以享受吓音樂,又可以参加吓其他比賽,見識多d。 當時阿女唔多練琴,每日都唔知有冇半個鐘。

而家回想起來,我這個懵媽是否浪費了阿女的寶貴時間呢? 我只是一個普通的打工仔,budget亦唔多。

我亦想向大家問一問,小六生是否適合開始讀Theory Grade 8呢?

你要清楚 .. 你自己個女係咩情況 ... 究竟有幾多實力
就算我當年考左 grade 8 .. 只不過都係考左 grade8 囉
個問題係考左先 .... 考完 grade 8 都要彈返 d grade 7,8 + diploma ge 歌 !
我當時個老師都有講明 !
所以我考完 grade 8,  2 年半之後先考 dipabrsm + ATCL
不過 ... 我 ex piano teacher 真係唔夠料教我 la
但我又同你 1 樣礙於 budget 問題 !
從來都 冇搵 d professor 去學琴 !
到 ... 上年5 月先搵到個岩 budget XD 又夠 Quali ge老師

到考左 LTCL ... 咪真係考左 囉  !
之後都再彈返多 d LTCL ge 野 !
到差不多成年後先開始掂 FTCL ge 野 !

btw ... 其實學 grade 8 piano 開始 + 有心學埋 diploma, 都應該開始 學 grade 8 theory !

所以 .... 真係好忙 ga !!!

我 grade 8 theory 都學左好耐 >_<
唔知點解 ... 好似都學左成 20幾個 hours
不過就冇去考  .. !

非常同意音樂是浸出來的
首先,我祇是路過,沒有甚麼音樂知識,如果有甚麼講錯的地方,請不要介意。
因為仔仔要考ATCL,所以昨晚陪他去聽了一個「演奏文憑」試前工作坊。講員 Dr MarcRochester都有提及音樂是浸出來的問題。他說考完8級最好是隔兩年才考dip,因為考graded piano 是注重音準及技巧,但考dip注重 presentation,即是個考生對個作曲家及首 piece 有多了解,這是靠個考生對音樂的接觸,他個人的成熟程度彈出來的,多聽不同的 concert 和多花時間去接觸不同的作品都會有幫助。所以如果不是為了要考學校的話,也不用太心急跳幾級去考試,讓他們多享受音樂的樂趣是很值得的。

至於考8級樂理,我覺得不是年齡的問題,是小朋友有沒有耐性去學,因為真的很悶。以我仔仔為例,他在5年級學期初考完8級鋼琴後,便開始學8級樂理,學到5年級學期尾去考,都有9個月的時間,要他每星期上堂和做 pass paper 都要有耐性才行。

原帖由 miss321 於 10-9-29 19:04 發表
唔可以咁講,小朋友太細去考diploma,music experience 少彈唔到感覺出黎。音樂應該係浸出來的,1年由5跳8真係死練3首考試歌就得....我覺得8年8級的人基本功會好過3年考到8級。當然,未聽過你囡囡彈琴,不能以5級Distinction為 ...

大家咁有熱誠學習音樂令人敬佩,但唔好將自己長時間困喺琴室內練琴,擴闊眼界和學習不同事物對音樂有好大幫助。
‹ 上一主題|下一主題