用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band3 學生選校的煩惱
樓主: potato18
go

Band3 學生選校的煩惱 [複製鏈接]

potato18,

其實banding 是來自5年級下學期成績, 我地小朋友今年6年班可能會進步呢?   

福建中學, 顏保玲書院都值得考慮.

原帖由 potato18 於 10-10-3 19:14 發表

band 3 是老師說的…

Tingmum,

I am talking about Shatin Band 2 Head CMI, not EMI.

And your friend's son is from Kowloon City, or which district?

原帖由 TINGMUM 於 10-10-5 15:11 發表
potato18,

其實banding 是來自5年級下學期成績, 我地小朋友今年6年班可能會進步呢?   

沙田區基督書院/ 培基書院(DSS)都OKo丫.

原帖由 ALAL 於 10-10-5 17:08 發表
Tingmum,

I am talking about Shatin Band 2 Head CMI, not EMI.

And your friend's son is from Kowloon City, or which district?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 TINGMUM 於 10-10-5 15:05 發表
ZZdaphne,  我地講係band 2頭津英中.

如果band3入沙田band 2中中. 咁又不足為奇.  但如果係band3入band2頭津英中, 緊我地呢d band2生又真係可以考慮博一博.

...

中中=band 2 or band 3
英中=band 1

基本上band 2無津英中
但有band 1 有中中
e.g. 港島民生

原來沙田所有津英中都叫BAND 1.  BAND 2等於中中.
我地分法有D唔同.  我地將某幾間英中叫做BAND 2頭, 因為BAND 1生唔會放佢地係首選.

油尖旺

原帖由 TINGMUM 於 10-10-5 15:11 發表
potato18,

謝謝!希望她也要努力…
我也是會考慮直資,不過當然較希望入到校風好的津校…
也會聽聽老師及學校的意見才決定。
初步想法是培道

我地學校連平均分幾多都唔講,只講你是band幾
我家有對雙子公主

其實平均分幾多冇意思, 間間小学的卷深淺唔同, 小朋友本身banding最緊要.

作為家長好難接受自已小朋友係band 3, 但要接受現實, 自行可進取d揀band2中或尾, 但大抽獎就唔可進取了.

原帖由 potato18 於 10-10-1 18:44 發表

yes, 沙田聖心收外來band 2 生

謝謝!如果以那學校的標淮,老師說是屬於 band 3,平均分80頭,排名也只能從後算起。
我也只是希望可以嘗試入 band 1 尾、band 2 頭的學校哩!除了聖心,還有那些推薦呢? ... [/quote]

band 3+排名也只能從後算起...........真係好難入band1尾band2頭, 除非佢有特異工能.

試考直資吧

小女今年派九龍城網Band 2頭都派了band3學校~
後尾叩門入番Band 2學校

原帖由 TINGMUM 於 10-10-5 18:42 發表
原來沙田所有津英中都叫BAND 1.  BAND 2等於中中.
我地分法有D唔同.  我地將某幾間英中叫做BAND 2頭, 因為BAND 1生唔會放佢地係首選.

沙田英中全部係band 1 ,而且競爭大,而中中band 2就機會大些,好多band 3都有機會入到band 2,胡中、陳震夏聽聞都唔錯。

還有一個原因是師兄師這的中一分班試成績太差

這就會出現樓主的情況,BANDING 反映不到實力,真是無內!

原帖由 moyan 於 10-10-6 14:22 發表
其實平均分幾多冇意思, 間間小学的卷深淺唔同, 小朋友本身banding最緊要.

作為家長好難接受自已小朋友係band 3, 但要接受現實, 自行可進取d揀band2中或尾, 但大抽獎就唔可進取了. ...

回覆 1# potato18 的文章

沙田區band 2~band 3頭校風較好:
保良局胡忠(band 2頭)
陳震夏(band 2頭)
馬鞍山崇真(band 2中)
青年會書院(band 2中)<<曾就讀,校規嚴,校風好
東華馮黄鳳亭(band 2)
楊葛小琳(band 2)
劉百樂(band 2)
佛教覺光(band 2中-尾)
佛教黃允畋(band 2尾)
東華黃鳳翎(band 2尾~band 3頭)<訓導嚴
馮堯敬(band 3頭)
曾璧山(band 3頭~中)
潮州會館(band 3)

以樓主子女成績,如有需要,可試以下band 1:
天主教郭得勝(band 1尾)
宣道會鄭榮之(band 1尾)<可先試E間再試隔離劉百樂
聖羅撒(band 1中,女校)

your school is not so bad.

my friend doesn't sure his son is Band 1 or Band 2.

And some schools .......

原帖由 kitty 於 10-10-6 10:20 發表
我地學校連平均分幾多都唔講,只講你是band幾

last year my friend K3 Band 2 fail to secure an interview in first round in 天主教郭得勝

原帖由 lll161616 於 10-10-7 01:05 發表
青年會書院(band 2中)

我親戚個女band2入到9龍循道, 會唔會留在油尖旺好過入沙田呢?

原帖由 ALAL 於 10-10-7 09:25 發表
last year my friend K3 Band 2 fail to secure an interview in first round in 天主教郭得勝

唔該晒你地, 等我可以更正錯誤o既資料.  想問大家直資
李國寶vs 聖瑪嘉利vs深崇
你地個人喜好,鍾意邊間多d?  

原帖由 Ivy07 於 10-10-6 21:52 發表

沙田英中全部係band 1 ,而且競爭大,而中中band 2就機會大些,好多band 3都有機會入到band 2,胡中、陳震夏聽聞都唔錯。

你o既資料對大家好有用, 唔該晒呀!

原帖由 lll161616 於 10-10-7 01:05 發表
青年會書院(band 2中)

瘦田無人耕 .........
真是好難講

quote]原帖由 TINGMUM 於 10-10-7 11:40 發表
我親戚個女band2入到9龍循道, 會唔會留在油尖旺好過入沙田呢?

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題